Zelfzucht/Denken/Stemming/Ontevredenheid

Alle eigenschappen die met eigenzinnigheid en zelfzucht samenhangen, zoals eerzucht, ijdelheid, al deze dingen, die schijnbaar op iets anders werken, maken ons denken ongezond en werken op onze stemming in ongunstige zin terug. Daarom moeten wij ook de eigenzinnigheid, de zelfzucht, het egoïsme proberen te bestrijden; daarentegen ten opzichte van de dingen en wezens bereid zijn tot een zekere toewijding, een zekere offervaardigheid. Toewijding, opofferingsgezindheid tegenover de onbeduidendste onderwerpen en gebeurtenissen werken gunstig op het denken en de stemming. Inderdaad, zelfzucht en egoïsme straffen zichzelf doordat de zelfzuchtige steeds ontevredener en ontevredener wordt, steeds meer klaagt dat hij zelf te kort gekomen is. Als iemand dit in zichzelf bespeurt, zou hij aan karma moeten denken (Duits: sich unters Karmagesetz stellen) en zich afvragen, als hij ontevreden is: Welke zelfzucht heeft mij mijn ontevredenheid gebracht?

Bron: Rudolf Steiner  – GA 130 – Das esoterische Christentum und die geistige Führung der Menschheit – Leipzig, 5 november 1911 (bladzijde 134)

Eerder geplaatst op 13 april 2012.

5 gedachtes over “Zelfzucht/Denken/Stemming/Ontevredenheid

  1. Dat is heel grappig gezien Haike, zo had ik het nog niet bekeken. De egoïstische mens kijkt altijd naar buiten om er achter te komen wat de oorzaak is van zijn ontevredenheid. Men vergeet echter maar al te vaak om naar binnen te kijken en het egoïsme van zichzelf waar te nemen. Zolang zelfzucht het leven beheerst, komen de meeste gedachten, emoties en daden voort uit begeerte en angst. In relaties wil men dan iets van de ander of is men bang van de ander. Wat men van de ander wilt kan plezier of materieel gewin zijn, erkenning, lof of aandacht, of een versterking van het zelfbesef door vergelijking en door te bevestigen dat men meer is, hebt of weet dan een ander. Wat men vreest is dat het omgekeerde wel eens het geval zou kunnen zijn en dat de ander het zelfbesef wel eens zou kunnen verzwakken. Zelfzucht leidt tot een onbewuste dwang om mensen als middel voor een doel te gebruiken, namelijk het behartigen van het eigen belang ten koste van anderen. Het geeft het ikzuchtige verstand veel bevrediging om andere mensen in een hokje te plaatsen. Dat te doen is op zich al een in hoge mate geconditioneerd en onbewust patroon van een onware identiteit die tot een gevangenis wordt.

   1. Haike

    In de Mensheidsrepresentant wordt links bovenin de humor afgebeeld. Steiner kwalificeert bij mijn weten dit als een Geestelijk wezen wat heel hoog in de hiërarchieën staat…

   2. Haike

    Niettemin, blijkbaar wel een heel belangrijk Geestelijk wezen, anders denk ik niet dat hij het had opgenomen in het beeld….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s