Over ontwikkeling van het verstand

De mensen moeten zich ermee bekend maken, dat niet dode waarheden het leven kunnen regeren, maar enkel levende waarheden. Een dode waarheid is het volgende. ‘We moeten mensen opvoeden tot verstandige mensen; dat moeten we.’ Dus – zo zegt de dode waarheid – cultiveren we het verstand zo vroeg mogelijk, dan worden de mensen verstandige mensen. Maar dit is een echte onzinnigheid. Het is dezelfde onzin als wanneer iemand zou willen besluiten om een éénjarig kind al tot schoenmaker op te leiden. De mens wordt juist dan een verstandig mens, als hij niet te vroeg met het verstand ontwikkeld wordt. Men moet vaak in het leven het tegenovergestelde doen van wat men eigenlijk bereiken wil. Het eten kan men ook niet meteen eten; men moet het eerst koken. […] Evenzo kan men de mensen niet verstandig maken doordat men hun verstand zo vroeg mogelijk cultiveert, maar doordat men in de vroege jeugd (Steiner spreekt hier over de tijd tot aan ongeveer het veertiende jaar) datgene cultiveert wat hen dan geschikt maakt om later verstandig te worden. De abstracte waarheid is deze: Het verstand cultiveert men door het verstand. De waarheid van het leven is deze: Het verstand cultiveert men door een gezond geloof aan een op goede gronden steunende (Duits: berechtigde) autoriteit.

Bron: Rudolf Steiner – GA 177 – Die spirituellen Hintergründe der äußeren Welt – Dornach, 12 oktober 1917 (bladzijde 132-133)

Een gedachte over “Over ontwikkeling van het verstand

 1. Walter Hebing

  Het wordende in een kind op ieder moment van het leven, is naar mijn mening de Levensgeest zelf! De vraag is: Of er een verstandig woord over gezegd kan worden? In deze optiek zie Steiners zinsnede:Het verstand cultiveert men door een gezond geloof aan een op goede gronden steunende.
  Ik heb een gezond geloof in de liefde tussen mijn Vader en mijn Moeder en zou haarfijn kunnen uitdragen, wat onze cultuur verwoest heeft in hun relatie tot elkaar! Ik zou er best een bestseller over kunnen schrijven, maar dat leidt af. Het zou de spreuk van de Romeinen kunnen vertegenwoordigen! Geef het volk brood en spelen! Dan is het tevreden! Iets dergelijks speelt zich nu af in Brazilië.
  De liefdes relatie tussen mijn vader en mijn moeder heb ik als iets onbegrijpelijks ervaren, ik heb me er desondanks altijd thuis gevoeld en velen met mij!
  Mijn verstand zegt: Dat ik geen el aan de levensgeest kan bijdragen, als dat via kinderen gaat! Sterker nog, via welk levend wezen dan ook! Dit klinkt als Hindoeistisch, maar is het niet! Ook het Hindoeïsme deed, net als Steiner deed, tempels bouwen voor hun Geest!
  Precies daar wijkt mijn gezond verstand af van welke cultuur dan ook! Immers elk kind herbergt de levensgeest, waarvoor zouden we dan hun lichamen moeten scholen/cultiveren?
  Ik vind Steiner te provinciaals denken, immers terwijl hij een redevoering houdt, worden er gemiddeld 16133 kinderen geboren op aarde! Die kun je niet met Steiners Geest ontvangen. Immers het edelste metaal(kind) op aarde, verdient meer als een fysieke(bank) of psychologische(tempel) kluis!
  Voor mijn brein is er geen ontwikkeling gaande in de mens, de mensheid is nog net zo stom als Adam en Eva waren, in hun tijd!
  Niet hun dirkte zijn op aarde telt, maar de vertaling die ze aan gaven en de mensheid er nu nog aan geeft!
  Toen ik nog Onderwijzer was: Vroeg men weleens: Waarom sta je nog voor de klas? Nou om leerlingen te leren om een verantwoordde manier alles slopen wat de mensheid opgebouwd heeft! Ik hoop eens de sloop van de Cheops Piramide mee te kunnen maken. Pas dan kan er ietwat ruimte komen voor de Goddelijke Geest(baby’s) op aarde! Het edelste metaal ontvouwt zich dan vanzelf, immers dan pas is er op aarde ruimte voor!
  Het zal zich ontplooien als een androgyn zijn! Waardoor het lam tussen de poten van een wolf kan slapen!
  Vriendelijke Groet
  Walter Hebing

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s