Met economische theorieën redden we het niet  

Een nuchtere economische theorie kan nooit een tegenkracht tegen de machten van het egoïsme uitoefenen. Een tijd lang is een dergelijke economische theorie in staat de massa een zeker elan te verlenen, dat dan ogenschijnlijk iets van idealisme weg heeft. Maar op den duur is niemand met zo’n theorie gebaat. Wie een mensenmassa met een dergelijke theorie indoctrineert, zonder verder iets werkelijk spiritueels te bieden, zondigt tegen de ware zin van de menselijke ontwikkeling.

Bron: Rudolf Steiner – Antroposofie en het sociale vraagstuk (Uitgeverij Vrij Geestesleven 1982 – bladzijde 41-42) Vertaling Edithe Boeke

Duitstalig: GA 34 – Geisteswissenschaft und soziale Frage – bladzijde 216

Eerder geplaatst op 13 mei 2012

3 gedachtes over “Met economische theorieën redden we het niet  

 1. Dat tijdelijke elan van nuchtere economische theorieën is herkenbaar. Niet alleen in historisch opzicht als je de gehele 20e eeuw terug bekijkt (tijdperk van de ideologieën en Grote Verhalen), maar ook vandaag de dag in onze 21e eeuw met al die bestsellers van economen en entrepreneurs die lezers een tijdlang kunnen meeslepen of zelfs tot staat van euforie kunnen voeren.

 2. Walter Hebing

  Of men nu een kind met een economische of een spirituele theorie indoctrineert maakt in wezen niets uit. Beide theorieën beroven het kind zijn eigen interpretatie van zijn persoonlijke ervaringen met het leven op aarde!
  Jezus zei het al: Als ge niet wordt als een kind zult Gij het Hemelrijk op aarde niet betreden.
  Met andere woorden:”Het leven onbevangen tot je nemen” Is toch de hoofdopdracht aan de mens. Ook zegt Jezus: Ooit zal de oude grijsaard aan een kind van jonger dan zes dagen, vragen waar de plek van leven is?
  Dus het geheim van het leven ligt opgesloten in een kind van jonger dan zes dagen.
  We kunnen eindeloos theorieën over/van het leven ontwikkelen, maar geen enkele theorie zal ons doen ontwikkelen tot de kern van ons zijn, immers we zijn allen kinderen geweest. Terugdenkend aan die tijd, zie ik de indoctrinaties van mijn omgeving weer, mijn moeder, mijn vader, de pastoor, de zuster, de frater, enz. alle hielden ze me af van mijn hartstocht, de wereld op mijn eigen manier te verkennen.
  Gelukkig heb ik toch de nodige ruimte weten te bemachtigen om met vertrouwen in het leven te staan! Om van daaruit de gebeurtenissen van de dag op aarde te beleven.
  Ik zie geen enkele mensontwikkeling op aarde, ik zie niet alleen dat theorieën zich ontwikkelen om de mens(het kind in ons) dieper te indoctrineren, maar dat de materiële verleidingskunst der reclame zich ontwikkeld.
  Er is nauwelijks meer een kind zonder I-pad in Nederland. En God zei tegen Adam en Eva: “In het zweet des aanschijns zult ge voortaan uw brood verdienen”. Mens Gij zijt uit stof ontstaan en tot stof zult Gij wederkeren.
  Als ik nu om me heen kijk, is nagenoeg elk kind bezig met een product(stofje) uit Silicon Valey. Mineralen, planten en dieren maken nagenoeg geen deel meer uit van hun directe beleving!
  Hoe waar wordt de Goddelijke vloek over de mens(Adam en Eva)? De mens is als Godgelijke geschapen en wat ontwikkelt hij? Theorieën en Instrumenten om nog sneller van God los te geraken!
  Elk logisch denkende mens ziet dat met hun kinderen gebeuren, Echter als ik erover spreek zegt men, daartegen kunnen we toch niets ondernemen, dat is de tijdsgeest! Typisch een menselijke geest die ten dode is opgeschreven, de tijdsgeest zouden we nooit in ons leven moeten toestaan, immers dat is een door onszelf geschapen geest!
  Als mens kan ik me uitdrukken in minstens acht tijden via het Nederlands, om mijn ten opzichte van het nu, te rechtvaardigen!
  Echter met het nu doe ik als kind ervaringen op en zal ze niet vertalen naar andere tijden! Immers dan ben ik niet meer hier! Ik vraag me dan ook af waarom Steiner persé een tempel van zijn Geest wilde laten bouwen, terwijl zijn lichaam het al was?
  Jezus zei al: Breek deze tempel af en binnen drie dagen zal ik een nieuwe bouwen! In wezen:Jezus hanteerde woordspelingen die er niet om liegen.
  Ik begrijp Steiners pogingen om de wereld te redden met zijn biologisch dynamisch denkbeeld, maar daardoor redt hij de mens niet!
  De levensgeest is de kern van al het leven op aarde, een soort vergadering van zon en alle planeten. De mens zou kunnen samenvallen met deze levensgeest, indien hij de gebeurtenissen op aarde tot zijn verantwoordelijkheid neemt.
  Wat nu in Oekraïne gebeurd is, is in wezen ook aan Nederland te wijten, want wij hebben de kennis over lange afstands-raketten mede ontwikkeld
  Ze zijn weliswaar verkeerd gebruikt, maar dat kun je kinderen van de Evolutie niet kwalijk nemen! Ze werden hun toegeschoven!
  “Wee de wereld om de verleidingen tot zonde. Want er moeten verleidingen komen, maar wee die mens, door wie de verleiding komt” (Matteüs 18:7)
  In die zin is de Slang(aarde) gestraft en wordt de mens(Eva) gestraft, maar de mensheid kan er aan ontkomen, als men zich de levensgeest eigen maakt, die 355.000 keer per dag de aarde bevrucht met haar wezen, namelijk het kind, waar ook ter aarde geboren!
  Niet het verdeelde woord(taal) maar het vleesgeworden Woord(Kind) kan ons verlossen van ons geïndoctrineerd zijn(leven).In wezen geen tijd te verliezen om dat aan ieder kind waar ook ter wereld geboren, te openbaren.
  Wees welkom op aarde, want u Zijt van grenzeloze verte naar de aarde gekomen om de aarde te bevruchten met uw grenzeloze geest!
  Tot zover
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s