Lichtbeelden

Veel verschijnselen van het hedendaagse culturele leven werken destructief op het fysieke lichaam, bijvoorbeeld in het bijzonder ook de lichtbeelden, die het etherlichaam beslist beschadigen. Lichtbeelden prikkelen ook de zinnelijkheid.

Bron: Rudolf Steiner – GA 130 – Das esoterische Christentum und die geistige Führung der Menschheit – Keulen, 29 januari 1911 (bladzijde 326)

P.S. Ik neem aan dat Steiner met Lichtbilder bedoelt films en projectie van foto’s (zoiets als wat men vroeger wel toverlantaarn noemde). Of zou hij ook nog gewone papieren foto’s bedoelen, want Lichtbild betekent ook foto. Omgezet naar deze tijd zal met Lichtbilder ook wel worden bedoeld televisie, computer, tablet en smartphone. Dit zou dan dus allemaal ongunstig voor de gezondheid zijn. Een zorgwekkende zaak, want zeer veel mensen maken een groot deel van de dag gebruik van computer, televisie enz. Ik zelf lees ook vrijwel geen papieren boeken meer, ik lees ze bijna altijd op de smartphone. Kranten en tijdschriften las ik toch al niet veel, maar dat gaat nu ook bijna altijd op smartphone of computer.

23 gedachtes over “Lichtbeelden

 1. Tegenwoordig is iedereen minder dan 3 klikken verwijderd van zinnenprikkelende beelden. Een verleiding die we zelf moeten beheersen, omdat het afleidt van waar we in het gewone leven mee bezig zijn. Een kwalijke zaak is dat bedoelde beelden zich ook ongevraagd opdringen.

  Als informatiedrager lijken mij de nieuwe media op zichzelf een grote aanvulling. Zonder dat we er verder iets voor hoeven doen, worden we helderhorend en helderziend. De nieuwe media kunnen ons wel erg afhouden van de gewone dingen die ertoe doen.

  Er zijn organisaties die alles wat wij doen in de gaten houden om daar zelf voordeel bij te hebben. En er zijn organisaties die ons hun mening opdringen en ons een werkelijkheid opdringen zoals ZIJ die graag zien.

  Er komt nogal wat op ons af. Daarin moeten wij leren onderscheiden wat echt mooi, echt waar en echt goed is. Als we niet meegesleurd willen worden dan zullen we ons mannetje moeten staan.

 2. Clasien Schuurman

  hallo…..,moest bij dit schrijven even denken aan het gesprek dat ik laatst had met een goede vriendin uit munchen. voor haar (antroposofe) was het een schok te zien, dat ik elke dag deze citaten op mijn computer ontving. eigenlijk kon dat niet, vond zij…..ik lees ze trouwens met plezier, maar t zet je wel even aan t denken,dagdag clasien

  Date: Tue, 22 Jul 2014 05:04:39 +0000 To: clasienschuurman@hotmail.com

  1. Hallo Clasien, schok of niet, ik ben in ieder geval blij dat je de citaten leest.
   Het is overigens de eerste keer dat ik iemand hoor die vindt dat dit eigenlijk niet kan. Weet je ook waarom zij vindt dat het niet kan? Enkel om het feit dat het via de computer gaat of ook omdat ze vindt dat je de citaten niet los van de context kunt plaatsen?

 3. Zou onze lichaam en geest zich niet op een bepaalde manier kunnen aanpassen?? Je kan hieraan dus werkelijk niet ontkomen of je moet als een kluizenaar ergens in de natuur gaan zitten. Steiner zei toch dat je ook in de wereld moet staan? Dit is onze wereld. Ik denk dat het wel goed is om regelmatig afstand te nemen. Bewust geen tv, computer etc. hoe moeilijk ook. Misschien bepaalde euritmie oefeningen doen om de schade te beperken????

  1. Ja, dat zegt Steiner hier en daar ook herhaaldelijk dat men zich er niet aan moet onttrekken omdat het schadelijk zou zijn. Hij maakte zelf geloof ik ook wel gebruik van lichtbeelden om foto’s van het een of ander te laten zien, waarvan ben ik vergeten.
   Maar ik denk dat hij, als hij nu zou leven, ook gebruik zou maken van computer en smartphone enz.

   1. 1 perfect voorbeeld is wel het feit dat er foto’s van hem zijn, van het Goetheanum etc uit zijn eigen tijd.

 4. Haike

  Bewust afstand houden,… Lijkt me een heel goede keuze Hedvig, TV heb ik nooit gehad, ik heb geen Facebook pagina, (gaat er ook niet komen) ik twitter niet, (volg soms wel wat nieuws via twitterberichten) en wat dies meer zij. Ik kom hier, en eigenlijk op nog een forum wat over computerzaken gaat, nota bene… Ik heb een mobiel maar geen smart geval. Ik behoorde tot de eerste 10% van de Nederlandse bevolking die een internet aansluiting hadden. Of ik genoeg afstand hou?? De beste manier om je vijand te bestrijden is door hem grondig te leren kennen, tenzij je dat weer gebruikt om maar van alles binnen te halen…

  Maar het werkt sluipend.. de TV die ik nooit gehad heb, komt nu wel via de computer de kamer in kijken, ik lees snel ff het nieuws via de site van de NOS enz…

 5. Bernard

  Vroeger had ik een tante die zei geen telefoon te willen omdat dat ‘duivels’ zou zijn (ik ben in de Pinkstergemeente opgegroeid) en zij anderen alleen via persoonlijk contact wilde spreken.
  Zo ken ik nu mensen die geen computer willen omdat ‘Ahriman er achter zit’. Alles gaat naar hen per post . . . .
  Toen de stoomtrein werd ontwikkeld werd er al gewaarschuwd voor duivelse invloeden.
  Maar ik denk dat wij als menselijke individualiteiten ons alleen tot ‘geesten van de vrijheid’ kunnen ontwikkelen als we het bewustzijn en de moraliteit opbrengen om met uitdagingen om te gaan. Als zodanig beschouw ik Ahriman en Lucifer als begeleiders van de mensheid die ons voor enorme uitdagingen stellen. En zonder de intelligentie die Lucifer ons gebracht heeft, zouden wij de uitdagingen van Ahriman niet eens tegenkomen. We hadden natuurlijk ook in de bomen van Afrika kunnen blijven slingeren . . .

  1. Yes we need it and want it and we create it ourselfes. Maar ja, alle mensen zijn anders. De één is meer vatbaar voor impressies en suggesties dan de ander; en dan heb je ook nog de polen suggestibele en eigenzinnige mensen. Right to be cautious, but banishing is not the way. Zie het boekwerkje De Positieve en de negatieve mens. Enorme leerschool dit leven van vandaag de dag. Ben dankbaar dat ik het mag meemaken.

 6. henri

  Ik kijk al ruim 8 jaar geen tv meer ;buiten het volgen van het nieuws ,( dan nog vanop afstand beelden hoeven voor mij zelfs niet eens ) waar dan de zovele vaak meestal ‘onwaarheden’ verspreid worden , hetzij over de ene of andere epidemie of griep met vaccinaties en dgl en dan erger ik me steeds weerom dood aan ,want dat wordt dan weer door de ogen van heel materialistische geleerden die aan de top staan en alles schijnen te weten en nog nooit van een ziel of etherisch lichaam gehoord hebben , verspreid .Het was immers in de tijd van R Steiner reeds al zo , draai alles om wat in de kranten staat zei hij eens ( nu de TV ) en je kent de waarheid !

  Ons etherisch lichcaam is een lichtlichaam te vergelijken met een film (van een projector ) , die zorgt voor de weergave van de ‘lichtbeelden’ en kan alles ,een kroniek van onze ervaringen uit het heden en/of verleden oproepen en naar het bewustzijn weerspiegelen en overbrengen , De projector is in feite niet anders dan de hersenen als fysiek orgaan, en zo ontstaan de voorstellingen en het eigen astrale lichaam kleurt de beelden en de ‘woorden’ die er in voor komen . Doch bij wie zich de astrale/ etherische organen , de chacras ontwikkeld hebben kunnen zulke beelden ook zonder de hersenen ontstaan, veel fijner dan we ze ooit zagen met onze fysieke ogen !
  Voorwaarde is esoterische oefening en een hoge morele houding .

  Wanneer de mens zich uitsluitend en te zeer verlaat aan allerhande techniesche snufjes , vervangen dezen uiteindelijk hetgeen hij zélf dient te ontwikkelen en op moet leren te vertrouwen, namelijk zijn eigen levens – of gedachten lichaam , dat dank zij het plastische en doorzichtig materiaal waaruit het bestaat , middels zijn spiegeleigenschap zijn gedachten en zintuiglijke indrukken weerkaatst .

 7. Bernard

  Daar ben ik het helemaal mee eens. “Wanneer de mens zich uitsluitend en te zeer verlaat aan allerhande techniesche snufjes . . . ” enz. Het bewustzijn hierover heb je wél ontwikkeld aan de hand van alle digitale en elektronische media en communicatiemiddelen. Je bent er niet in verdronken, zoals zoveel mensen en vooral jongeren . . . . En als je er goed mee omgaat kan het enorm veel brengen, denk maar eens aan het bewustzijn over het wereldgebeuren. Maar ja – we moeten ons niet laten meesleuren door het geweld van dikke ego’s, commercialiteit en religieuze hetzes. Ik bedoel maar: ons IK moet sterk zijn. Deze middelen doen een enorm appèl op ons IK. We hebben daar allemaal een weg in te gaan.

 8. Jack

  Ik kan me goed voorstellen, wat Steiner zegt, over Lichtbilder. Als ik te lang ‘s-avonds naar de tv heb gekeken of te lang achter de computer heb gezeten, dan heb ik steevast een zeer slechte nacht en word geradbraakt wakker. Minstens 1 uur voor het slapen gaan zet ik de tv en de computer uit en sindsdien slaap ik veel beter en dan spoken al die beelden niet meer door mijn hoofd.

 9. Internet in het bijzonder en informatievoorzieningen in het algemeen brengen ‘ons’, ik spreek niet graag voor anderen, mede naar ‘onderwerelden’. Dit naast alle voortreffelijke kanten die het informatietijdperk mensen biedt. Licht- en schaduwpartijen die zich ook hierbij aftekenen. Voor mezelf denk ik dat het wel goed is dat ik er doorheen ga of doorheen ben gegaan. Maar de een heilzame tegen- en omvormingskracht die ik met name (niet alleen daaruit) kan putten uit de antroposofische school- en vormingsweg van de klassenuren van de Vrije Hogeschool voor Geesteswetenschap komt voor mij, naar mijn idee, op 55-jarige leeftijd, wel op tijd. Vergelijk mijn blogbericht: Kunst, religie en wetenschap & mythen en mysteriescholen (Cahier, 29-4-2014).

  Een paar weken geleden ging ik voor het eerst na vele jaren weer eens naar de bioscoop om een film te zien die slechte kritieken heeft ontvangen en in Amerika flopte. Maar daar trek ik me nooit wat van aan. Ik oordeel/waarneem liever zelf (indien mogelijk). Een SF speelfilm over transhumanisme, breinwetenschap en computerwetenschap. Bekijken mijns inziens wel waard. Hier een trailer:

 10. Walter Hebing

  Die Ridzerd toch, weer plaatst hij een citaat van Steiner, welke aansluit bij mijn pleidooi, namelijk: “Stel wereldwijd het kind jonger dan zes dagen centraal! Dan ontwikkelen we als mens allemaal, in plaats van de materies van het mysteries!
  Steiner vindt dan wel de dat de licht beelden het schadelijkst zijn, Calvijn vond het nog dieper gaan. Ik vind dat het nog dieper gaat, beelden die door middel van taal geschetst worden, vallen voor mij ook onder het schadelijke voor een onbevangen kind!
  Neem Roodkapje of al die sprookjes over Koningen en Princessen, enz. De kern van dit citaat wordt door de Bijbel gegeven: Ik ben de Here Uw God! Gij zult geen beeld van mijn maken, noch van hetgeen zich op aarde, noch van hetgeen zich onder de aarde of zich aan de hemelen bevindt!
  Met andere woorden: De Bijbel geeft aan, dat alles wat zich op, onder, boven de aarde bevind, manifestaties van het Goddelijke zijn! Onttrek je er iets uit, door middel van taal, foto of film, gaat dat een eigen leven, los van God leiden! En de toekomst(onze Kinderen) moeten zoeken naar de Waarheid van de culturele manifestaties! Dat was al met Kaïn en Abel zo, En de mensheid zal diep door het stof moeten gaan, alvorens men begrijpen wil, dat er maar één Levensgeest is en al het andere afleiding is!
  Liever een I-pad dan een Cavia aan een kind geven, liever een manifestatie van de cultuur(materie), dan een manifestatie van de natuur(Leven).
  Steiner heeft gelijk, we moeten deze manifestaties van de diverse culturen verslinden alvorens we erdoor verslonden worden, in wezen Jezus woorden!
  Maar toch Steiner voelt het ook aan, maar hij ziet het anders dan Jezus!
  Jezus was heel direct, Steiner beschouwd het leven door het oog van reïncarnatie! Ik geef hem daarin gelijk, De mens zal zich pas verder ontwikkelen als het Kosmische(het Goddelijke) hem daartoe dwingt, immers de ontwikkeling van het leven op aarde is niet afhankelijk van de mens!
  De mens is uitgenodigd om het mede vorm te geven! Echter de mens kiest voor de vorm en niet voor de inhoud(leven). Sterker nog, hij kiest ervoor, zijn eigen kind om te vormen tot een ambacht wat het dierenrijk toebehoord!
  Van vuilnisman(rat) tot vliegenier(vogel). De mens is er zo druk mee dat zelfs de oudere mens een robot diertje cadeau krijgt om te kunnen aaien en strelen wat dan vergenoegde geluidjes maakt! Doordat de mensheid het te druk heeft met zichzelf, geeft men een I-pad aan kinderen en een robotknuffeldier aan ouderen, opdat ze het nu moment van de mensheid, maar niet teveel belasten!
  Gods vloek wordt door dit gegeven wel heel duidelijk! Mens Gij zijt uit stof ontstaan en zult tot stof wederkeren! Het stofje uit Silcon Valey dringt wel heel ver door in ons bestaan! We gebruiken het leven om onze fantasieën uit te leven, dit staat ver van de kern van de Levensgeest.
  Jong en oud zouden moeten delen, in onze intieme smarten, pas dan gaan Harten open en komen we tezamen op de dag van ons mens-zijn, in plaats van te wachten op het laatste oordeel.
  Groetjes Walter

 11. Volgens mij bestonden in de tijd van Steiner al dia’s want ik meen me te herinneren wel eens ergens gelezen te hebben dat hij dia’s van het goetheanum [in aanbouw] bij zijn voordrachten elders in Europa liet zien.

  TV, computer, film etc. is natuurlijk de karikatuur van imaginatie.
  Zoals CD, platen, radio, geluid van alle films etc. de karikatuur is van inspiratie.
  En de toekomstige virtual reality wordt wellicht de karikatuur van intuitie.
  Ik heb begrepen dat het achtereenvolgens de verleidingen van lucifer, ahriman en asuras zijn…
  Want lichtether = zien, de gevallen vorm = electriciteit, = lucifer, en bij alle kunst-beelden [tv., computer etc.] is electriciteit nodig.
  De gevallen vorm van klankether = horen, is magnetisme, en magnetisme is nodig voor het creeeren van kunstmatig geluid.
  Gaan we zo verder dan komen we bij gevallen levensether, dat is radio-activiteit, het rijk van de asuras. dat suggereert dat we voor de toekomstige vorm van de karikatuur van intuitie, radioactiviteit nodig zouden kunnen hebben…. [????]
  Het ontwikkelen van imaginatie betekent de invloed van Lucifer in het astraallichaam / gewaarwordingsziel overwinnen.
  Het ontwikkelen van inspiratie betekent de invloed van ahriman op het etherlichaam / verstandziel overwinnen.
  het ontwikkelen van intuitie betekent de invloed van de asuras op het stoffelijk lichaam [via de bewustzijnsziel] overwinnen…
  Ik denk dat de planetaire kunstenparen daarbij kunnen helpen…
  De schilderkunst en de spraakkunst, poezie, drama, etc. hebben te maken met het astraallichaam (gewaarwordingsziel) en het geestzelf, de uiteenzetting met Lucifer.
  Mogelijk: spraakkunst en antroposofische schilderkunt zijn hulp bij het overwinnen van lucifer….???
  Beeldhouwkunst en danskunst en eurithmie hebben te maken met het etherlichaam (verstandsziel) en de levensgeest. Met name eurithmie heeft Steiner ontwikkeld om de verstenende en verstarrende werking van ahriman op het etherlichaam [angst!] te overwinnen en iets van de levensgeest te ontwikkelen.
  Architectuur en levens- / karmakunst hebben te maken met het stoffelijke lichaam (bewustzijnsziel) en geestmens. Met de karmakunst werkt men aan de overwinning van de invloed van de asuras. Vandaar dat dat pas in het bewustzijnzieletijdperk kon ontstaan…
  De asurische karikatuur van de karmakunst / levenskunst zien we bv. in tv-programma’s als ‘big brother’…
  Ook pornografie e.d. heeft met de invloed van de asura’s te maken… [karikatuur van de geestesversmelting….]
  Dit zijn mogelijk tips om een tegenwicht te bieden tegen de overstelpende invloed van de computer etc. op ons dagelijks leven…
  [het een en ander onder voorbehoud natuurlijk]

 12. in een artikel had ik de volgende citaten geplaatst: http://antropocalypse.blogspot.nl/2012/09/de-triomf-van-ahrimans-komende_10.html

  Er is geen beter opvoedmiddel dat leidt naar het materialisme dan de bioscoop. Want dat wat men in de bioscoop ziet, dat is niet de werkelijkheid, zoals de mens deze ziet. Dat, wat de schilder in stilstaand beeld weergeeft, dat lijkt veel meer op dat, wat je zelf op de straat ziet. Daarom ook nestelt, terwijl de mens in de bioscoop zit, dat, wat hem de film biedt, zich niet in het normale waarnemingsvermogen, maar in een diepere materiële laag, dan we anders in het waarnemen hebben, op zijn diepste onderbewuste werkt men materialiserend. Vat u dit niet op als een vurig pleidooi tegen de bioscoop. Het is geheel natuurlijk dat er bioscopen zijn, dat is nu eenmaal de weg die het materialisme gaat. Een tegenwicht moet geschapen worden. Dat kan alleen daaruit bestaan, dat de mens met het verlangen naar de werkelijkheid, zoals die in de bioscoop ontwikkeld wordt iets anders verbindt. Hoe hij daar samen met dat verlangen een afdaling tot onder de zintuiglijke waarneming ontwikkelt, zo moet hij ook een stijgen boven de zintuiglijke waarneming uit ontwikkelen, dat betekent in de geestelijke werkelijkheid, ontwikkelen. Dan zal hem de bioscoop geen schade berokkenen; dan kan hij de films zien zoals hij wil. Maar juist door zulke dingen wordt de mens daarheen gevoerd – als geen tegenwicht geschapen wordt – niet zo, zoals het noodzakelijk is, aardeverwand te worden, maar steeds aardser en aardser (en nog) aardser te worden om tenslotte volledig afgesnoerd te worden van de geestelijke wereld. (35)

  Nu, ik heb geprobeerd, achter het geheim van de film in het algemeen te komen en heb zeer zeker – men mag mij dat nu kwalijk nemen of niet, het is nu eenmaal een feit – moeten vinden, dat wat ik in deze voordrachten het ether- of levenslichaam heb genoemd, in het bijzonder wat betreft de zintuigelijke organisatie door het in zich opnemen van de filmvertoning op een buitengewoon sterke wijze beschadigd wordt. Het is daadwerkelijk zo, dat door de filmvertoning de hele ziele-geestes constitutie werkelijk gemechaniseerd wordt; ze is een uiterlijke manier om de mensen tot een materialistische gezindheid te brengen.Ik heb dat getest; tijdens de oorlogstijd, waar in de films opgehitst werd tegen van alles, kon men zien, hoe gretig de mensen de filmvoorstelling opnamen – ik was er niet op uit, al te zeer de films te bekijken, maar om het publiek waar te nemen, en ik kon absoluut constateren, hoe de film eenvoudigweg past in het hele programma van de materialisering van de mensheid, omdat in zekere zin het materialisme al in de gewone wijze van waarnemen binnenkomt. (35)

  35. over de bioscoop en de werking van daarmee opgewekte beelden GA 175 27-2-1917 en
  GA 303 1-3-5 jan 1922, vragenbeantwoording leraren vrije school. Kanttekening: in Steiners tijd was de filmtechniek nog zeer gebrekkig en niet te vergelijken met de beelden in 3D virtuality die men tegenwoordig kan genereren. We kunnen wel aannemen dat de effecten op het etherlichaam tegenwoordig een veelvoud erger zijn t.o.v .1917.

  1. Je ontkomt niet aan stevige taalworstelingen en drastische taalomzettingen. Daarbij maakt het natuurlijk uit of je voordrachten vertaald (spreektaal; bij Steiner vaak met heel veel bijzinnen) of (schrijftaal; zijn of andermans) geschreven teksten. Ik ben nu bezig met vertalen van het boekwerk Sprüche in Prosa van Goethe, samengesteld en becommentarieerd door Steiner (1897); in gebonden editie heruitgegeven door uitgeverij Verlag Freies Geistesleven (1999). Dit ten behoeve van een komende Goethe Citatensite. Daarover schreef ik iets meer in het blogbericht Citeren uit ‘Sprüche in Prosa’ in voorbereiding (Cahier, 12-9-2014). Ik werk graag vooruit.

   Er zijn opsommingslijsten van Germanismen in omloop. Voorts mag rekening worden gehouden met een functioneel en praktisch raakvlak tussen enerzijds Germanismen, Anglicismen enzovoort en anderzijds leenwoorden. In de loop der tijd worden een aantal woorden en uitdrukkingen niet meer als een germanisme beschouwd. Voorbeeld: toekomstgericht. Voor meer over dat soort zaken zie: Onze Taal Genootschap – Germanisme(n).

   Interessante Steinertekst, Kees.

 13. Ja, ik vertaal deze zelf,maar daarnaast heb ik assistentie die mijn Nederlandse teksten naloopt op spellingfouten en ook kijkt naar mijn vertalingen uit het Duits, daarin zitten nog al eens germanismen, waarvan ik hoop dat het merendeel er bij de eindversie uit zijn. Op antrovista had ik ook wel een advertentie gezet met de vraag naar vertaalhulp. Want begrijpen doe ik het duits wel maar als puntje bij paaltje komt en er moet vertaald worden, dan is dat soms toch een flink geworstel.

  1. Ja, zo is het met mij ook wel. Meestal begrijp ik het Duits wel, maar het vertalen is nogal een wikken en wegen. Ik doe het zonder hulp, maar er zullen wel eens wat germanismen in zitten zonder dat ik het zelf in de gaten heb. Voor mijn Duitstalige website heb ik wel enige hulp gevraagd, alleen voor de titel en die teksten voor Aanmelding voor email volgen. De citaten zelf haal ik gewoon rechtstreeks uit de Gesamt Ausgabe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s