Als we ons verdiepen in de wetten van het karma, dan zullen we zien dat aan ons lijden iets soortgelijks ten grondslag ligt als in het gewone leven tussen geboorte en dood, dat met het volgende voorbeeld te verduidelijken is, het is al vaker door mij genoemd: Nemen wij aan, iemand heeft tot zijn achttiende jaar op kosten van zijn vader geleefd, hij heeft in lust en plezier geleefd, hij heeft zich niets laten ontgaan. Dan verliest de vader zijn vermogen, hij gaat failliet. De jongen moet een beroep leren, hij moet zich inspannen. Leed en ontbering komen in zijn leven. Wij zullen het begrijpelijk vinden dat deze jonge mens weinig aangenaam beroerd is en goed de smoor in heeft, dat hij nu al dit gemieter door moet maken. (Duits: Wir werden es begreiflich finden, daß dieser junge Mensch recht wenig sympathisch berührt ist von den Schmerzen, die er durchzumachen hat.) Nemen we aan, deze mens bereikt zijn vijftigste levensjaar. Doordat hij in die vroegere tijd iets heeft moeten leren, is hij een fatsoenlijk mens geworden. Hij staat nu flink in het leven en kan zichzelf zeggen: zoals ik mijn leed en smart toen beoordeeld heb, was in die tijdsperiode van toen begrijpelijk; nu moet ik echter daar anders over denken, nu moet ik zeggen […], zou dat leed mij niet hebben getroffen, dan zou ik een niksnut zijn gebleven. De smart was het die mijn onvolkomenheden omgevormd heeft in een volkomenheid. Aan dit verdriet heb ik het te danken dat ik nu een ander mens ben dan veertig jaar geleden. […] Mijn onvolmaaktheid heeft als het ware mijn smart opgezocht, opdat zij verdreven kon worden, opdat zij in grotere volmaaktheid kon veranderen.
Deze beschouwing kan al voortkomen uit een triviale observatie van het leven tussen geboorte en dood. Als wij echter op het leven in ruimere zin ingaan en op die wijze naar het karma kijken, dan zullen we altijd tot de overtuiging komen, dat alle pijnen, die ons treffen, alle lijden, die op onze weg komen, zodanig zijn dat ze gezocht worden door onze onvolkomenheid. En verreweg de meeste pijnen en smarten worden gezocht door onze onvolkomenheden, die wij hebben overgebracht uit vorige incarnaties. En omdat deze gebreken in ons zijn, zoekt een wijzere in ons de weg naar smart en lijden. Want dat is een gouden regel van het leven, dat wij allen als mens altijd een wijzere dan wij zelf zijn in ons dragen, een veel wijzere.
Bron: Rudolf Steiner – GA 130 – Das esoterische Christentum und die geistige Führung der Menschheit – Wenen, 8 februari 1912 (bladzijde 246-247)
Eerder geplaatst op 14 april 2012.
Dan wens ik een ieder en mezelf toe ,dat die wijzere die je in je draagt wat meer op de voorgrond treedt…
En wat bij hardleersen ? Zij die maar blijven doorgaan tot het bittere einde? vraag ik mij soms af … is het zwaar karma of licht karma ?
Wat versta je onder de term zwaar of licht karma?
iemand die voor een moeilijke weg gekozen heeft of verkregen heeft vanuit uit zijn vorige leven = zwaar karma
waarom komt de wijzere mens in hem maar niet naar boven ?
OK Dank voor je antwoord. Ik heb geen idee waarom bij sommigen de wijzere niet naar boven komt als je al op die manier er überhaupt over kan spreken, dat weet ik niet. Maar waarom maak je onderscheid tussen zwaar en licht karma, is karma niet “gewoon” karma?
Wat Steiner in dit citaat schrijft, is weliswaar persoonlijk bedoeld, maar ik lees het als een Europees gebeuren(Karma). De wijzere, die ik in me draag gaat nog een stapje verder! Steiner riep dat gevoel weer op toen mijn tweeling zijn Oud-leerlingen spreuk mee naar huis kregen! namelijk: In de verte der levenswegen moet weerspiegelen wat in het dierbare huis der jeugd als zegel van het echte mensenwezen in het hart werd geprent.
Denkend aan deze prent, denk ik aan de wijzere in mij! Namelijk: Het Woord wat vleesgeworden is! Waar ik tot de dag van vandaag deel van uitmaak!
Morgen zie ik wel weer, want vannacht kan het al met me zijn gebeurd, want ik heb teveel gezegd! De deelwoorden teveel beledigd.
Mijn spreuk: “De dag biedt meer dan de mens vermag”. Is ontstaan toen ik vrijwillig met allerlei vaklui een nieuwe stal voor mijn zwager hielp bouwen!
Je zag duidelijk verschil tussen de betrokkenheid mensen met het verwezenlijken van dit project!
Ik kan me dat wel voorstellen, de een wordt per uur betaald, de ander heeft iets voor een bepaald bedrag aangenomen en de ander krijgt loon naar gelang van zijn zichtbare prestaties.
De wijzere in me zegt, laat je niet verleiden door woorden, want ik ben het Woord in je en alles om je heen! Laat je niet verleiden door het geld, want dat is gestold vertrouwen in deelwoorden. Laat je niet verleiden tot een bepaald vak(beroep), want dan wordt je gebruikt! Wees één met alles wat je dierbaar is en zie hoe het handelt en behandelt wordt! Pas dan krijg je inzicht wat de dag op aarde vermag!
De wijze in ons lijkt op de duistere energie rond ons, “toevallig” hoorde ik daar afgelopen avond een wetenschapper via een uitzending van radio 5 over vertellen! De duistere energie doorkruist ons een -tig maal per seconde! Wat mij weer tot de gedachte brengt, per dag worden er ongeveer 370.000 kinderen op aarde geboren De wijzere in mij zegt dan, kun je, je indenken dat enig ooit geleefd mens, het leven beter kan verwoorden dan een pasgeboren baby? Toch wordt “elke” baby gesmeed tot gangbare woorden! Echter er is maar een WOORD. Het collectief karma verduistert het uit alle macht! Nelson Mandela, zei het in navolging van Williamson mooi! De mens is niet bang van wat ze niet kunnen, maar van wat ze wel kunnen!
Jezus was een voorganger voor het Ware Leven, hij heeft het met de dood moeten bekopen. De mens te bang voor Waarheid! Tot op de dag van vandaag!
In wezen is de mens als rentmeester, gelijk aan God geschapen, maar verkoos een eigen weg! Inmiddels zijn mensen vervangen door machine’s in de omgang met de natuur! In die zin bouwt de mens aan zijn eigen ondergang!
Tja wat is wijs op dit uur van de nacht? De Wijzere in mij, zegt doorgaan, ikzelf zeg afsluiten, opdat ik nog iets van de nacht oppik tijdens mijn slaap!
Groetjes Walter