Onjuist denken komt in onze tijd buitengewoon veel voor

Onjuist denken komt in onze tijd buitengewoon veel voor. Het openbare leven is zo verschrikkelijk onlogisch dat het een marteling is het mee te maken. Wie zich een zekere helderziendheid eigen heeft gemaakt, ervaart niet alleen het ene als juist en het andere als onjuist, maar hij voelt werkelijk pijn als hij onlogisch denken tegenkomt, en hij voelt welbehagen bij helder, doorzichtig denken. Dat wil zeggen: men heeft zich er een gevoel voor verworven en daarnaar kan men beslissen. En dat is dan een veel juistere beslissing, als men het eenmaal daartoe gebracht heeft. Een veel juister oordeel over waarheid en onwaarheid geeft dat.  Dat lijkt ongelooflijk, maar het is zo. Als tegen een helderziende iets foutiefs wordt gezegd, dan toont het opkomende smartgevoel hem dat het onlogisch, onjuist is. Onlogisch denken is zeer wijdverbreid, in geen enkele tijd was het onlogisch denken zo wijdverbreid als juist in onze huidige tijd, hoewel men zich vaak op logisch denken laat voorstaan.

Bron: Rudolf Steiner – GA 130 – Das esoterische Christentum und die geistige Führung der Menschheit – Leipzig, 5 november 1911 (bladzijde 132-133)

Eerder geplaatst op 22 april 2012.

28 gedachtes over “Onjuist denken komt in onze tijd buitengewoon veel voor

  1. Sorry. Mijn bovenstaande reactie had natuurlijk hoort natuurlijk bij het vorige blogbericht. Per ongeluk hier gepost.

   Wat dit het onderwerp van vandaag aangaat: ja het is evident dat er zeker vandaag de dag veelvuldig en intensief onlogisch en ontoereikend denkleven wordt tentoongespreid. En inderdaad kunnen pijnervaringen worden opgedaan bij staaltjes van onlogisch denken, niet alleen onlogisch maar ook levensvreemd, je zou ook kunnen zeggen irreëel denken.

 1. Bernard

  We moeten ook oppassen. Iemand die zich als helderziende beschouwt – en dat zijn er velen vandaag de dag – en een betoog krijgt voorgeschoteld dat hem niet bevalt, kan op grond van dit citaat makkelijk zeggen dat het een onjuist, onlogisch betoog is.
  We hebben allemaal de neiging om dingen die ons niet bevallen als onjuist te interpreteren.

  1. Zeker waar Bernard. Goed opgemerkt.

   Verder heeft Steiner op andere momenten ook wel naar voren gebracht dat er verscheidende mensen bestaan die (nog) zonder een staat van helderziendheid, doch (impliciet) wel met tegenwoordigheid van geest, over zin en gevoel voor daadwerkelijk logisch en werkelijkheidsgetrouw (niet levensvreemd) denken beschikken.

   1. Taalcorrectie: ‘verscheidende’ moet natuurlijk zijn verscheidene. Teven excuses voor de type- en taalfouten in de bovenstaande tweede reactie van me in deze reactiedraad.

  2. Haike

   Dat vindt ik wat kort door de bocht. Iemand die helderziend is zal ook het denken beheersen zoals Steiner dat beschrijft mag ik hopen, die zal vanuit die vaardigheid het betoog van de ander kunnen weerleggen , alleen maar werken vanuit sympathie / antipathie, vanuit de emotie gaat sowieso niet werken.

   1. Helaas zijn er ook veel helderzienden, die het denken niet beheersen. Veelal in de new age scene, maar helaas af en toe ook binnen de antroposofie. Steiner heeft veelvuldig gewaarschuwd voor het soort helderziendheid waarbij het denken niet gebruikt wordt. Een belangrijk onderscheid maakt Steiner ook tussen helderzienden en ingewijden.

   2. Goed opgemerkt Kees. Scholing van het denken, het denkleven, is bij inwijding uiterst belangrijk. Zie wat dat aangaat met name het stappenplan van de rozenkruisers, de inwijdingsweg van de rozenkruizers welke in antroposofie uitmondde.

   3. Turkse domeinnamen eindigen met de extensie .tr. Ja ik zou me er niet druk meer om maken, tenzij het zich regelmatig zou gaan voordoen. Logisch hé.

  3. Haike

   En ondertussen wordt deze site overgenomen….. BIR CEVAP YAZIN, CEVABI IPTAL ET. Yorumlarımın takibini e-posta ile haber ver. Eposta yoluyla yeni yazıları bana bildir.

   1. Haike, ik weet niet wat er aan de hand is, het lijkt wel of er een hacker bezig is op de computer in te breken, want van jou kreeg ik de volgende reactie op deze blog:

    En ondertussen wordt deze site overgenomen….. BIR CEVAP YAZIN, CEVABI IPTAL ET. Yorumlarımın takibini e-posta ile haber ver. Eposta yoluyla yeni yazıları bana bildir.

    Staat deze tekst ook bij jou en andere lezers op de computer?

   2. Ik kreeg verscheidende keren de melding:

    Warning! Domain mapping upgrade for this domain not found. Please log in and go to the Domains Upgrades page of your blog to use this domain.

    Mogelijk was het een tijdelijke storing?

   3. Ja, zeer vreemd is dit, John. Ik kreeg vanmorgen ook een telefoontje van een buitenlands klinkende man, die zei dat hij van Windows was. Ik heb meteen de verbinding verbroken, want dit is geen zuivere koffie.
    Vervelend, dit gemieter, ik moet het hele huis ook nog afstoffen en stofzuigeren. 😉

   4. Haike

    Hier is het ook weer weg, alle tekst zoals “Geef een reactie” “Reactie plaatsen” “Beantwoorden” stond plotseling in een vreemde taal in de door mij verstuurde reactie. Bij het versturen kreeg ik dezelfde melding die John meld..

 2. Juist en onjuist zijn toch ook een beetje relatief. Als men over ‘juist’ denken spreekt dan is het van groot belang wat men daar onder verstaat. Steiner heeft dat als geen ander geanalyseerd in zijn kennistheorie. Indien juist geïnterpreteerd kan men de mogelijkheid scheppen om tot de werkelijkheid buiten ons door te dringen. Zoals Steiner schrijft in zijn boek ‘Waarnemen en Denken’ spreekt hij over een ‘kennen’, dat de weg baant van de zintuiglijke naar de geestelijke wereld.

 3. henri

  zie ook p 118 ( bij mij 1982 23° druk ) in de weg tot inzicht in hogere werelden .

  “In de geesteswetenschap wordt van 4 eig gesproken die de mens op het zogenaamde pad van beproeving moet eigen maken om tot hoger inzicht te komen .
  De 1 ste eig is het vermogen in de gedachten het ware te scheden van de verschijningsvorm , de waarheid van de subjecteve mening.
  De 2 de eig is de juiste waardering van he tware en werkelijke ten opzichte van de verschijningsvorm.
  Het 3 de vermogen behelst d -al in vorige hfdst genoemde – verwerkelijking van de 6 eig : controle van de gedachten , controle van de handelingen, standvastigheid ,verdraagzaamheid , geloof en gelijkmoedigheid .
  De 4 de eig is de leifde voor de innerlijke vrijheid .”

 4. Walter Hebing

  Die Ridzerd toch! Weer een aansluitend citaat bij het vorige en dus mij naar het toetsenbord doet grijpen! Henry reikt me een goed uitgangspunt aan, namelijk de vier eigenschappen die de mens zich behoord te verwerven om tot hoger inzicht te komen!
  Ik heb het boek van Steiner niet gelezen dus zet ik voor de goede orde, enkele kanttekeningen bij deze eigenschappen. Wat is het doel van de individuele mens om tot een hoger inzicht te komen?
  Ik vind het nogal naïef om al het leven op aarde toe te schrijven aan een individuele Geest in allerlei talen verwoord, maar blijkbaar nooit in essentie begrepen.
  Ik vond Anoniem wel een goede reactie op mijn reactie op het vorige citaat van Steiner geven! Jij ruist er een eigen verhaal omheen! Ja natuurlijk zou ik zeggen, al mijn voorgangers hebben dat gedaan, waarom zou ik dat niet mogen? Ik heb al eerder verwoord dat mijn vijf kinderen allemaal de Vrije School doorlopen hebben, in die zin heb ik recht van spreken op deze website.
  Met andere woorden: Ik heb een bodem onder mijn ziel op antroposofische wijze geslagen. Of ik er vruchten van kan plukken is nog maar de vraag, hoeft ook helemaal niet.Het was mijn vrouw, die er op stond om onze kinderen naar de Vrije School te sturen, voor mij maakte/maakt het niks uit! Of je door een mug of een bij gestoken wordt, de mug gaat met je bloed aan de haal en de bij gaat dood, dus voor manifestaties van het leven maakt het wel wat uit! De bij offert zich, de mug vermeerdert zich dankzij mijn bloed.
  Mijn bloed wat door mijn aderen stroomt, heeft gelaten zijn leven geleid, daardoor is het op een heel ander pad terecht gekomen! Het ontdekt waarom het zo samengesteld is en hunkert naar de tegenwoordigheid van Geest!
  In die zin heeft Steiner gelijk, echter hij schrijft ons een pad voor om tot hoger inzicht te komen, een pad wat jongeren nauwelijks boeit. Logisch nadenkend struikelen de jongeren over alles wat de ouderen van hun verwachten, men jaagt ze de Rimboe in! Ik kan dit op allerlei fronten wel in woorden uitdrukken, maar in feite gaat het om het ware verhaal van het Leven op aarde! Echter dat is niet in woorden uit te drukken, want het Leven zelf is een uitdrukking van Gods Woord.Tijdens het neerpennen van deze woorden leef ik niet, maar ga in gedachte terug naar ervaringen in het leven opgedaan en die probeer ik te verwoorden in de taal van deze website.
  Om iets van mijn kinderen te kunnen blijven begrijpen ben ik op deze website gekomen. Voor mij persoonlijk ligt mijn aandacht bij het wereldgebeuren! De wereld vraagt zich af wat Isis aan het doen is? De wereld vraagt zich niet af wat ze zelf doet, opdat dit kan ontstaan!
  Daarom stuurde ik in mijn vorige reactie een link mee van het indianen opperhoofd, hij legt een link tussen gelatenheid en lot! Deze speech boeit me zeer! De speech gaat zeer diep in op onze bestaansgrond als mens.
  Ik wil het hierbij laten, want het Goddelijke/Kosmische wordt vier keer per seconde geschonken aan de aarde! En wat doet de mensheid ermee?
  Ze vormen naar eigen kader!
  Is dat logisch te verklaren? Ik kan dat niet! Steiner oppert het wel te kunnen, maar voert dan wel een verschijnsel in wat tussen God en de mens in staat, namelijk: Incarnatie! Een speelbal voor Jan en alleman! Echter tegelijkertijd zegt ie dat ’n kind het edelste metaal op aarde is, als dat zo is dienen we het ook als dusdanig te behandelen, of het kind nu rechtstreeks van God of van de hogere Geestelijke Wereld komt! Ik zie niet in, waarom de relatie van het kind met de aarde verstoord moet worden door een “aardse” bovenwereld waar het rechtstreeks vandaan komt?
  Als iemand van de lezers van deze site me dit kunnen uitleggen, wil ik hem of haar graag ontmoeten, om het ware van de verschijningsvorm te scheiden en de waarheid van de subjectieve mening daarover.
  Vriendelijke groet
  Walter Hebing

 5. henri

  Het moeilijkste wat van de geesteswetenschap te begrijpen is wordt hier aangeraakt .
  Incarnatie en karma zijn een aardse verklaring voor schuld en boete , maar de hemelse verklaring is de Christus ,het christuswezen vergeeft de zonden op wereldlijk vlak .
  De overspelige vrouw ( Joh 8 , 1-11) uit de bijbel, kreeg zonder oordelen vergeving van Christus jezus maar haar karma werd door Hem in de aarde ingeschreven . Het karma is objectieve gerechtigheid en dient gezien te worden met het aardse oordeel .
  Tot de laatste cent zal de mens met zijn karma terugbetalen !
  Maar de schuld in de aarde dient vereffend te worden, anders zou de aarde nooit naar het nieuwe Jupiter kunnen evolueren .
  Daarom zijn de geestelijk gevolgen anders. Daarvan neemt Hij als kosmisch wezen de gevolgen op zich, en schenkt de mensen vergiffenis voor hun daden op wereldlijk vlak .

  1. B

   Henri
   Toen ik jou las dacht ik: zou het zo kunnen zijn dat we tussen twee aardelevens in het hemelverblijf alles evalueren en dan pas echt begrijpen wat we goed te maken hebben en daarom, omdat het ergens in de ziel is opgenomen dat besluit, ons geen van allen werkelijk voor kunnen stellen hoe een ander een pijnlijke ervaring beleeft en dat wat wij denken dat compassie is, eigenlijk louter projectie is?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s