Begrip is nodig in plaats van kritiek

Voor de ontwikkeling der ziel is het noodzakelijk dat men zich een zeer bepaalde wijze van beoordeling van zijn medemensen eigenmaakt. Dat is moeilijk te bereiken: onthouding van kritiek. Begrip is nodig in plaats van kritiek. Als u de mensen meteen met uw eigen mening komt (Duits: Wenn Sie dem Mitmenschen gleich Ihre eigene Meinung gegenüberstellen), dan onderdrukt dat de zielsontwikkeling. Wij moeten eerst luisteren naar de anderen, en dit luisteren is een uiterst werkzaam middel voor de ontwikkeling van de ogen der ziel, en wie een hogere trap op deze weg bereikt, heeft dit te danken aan het afwennen van de gewoonte om alles te kritiseren, alles te beoordelen. Hoe kunnen wij in de ziel waarnemen? Wij moeten niet de staf breken over een misdadiger, maar ook hem begrijpen, de misdadiger evenzeer begrijpen als de heilige. Begrip voor een ieder, dat is nodig.

Bron: Rudolf Steiner  – GA 53 – Ursprung und Ziel des Menschen – Grundbegriffe der Geisteswissenschaft – Berlijn, 15 december 1904 (bladzijde 200)

Eerder geplaatst op 4 april 2012.

2 gedachtes over “Begrip is nodig in plaats van kritiek

  1. Haike

    Ik besef dat als ik oordeel over de ander, dat dat een consequentie heeft; namelijk dat ook mijn waarneming naar die ander daarmee stopt. Eigenlijk zie je niks meer, en los komen van een gevormd oordeel vind ik niet makkelijk. Ik wist niet dat blijven waarnemen ook een ontwikkeling in de Ziel teweeg brengt.

    1. Prachtig geschreven Haike, waarnemen stopt zodra we oordelen, het is een kleine stap om vanuit objectief via subjectief naar het suggestieve te vervallen. Vandaar waarschijnlijk de ogenschijnlijk onbegrijpelijke uitspraak: ‘ Laat de doden de doden begraven ‘. De ziel echter ontwikkeld niet, de ziel is slechts zichzelf vergeten doordat het dacht iets anders te zijn, herinneren wie we altijd al zijn is als thuis komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s