Over stelen, uitbuiting, yoga

‘Niet stelen’, ook dat moet in strenge zin doorgevoerd worden. De Europeaan zal zeggen: Wij stelen niet. – Maar de oosterse yogi ziet de zaak niet zo eenvoudig. In de gebieden waar deze oefeningen voor het eerst verspreid werden door de grote leraren der mensheid, waren de omstandigheden veel eenvoudiger; daar kon men het begrip ‘stelen’ gemakkelijk vaststellen. Maar een yogaleraar zal niet toegeven, dat een Europeaan niet steelt, hij neemt dat zeer strikt. Als ik bijvoorbeeld gebruik maak van de arbeidskracht van een ander, als ik mij een voordeel verschaf dat wel wettelijk geoorloofd is, maar die de uitbuiting van een ander inhoudt, dan betekent dit voor een yogaleraar stelen. Bij ons liggen de dingen in onze sociale situatie zo ingewikkeld, dat velen dit verbod overtreden zonder daarvan het geringste bewustzijn te hebben. Stel u hebt een vermogen en u zet dat op een bank. U doet niets daarmee, u buit niemand uit. Maar nu gaat de bankier speculeren en buit zo andere mensen met uw geld uit. Ook dan bent u in occulte zin verantwoordelijk, het belast uw karma. U ziet hieruit dat dit gebod bij een hogere ontwikkeling een diepe studie vereist.

Bron: Rudolf Steiner – GA 95 – Vor dem Tore der Theosophie – Stuttgart, 3 september 1906 (bladzijde 124)

Eerder geplaatst op 22 maart 2012.

8 gedachtes over “Over stelen, uitbuiting, yoga

  1. henri

    Ik denk dat het tegenwoordig nog moeilijk te achterhalen is waar het nog wél een klaar klontje is , vooral als het met banken enzo te maken heeft .

  2. Bedankt, Kees. Ik hoor het wel vaker dat de citaten soms aansluiten bij de actualiteit, maar zelf denk ik daar helemaal niet bij na. Ik heb deze alleen nu geplaatst omdat ik geen geschikt nieuw citaat voor vandaag kon vinden. In die gevallen ga ik de eerder geplaatste citaten nog eens doorlopen en pik er dan willekeurig een uit. Maar men kan wel zeggen dat dit citaat eigenlijk altijd wel bij de actualiteit aansluit, want er gaat geen week voorbij of men hoort wel in het nieuws weer het een en ander over lieden die zichzelf verrrijken, terwijl massa’s mensen in armoede en ellende leven.

  3. Ik moet met dit citaat denken aan het boek: De vliegeraar.
    De vader zegt tegen de zoon “Elke vorm van misdaad is stelen”

    Ridzerd je hebt gelijk. Dit citaat zal altijd actueel zijn. Tenminste als de menselijke ontwikkeling niet steeds positiever gaat worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s