Het menselijk lichaam: een wonder van volmaaktheid

Wanneer wij het menselijk lichaam alleen al uiterlijk bekijken, moeten wij tot onszelf zeggen: Wat is het menselijk lichaam toch een wonder van volmaaktheid! Wie bijvoorbeeld gewoon als anatoom of fysioloog het wonderbaarlijke bouwsel van het menselijk hart bekijkt, zal zeggen: Wat is alle menselijk verstand, wat is alle technische vaardigheid, vergeleken met wat daar aan wijsheid spreekt uit de bouw van het menselijk hart! Wat is al onze ingenieurstechniek, die bruggen en dergelijke bouwt, vergeleken met de structuur van het bot uit het menselijk bovenbeen, dat, wanneer wij het door de microscoop bekijken, zich aan ons voordoet als een prachtige constructie van kruislings aangebrachte balken. De mens geeft blijk van een tomeloze hoogmoed, wanneer hij zou willen geloven dat hij ook maar kan tippen aan wat als wijsheid is neergelegd in de bouw van het fysieke lichaam.

Bron: Rudolf Steiner  – GA 59 – Metamorphosen des Seelenlebens/Pfade der Seelenerlebnisse – Berlijn, 5 mei 1910 (bladzijde 252-253)

Ook te vinden in de Nederlandse uitgave Metamorfosen van het zieleleven.

 Eerder geplaatst op 11 april 2012.

Advertentie

8 gedachtes over “Het menselijk lichaam: een wonder van volmaaktheid

 1. henri

  Het fysieke lichaam is het meest volmaakte en werd reeds in zijn ‘kiemen’ in het Oude-Saturnus toestand aangelegd ,alwaar ook de zintuigen ontstonden , eerst het oor , door werking van de hoogste hiërarchie engelen , dit het offer van de tronen die hun ‘wil’ uitstraalden naar de cherubijnen in samenwerking met andere engelen .Pas erna kwam het etherische lichaam in de Oud-Zonnetoestand (aanleg van klieren enz ) ,en dan pas het astrale lichaam , de ziel en op aarde het IK , het minst volmaakte waar ieder mens op aarde dient aan te werken middels zijn andere lichamen in te zetten .
  Het is dus geen wonder dat het fysieke lichaam een wonder van volmaaktheid is .

  1. Haike

   Om het volmaakt te noemen gaat me net iets te ver, gezien het feit dat er verwoestende ziekte’s in kunnen huishouden, en dat elke nieuwe cel een fractie minder is dan zijn voorganger. Maar dat het qua organisatie en samenwerking van grote schoonheid is, zal ik niet ontkennen.

  2. Henri, je schrijft:’het IK , het minst volmaakte waar ieder mens op aarde dient aan te werken middels zijn andere lichamen in te zetten.’
   Maar ik meen dat het andersom was: Het Ik werkt aan de omvorming van de andere lichamen, waardoor het Ik dus zelf ook volmaakter wordt.
   Het Ik voegt dus als het ware omgevormde delen aan zijn wezen toe, als ik het goed begrijp. Ik kan nu wel beginnen over geestzelf, levensgeest enzovoort, maar daar is deze website niet geschikt voor.

   1. henri

    JaRidzerd, zo lijkt het wel op het eerste zicht en vroeg ik me ook af doch zoals ik het nu versta : je hebt het hogere Ik of Ware IK dat uit de godsvonk stamt en ook reeds aanwezig is vanaf de Oude -saturnusfase en het lagere aardse ik waarmee de mens op aarde in het stoffelijke lichaam aan zijn lichamen zélf dient te werken en dat van leven naar leven doorloopt steeds een beetje hoger in bewustzijn .
    Dat ik is in de mens gekomen tijdens de lemurische tijd door een offer van een aartsengelwezen om de mens te kunnen redden van de ondergang (zondeval) en zal heel lang duren .Wanneer de mens herboren wordt of zijn’ tweede ik’ geboren wordt door vele inzichten en spirituele scholing zoals Steiner het aanhaalt dan onstaat langzamerhand dat geestzelf(manas) , dwz de mens wordt doordrongen van de Heilige Geest .

   2. Haike

    Of te wel: “Laat ons mensen maken, naar mijn evenbeeld”. Het is volgens mij ook de enige plek in de bijbel waarin de scheppende kracht vanuit meervoudsvorm spreekt.

 2. Cisca

  Over de “schil der persoonlijkheid” (ik) en de “wezenlijkheid (IK) is in 1975 bij Ankh Hermes het boek “De weg tot het Zelf” verschenen waarin de leer – of hoe je het ook noemen wil – van Ramana Maharishi is beschreven, opgetekend door Heinrich Zimmer. Universeel……
  Nog even iets over het woord “zondeval” dat veel misverstanden oproept.
  R.St. heeft het beschreven als “val in de afzondering”!
  Cisca

 3. Ja, ja, dat waren nog eens tijden vroegah met die Saturnus fase,
  gelukkig komt mijn illusionaire ‘ik’ van Nupifix dus dat scheelt een stuk!
  Eerste ‘ik’, tweede ‘ik’, hogere “ik”, lagere ‘ik’, ware ‘ik’, het ‘zelf’ …
  De Maya’s zeggen: ” In Lak’ech Ala K’in ” wat betekent:
  Ik ben een andere jij en ik groet de godheid in jou.
  Het mooie is dat jij en ik even belangrijk zijn,
  heb uw naaste lief gelijk uwzelve zeg maar.

 4. Ik kan alleen maar bevestigen dat het menselijk lichaam een wonder is, van buiten, van binnen, van boven, van onderen.
  Los van zijn biologische overlevingsdrang en het buitenhouden van schadelijke organismen door zijn afweersysteem is het volmaakt omdat het ook nog eens aan de drager ervan ‘keuze’ gegeven heeft in combinatie met bewustzijn. Dat is niet normaal. Dat is uitermate abnormaal en een totale luxe. Dat er mensen zijn die hier respectloos mee omgaan of dwingen om er respectloos mee om te gaan is dan ook een grote smet op dit wonder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s