IJdele kwibus

De ziener deelt geen hypothesen mee, maar feiten die hij zelf gezien heeft. Maar dat verhindert niemand, zolang hij het zelf niet kan onderzoeken, de dingen als bruikbare levenshypothesen aan te nemen. En zeer zeker is dat degene die zich oprecht en eerlijk zo opstelt, na korte of lange tijd tot eigen waarnemen komt. […] Door niets kan men zekerder herkennen dat iemand geen zelfziener is dan doordat hij blind geloof of persoonlijke erkenning verlangt. Hij is dan geen ziener, maar een ijdele kwibus (Duits: Tropf = sukkel, sul, onnozele hals, dwaas, idioot, kwibus).

Bron: Rudolf Steiner – GA 34 – LUCIFER- GNOSIS 1903-1908 – mei 1905 (bladzijde 387)

Eerder geplaatst op 17 april 2012.

7 gedachtes over “IJdele kwibus

 1. Hmm, blind geloof? Is geloof niet altijd blind.
  Eigen waarneming? Alles is toch aangeleerd.
  Maar ja, ik ben dan ook geen ziener.

  Een chinees spreekwoord voor ijdelheid is als volgt:
  ” Men maakt zijn kin-baard bekoorlijk “.

  Zou Steiner dit geschreven hebben nadat hij zijn snor geschoren had?

 2. Sterk Steinercitaat. Doet me daarbij denken aan de Charles Leadbeater kwestie en Steiners relatie met en oordeel over hem: Charles Webster Leadbeater – Rudolf Steiner Web. Bepaalde beweringen en claims van Leadbeater zijn omstreden, net als zekere elementen van zijn levenswandel. Was hij daarbij ook ijdel? Dat weet ik niet. Sluit ik niet uit.

  En neem bijvoorbeeld de beruchte zwart-magiër Aleister Crowley. Diens ijdelheid was evident. Hier een interessant artikel over hem: Doe wat u wilt! – Het leven van Aleister Crowley (Skepter, 2001). Hoe dan ook, zijn denkbeelden en suggesties hadden een zekere impact:

 3. henri

  Ijdelheid en het ego zijn de voornaamste struikelblokken bij een bewustzijnsverruiming . Aleister Crowley , Eliphas Levy , heel waarschijnlijk heeft hun vorige incarnatie ermede te maken gehad wie en wat zij geworden zijn in hun leven .Over Eliphas Lévi ,die zijn vorige leven onder de Mexicaanse cultuur geleefd had die toen reeds in verval en decadentie verkeerde spreekt Steiner in zijn karmavoordrachten (Karma deel 6) dat het minderwaardige Jupiterwijsheid was die hij mede door het leven tussen dood en geboorte meegebracht had naar dit leven .

 4. Walter Hebing

  Die Ridzerd toch, dit is een citaat wat perfect past bij het vorige citaat van Steiner, namelijk: “De Wijzere, die we in ons dragen!”. Die wijzere in mij was een soort samenspel tussen onze Vader(mijn vader) en de zoon(Ik) en de de Heilige Geest(mijn moeder), Samen!
  Nu ik zelf vader ben is de wijzere in mij! Onze Vader(het verleden), de zoon(toekomst) en de Heilige geest(Het Nu). Samen!
  In het dierbare huis van mijn jeugd stond ingeprent, In Naam van de Vader en de zoon en de Heilige Geest. Amen. Een ritueel wat ontmanteld dient te worden! Immers het gaat om de inhoud, niet om de verpakking!
  In wezen is de mens een adrogyn wezen, met andere woorden: De ware mens is niet in namen(beelden) te verdelen.
  Met andere woorden, Het mannelijke, het vrouwelijke en het onzijdige, behoren samen het Nu als een rentmeester van het Goddelijke te verwelkomen! 359.000 keer per dag wordt het edelste metaal(toekomst) aan de aarde geschonken en nog steeds denkt de mens, dit edele metaal(kind) te moeten bewerken!
  Een ziener ziet dan wel feitelijke gebeurtenissen, maar kent de oorzaak noch het vervolg van die gebeurtenissen! In die zin vind ik Steiner wel eerlijk, de geestelijke wereld heeft ook voedsel nodig!
  In dat kader vind ik Steiner te kort schieten in het herkennen van de evolutionaire Levensgeest, die heeft de menselijke geest helemaal niet nodig, erger nog: De evolutionaire levensgeest vindt de mens als een blok aan haar been! Want wat draagt de mens er nu werkelijk bij om de aarde tot een aardeparadijs voor het leven op aarde te maken?
  De religieuzen bouwen tempels voor hun geloofsuiting!
  De verwaande bouwen kastelen voor hun geloofsuiting!
  De zekeren bouwen banken voor hun geloofsuiting!
  Het Goetheanum is net zo goed een blok aan het been der evolutionaire Levensgeest als dat de piramyde van Cheops of de tempels van de Maya’s dat zijn.
  In die zin kan ik ze nog elke dag bezoeken! De vraag rijst dan bij me op, welke idioot laat zijn medemens geloven dit gebouw te laten bouwen!
  Heden ten dage, gaat alles wereldwijd veel sneller, dankzij ’n stofje uit Sillycon Valey! En God zei tegen Adam en Eva(een prent uit mijn jeugd!) in het zweet des aanschijns zult ge voortaan uw kost verdienen! Het tij lijkt te keren, maar niets is minder waar! Het stofje uit Silycon Valey blijkt de regie van de mens over te nemen!
  De mens is inderdaad terug bij af! De vraag is: Hoe gaan we er als mens verder mee om? Mijn kinderen beleven de wereld als de Ziener, drie schermen(TV, computeren en telefoon) wat er in werkelijkheid om hen heen gebeurd,beleven ze niet, ze hebben amper een idee waarmee ze omgaan, de fiets, de auto, de melk, de computer, enz. Het maakt deel uit van ons collectief onbewuste zijn!
  Wil de mens werkelijk meedraaien in het evolutionair proces van de aarde, zal de mens zich moeten richten naar het wereldwijd gebeuren van de dag! Zo niet dan zal de mens slaaf blijven van het dagelijks gebeuren. Ik begrijp het begrip reïncarnatie dan ook niet, de mens is er als gelijke van God, zo niet dan daalt hij af in het stof! Een plant kan niet ineens mens worden, een mens kan wel ineens tot stof(voedsel) voor de plant worden.
  Van dat gebeuren moet de mensheid zich vergewissen, pas dan kan de kwibus(mens) de evolutionaire Levensgeest beleven. Als ’n mens zich boven de dag verheft, is hij ten dode opgeschreven, immers hij/zij erkent dan het Levensbewustzijn niet!
  Tot zover
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s