Verschijning van Christus

Vanaf de dertiger, veertiger jaren van de 20ste eeuw zullen enkele mensen voorkomen, die hun individuele leven zo ontwikkeld hebben, dat ze de ethergestalte van Christus zullen zien, zoals de mensen in de tijd van Jezus van Nazareth de fysieke Christus gezien hebben. En steeds meer en meer zullen in de komende drie duizend jaar mensen komen, die deze etherische Christus zullen zien, tot ongeveer drie duizend jaar na onze jaartelling een voldoende aantal mensen op aarde geen evangeliën of andere documenten meer nodig hebben, omdat ze in de ziel de Christus gezien zullen hebben.

Bron: Rudolf Steiner – GA 130 – Das esoterische Christentum und die geistige Führung der Menschheit – Milaan, 21 september 1911 (bladzijde 49)

Advertentie

14 gedachtes over “Verschijning van Christus

 1. Ben net “Esoterische Christendom” aan het lezen van Steiner. Wat een mooi boek toch weer. Ik moet zeggen dat dit boek heel toegankelijk is geschreven. Fijn om te lezen.

 2. henri

  Inderdaad, en Het esoterische Christendom ‘en is een mengeling van voordrachten uit GA 118 ( de wederkomst) en 130 (over C Rozenkreutz) .
  Het was ook een van mijn eerste boeken van Steiner die ik las en had nog een oude uitgave gevonden van 1983 aan een prikje bij de Slegte , deze oorspronkelijke uitg heette ‘De wederkomst van Christus in de etherische wereld’ waarin 16 voordrachten stonden , en ik denk is ook heruitgegeven maar moeilijker te vinden .
  De wederkomst van Christus in de etherische wereld :16 voordrachten gehouden tussen 25 januari en 15 mei 1910 in verschillende steden
  Auteur: Rudolf Steiner
  Uitgeverij Zevenster
  waarsch dit :

  http://www.deboekensalon.nl/dbs/book/2827

 3. henri

  Het jammere is eig dat alles van de oorspr boeken zo opgesnipperd worden van die GA ’s en in kleine boekjes nu heel duur wordt aangeboden verkocht , oa de kleine Steiners .

 4. De kleine Steiners koop ik niet meer. Om die reden van versnippering. Ook heb ik het idee dat het nieuwe vertalingen zijn, niet altijd even goed leesbaar

 5. Bij de antroposofie gaat het naar mijn idee om het intellect dat alsmaar verder ontwikkeld dient te worden alvorens aan bepaalde eigenschappen te kunnen voldoen. Dat is iets waar ik een andere mening over heb, direct komt de parabel van de verloren zoon bij me op. De zoon die zijn geluk elders zoekt en na een lange omreis uiteindelijk thuis komt. De geestelijke wereld valt niet te bevatten met het intellect maar het intellect kan een middel zijn om de afscheiding te doorbreken. Zoals in de bijbel staat dat het stoffelijke het geestelijke niet kan beërven zo kan kennis een weg banen van de zintuigelijke naar de geestelijke wereld maar het is geen oorzakelijk gevolg.

 6. Ik heb toch nog even opgezocht wat er in de bijbel over geschreven staat en bij Markus en Mattheus staat de volgende vermaning:
  ” En alsdan, zo iemand tot u zal zeggen: Ziet, hier is de Christus; of ziet, Hij is daar; gelooft het niet.
  Want er zullen valse christussen, en valse profeten opstaan, en zullen tekenen en wonderen doen, om te verleiden, indien het mogelijk ware, ook de uitverkorenen.
  Maar gij ziet toe; ziet, Ik heb u alles voorzegd! “

  1. henri

   Steiner spreekt daar ook over in zijn boek ‘ Het Mattheusevangelie’ in de 10 de vrdr ‘valse messiassen’ oa een valse Christus in Frankrijk 1n 1087 , een in 1172 in Cordoba, 1127 in Fez ,en de ergste Sabbathai Zewi uit Smyrna.welke leidde tot een wereldomspannende beweging naast ook nog anderen .

 7. Mien

  Pagans and Christians in the Mediterranean World van Robin Lane Fox is een must: vertaald: de droom van Constantijn.
  Fox is een erudiet wetenschapper!
  Het is een dikke pil, geeft een super beeld over de ontwikkeling van het christendom, wetenschappelijk goed onderbouwd!
  Mien

 8. Vreemd, ik zie alle reacties op deze blog en ook nog twee reacties van John Wervenbos op de blog van 20 aug. 2013 nu pas, Want ik heb van de reacties geen e-mailmelding ontvangen. Hoe dat nu weer komt, ik krijg anders altijd direct een melding. Bij de Instellingen staat het wel goed. Nu ja, misschien een storing bij WordPress.

 9. Ik ben er al achter. Al de reacties van vandaag waren als spam aangemerkt. Vreemd, dat is nog nooit eerder gebeurd met reacties op mijn blogs. Ik heb de mails nu aangevinkt als geen spam. Dan zal het nu hoop ik wel weer goed zijn.

 10. Walter Hebing

  Dit citaat informeert me vier dimensionaal, namelijk: als verleden tijd, als een overkoepelende zijn, als het zien van de Etherische Christus gestalte en mijn zijn op dit moment!
  Ik vind het vreemd dat de Vrije Scholen het Kerstspel en het Paradijsspel nog steeds te berde brengen, terwijl het immorele van de mens daar juist in uitgedragen wordt!
  Namelijk Herodus die zijn concurrent koste wat kost wil vermoorden en Eva die koste wat kost een kind wil baren. Op Bronlaak roept een van de bewoners vaak Jezus. Ik antwoord dan: Laat Jezus hier even buiten! Ik bedoelde je zus! Een mooie woordspeling die de kern raakt wat Steiner uitwerkt in zijn Christus impuls, wat Jezus pas door zijn doop toegereikt krijgt.Echter hij bezat deze al voor hij twaalf was, de morele drive!
  Eva werd verleid door een slang, De duivel probeerde Jezus te verleiden, om iets te verkrijgen, echter er is geen grotere last, dan iets te krijgen of te hebben wat niet bij je past!
  Jezus werd als Koning gekroond, doch dat werd hem aangemeten door zijn ontwijkende uitspraken, die nooit begrepen zijn. Ik vind Steiner met woorden(mensen) spelen!
  Jezus, je zus is in wezen het bewustzijn van de dageraad, de zorg voor de dag! Precies daarop moet de mensheid focussen, in plaats van op berekeningen voor de Toekomst!
  Steiner ontslaat me met dit citaat om moreel te handelen, immers wat behoord de exacte menselijke moraal te zijn? Toestaan dat intellectuelen van alles ontwerpen om het leven op aarde, te kunnen gebruiken om op termijn hun Ego te strelen? Immers deze handelingen behoren tot de ontwikkeling van de mensheid als geheel volgens Steiner!
  Ik zie en beleef het anders, Paradijsspel en het Kerstspel is voor mij daarin duidelijk genoeg! In wezen zijn beide spelen een indicatie naar het Werkellijke Zijn van de mens! Niet meer dan een gedachtesprong, ik snap niet dat er nog zoveel mensen op de inhoud ervan kunnen teren, zonder in actie te komen.
  Vandaag is een kinderopvang bedrijf failliet gegaan, terwijl heel de aarde ons ter beschikking staat om kinderen op aarde te ontvangen, men noemt het weleens baarmoeder aarde voor de gehele Kosmos Ik vraag me af waarom de geestelijke leiding vanuit Steiners principe, onze kinderen zo laten dwalen! Heel de Aarde is toch de Salonkamer voor elk kind, zo niet! Wat is er dan nog menselijk op aarde?
  Tot zover
  Groetjes Walter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s