Antipathie en karma (2) – De mensen gaan met veel meer haat door de wereld dan ze denken

In het volgende leven komt dan uit die haatgevoelens terug: het bedroevende gedrag van de omringende wereld, de onlust die daarvan het gevolg is, dus het tegendeel van vreugde. U zult zeggen: ‘We beleven zo veel verdriet, zou dat nu alles afkomstig zijn van grotere of minder grote haat uit een vorig leven? Ik kan me niet voorstellen, dat ik zo’n slecht mens ben geweest, dat ik zo veel gevoelens van onlust moet hebben, omdat ik zo veel gehaat heb.’ Zoiets kan men stellig zeggen. Als men op dit gebied onbevangen denken wil, moet men zich duidelijk voor ogen houden, hoe groot de illusie is, die men graag heeft en waar men zich ook snel aan overgeeft door zich wijs te maken, dat men geen antipathie voor andere mensen voelt. De mensen gaan met veel meer haat door de wereld dan ze denken of tenminste met veel meer antipathie. Het is nu eenmaal zo dat men zich van die haat niet bewust is, omdat hij een zekere bevrediging geeft; die bevrediging bedekt de haat. Pas als het leed van buitenaf op ons toekomt, wordt het als leed ervaren.

Wordt vervolgd

Bron: Rudolf Steiner – GA 235 – Esoterische Betrachtungen karmischer Zusammenhänge – Erster Band – Dornach, 24 februari 1924 (bladzijde 73)

Nederlandse uitgave: Rudolf Steiner – GA 235 – Geesteswetenschappelijke beschouwingen van het karma (bladzijde 68-69) – Uitgeverij Vrij Geestesleven 1976 – Vertaald door A. Goedheer-de Keizer en H.L. Veltman-Arntzenius

Eerder geplaatst op 23 mei 2012

5 gedachtes over “Antipathie en karma (2) – De mensen gaan met veel meer haat door de wereld dan ze denken

   1. henri

    Beiden . Wanneer de haat onderdrukt wordt ontstaat angst . Het niet bekend zijn van die andere werkelijkheid (het onbekende) maakt dat de haat zich uit . Door de wijsheid en de liefde voor deze wijsheid te ontwikkelen, via het beoefenen van de geesteswetenschap kan men de haat transformeren en verdwijnen de angsten .

 1. Walter Hebing

  Dit citaat van Steiner heeft een paradox in zich, immers de mens zou wijzer worden in de Geesteswereld, waarin hij tussen dood en leven verblijft!
  Met die insteek kiest hij/zij voor een bepaalde plek op aarde!
  Ik denk dat de werkelijkheid er volledig anders uitziet, Namelijk de zon beroert het mineraal de berg, de berg zweet daardoor Water en water brengt Lucht voort, geen evenwicht in deze vier elementen, namelijk licht, aarde, water en lucht, brengt vuur!
  Licht is de bron van leven en bevat meer dimensies dan we tot heden toe kennen, ik vind Steiners reïncarnatiegedachte in wezen niet van toepassing in de werkelijkheid, in dit citaat geeft Steiner dat zelfs toe! Immers haatgevoelens neemt men mee naar een volgend leven op aarde!
  Tegelijkertijd beweert Steiner dat een kind verbonden is met de Goddelijke Geest, met andere woorden: De oorzaak van de vervreemding van een kind met de aarde, ligt niet aan het pasgeboren kind, maar aan al degene die op aarde het kind afleiden van het leven op aarde! Gezegend zijn de verleidingen op aarde, maar wee de mens, waardoor verleidingen ontstaan!
  Precies die woorden doen me denken aan de eerste mens op aarde! Namelijk: Adam! “De Geest van God heeft mij gemaakt, en de adem van de Almachtige doet mij leven”. Job 33.4. Ik kan me geen Geesteswetenschap voorstellen, die de Goddelijke Geest als object heeft!
  Immers alles wat zich nu op aarde manifesteert is een mengeling van de Goddelijke en de menselijke geest! De Heilige Geest zou sinds Jezus Christus geleefd heeft, ons verlossen van onze zondige Geest! Echter vandaag de dag bekeken is niets minder waar, elk kind wordt ingespoten met een door de mens ontworpen overlevings-elixer, dan moet het door de toetsstenen van een consultatiebureau en wordt het opgenomen in een leerweg om te voldoen aan Cito-toetsen, waarna men het oordeel uitspreekt! Je bent praktisch, dus wordt je vakman of je bent theoretisch en mag de vakman onderwerpen aan jouw theorie!
  Over duurzaamheid gesproken, de mens is een eeuwig leven toebedeeld, wat niet wil zeggen, zijn behoeftes te verduurzamen, maar zijn behoeftes af te stemmen op het Eeuwig leven! Niet in Geestelijke zin(God), want daaruit is het Leven ontstaan, maar in materialiserende zin! Kan de gematerialiseerde geest van de mens weer terug keren, naar het Levenscheppend beginsel(God)? Het volk naar mijn mening wel, maar de woordvoerders ervan naar mijn mening niet! Ik vind deze website ook buiten de werkelijkheid opereren. Het vuur dreigt te ontbranden in de Oekraniene, in Israel, enz. enz. Het enige wat deze brandhaarden nodig hebben is licht!.;
  Het zonlicht heeft hun ziel nog niet weten te bereiken!
  Tot zover
  Groetjes Walter

 2. henri

  de sterkte van het ego , van die énige echte werkelijkheid is zo sterk dat mensen boos worden en gaa haten ,die haat zit heel diep in ons !

  http://www.ninefornews.nl/robbert-van-den-broeke-de-psychologie-achter-weerstand-sceptici/

  een reactie :

  “Nou, de feiten die het tegenspreken worden niet altijd genegeerd, was het maar waar, ze proberen het van alle kanten te ridiculiseren en hun overtuiging aan de ander over te brengen om op die manier hun gelijk te halen. Ze worden zelfs boos en is het alsof deze informatie ze schade aan doet. Hun ego wil hierin koste wat koste gelijk hebben. Sterker nog: hoe meer de beelden bewijzen dat er meer is na de dood hoe kwaadaardiger te reacties worden.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s