Een stelend kind

Er kwam bv. eens een vader bij mij die zei: “Onze jongen was tot nog toe steeds een braaf kind, deed alles wat bij ons een moreel welbehagen opriep; nu heeft hij geld gestolen!’- wel nu, wie het mensenwezen werkelijk kent, die stelt in zo’n geval de volgende vraag: Ja,  waaruit heeft het kind geld weggepakt? Er wordt tegen je gezegd: Uit de kast. – Wie haalt er dagelijks – zo vraag je verder – geld uit de kast?- Moeder! – het kind heeft iedere dag gezien dat moeder geld uit de kast heeft gehaald. Het kind is een nabootsend wezen, is als zintuigorganisme met zijn ziel helemaal gericht op zijn omgeving, doet, wanneer het met zijn eigen wezen actief wordt, hetzelfde als het in zijn omgeving ziet. Het kind stelt zich helemaal niet in op vermaningen in zijn eerste levensjaren, het stelt zich niet in op geboden en verboden – die blijven niet intens in zijn ziel hangen -, het kind richt zich enkel en alleen op wat het in zijn omgeving ziet. Maar, het ziet veel, veel preciezer dan de volwassene, ook al realiseert het zich niet bewust wat het in de omgeving ziet. Het hele organisme wordt een afdruk van wat het kind in zijn omgeving ziet.  

Bron: Rudolf Steiner – GA 218 – Geistige Zusammenhänge in der Gestaltung des menschlichen Organismus – Londen, 20 november 1922 (bladzijde 249)

Vertaling: Pieter H.A. Witvliet. Zie voor de hele vertaling van deze voordracht zijn website:

VRIJESCHOOL PEDAGOGISCH-DIDACTISCHE ACHTERGRONDEN – OPVOEDKUNST DOOR MENSENKENNIS 

Zie ook: Voorbeeld en navolging

Een gedachte over “Een stelend kind

  1. Haike

    Ik was ontzettend blij toen een hele goede vriend en vader van mijn petekind vertelde, dat meneer in de HEMA het een en ander had gestolen… En waarom was ik blij? Op 11 jarige leeftijd had hij zijn moeder verloren, en sloot hij zichzelf op, sprak er niet over, met niemand, niet met zijn vader, niet met zijn broer, niet met mij. Was een voorbeeld leerling op de Vrije School, maakte altijd netjes zijn huiswerk etc… Hij liep in mijn ogen verdooft door de dreun die was uitgedeeld door de wereld rond… En toen kwam dat gevalletje in de HEMA en er ging een zucht van verlichting door me heen, waarom? Omdat hij blijkbaar weer in beweging kwam, en dingen begon te verplaatsen, want dat is wat een dief doet; zaken verplaatsen zo als ook een handelaar dat doet.

    Dat hij op een hele onhandige manier in beweging kwam, en op een hele onhandige manier dingen verplaatste behoeft geen discussie, mij ging het om de beweging die er weer gemaakt werd, lopen hebben we ook allemaal niet in een dag geleerd… 😊

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s