De socialistische illusie

Wie in staat is te zien, wie de werkelijkheid kan doorzien, die weet dat de wereld op het aardse plan nooit perfect kan zijn (Duits: niemals eine Vollkommenheit haben kann). Wie echter materialistisch denkt, maakt zich de illusie dat op het fysieke plan iets volmaakts bereikt zou moeten worden. Daaruit komen dan alle illusies voort, waarvan een vooral zeer karakteristiek is: de socialistische illusie van de huidige tijd.

Illusies maken zich tegenwoordig immers inmiddels mensen van allerlei meningsnuances, alle partijschakeringen – ook de mensen van een liberale levensbeschouwing, liberale levensopvatting hebben zich een bepaalde inrichting op het fysieke vlak geconstrueerd en hebben gedacht, dat als ze deze organisatie kunnen realiseren, dan zal het een paradijs op aarde zijn. De socialisten denken aan helemaal niets anders, dan hoe men de wereld op het aardse plan zou moeten inrichten, opdat alles op aarde hier goed zou zijn, opdat ieder een bijzonder aangenaam bestaan, zoals men het zich voorstelt, heeft, ieder op gelijke wijze en ga zo maar door. En wanneer deze mensen beginnen zich de toekomstige vormgeving op het fysieke vlak voor te stellen (Duits: auszumalen), dan is het altijd een zeer prachtige, paradijselijke wereld.

Bron: Rudolf Steiner – GA 177 – Die spirituellen Hintergründe der äußeren Welt – Dornach, 1 oktober 1917 (bladzijde 45)

7 gedachtes over “De socialistische illusie

 1. Bernard

  We weten inmiddels dat het socialisme van de volksparadijzen volledig is afgebrand. Want het waren net mensen die dat dachten te realiseren.
  Het gaat nu vooral om rechtvaardigheid . . . .

 2. Walter Hebing

  Daarnet heb ik even het aanverwante artikel: “Waarom moest de geestelijke blik verduisterd worden.” gelezen. Wat Steiner hierin beschrijft kon net zo goed nu geschreven worden, niet de doorsnee mens beschikte over de Geestelijke vermogen, die Steiner in dit artikel beschrijft, net als nu beschikt nu niet de doorsnee mens op aarde over het materiële vermogen, maar net als toen de enkelingen!
  In 2500 jaar voor Christus maakte men in de geschiedschrijving melding van het gebeuren in Babylon. Er schijnt iemand in Babylon geleefd te hebben die op het idee kwam om een toren naar Hemel te bouwen en daarvoor veel mensen warm kon maken, er werd veel menselijke Geestelijke en Fysieke kracht in dit bouwwerk geïnvesteerd. Echter de Natuurlijke Kracht(God) schiep de spraakverwarring en een windvlaag blies de toren om.
  In Egypte liet Cheops voor zich door zijn volk een Graftombe in de vorm van een piramide bouwen, om zodoende de overtocht naar het hiernamaals(de Geestelijke Wereld) veilig te kunnen overbruggen, ook rond 2000 voor Christus!
  In wezen maakt het niet uit door welke Geest de doorsnee mens onderdrukt wordt, hij wordt al sinds Adam en Eva op aarde geleefd hebben onderdrukt, zowel met beelden, woorden en daden!
  Zo langzamerhand wordt de American Dream ook uitgehold en wordt de mensheid op aarde teruggeworpen op hun werkelijk zijn. Vluchten kan niet meer! Alhoewel ik dagelijks werk met vluchtelingen overal op aarde vandaan! Hun illusie is Nederland!
  Ik vind dat Steiner met zijn reïncarnatietheorie een onrealistische werkelijkheidsbeleving schept en de mens de moed ontneemt om iets te ondernemen tegen de privé ervaren wantoestanden op aarde, Immers alles staat in de sterren geschreven.
  Ik beleef mij zijn op aarde anders, ik beschouw de zon als mijn levensgever de maan als mijn opdrachtgever, De aarde als mijn sfeergever! In die hoedanigheid ben ik 14 jaar kind geweest, in buitenschoolse tijden, nadien heb ik 25 jaar in het bedrijfsleven en vijfentwintig jaar in het onderwijs gewerkt!
  De aarde als mijn sfeergever heeft me diverse paden tijdens mijn leven doen bewandelen, In welk land ik me ook op aarde bevond, ik wist snel wie de sfeermakers van die omgeving waren en die bepalen wat goed of slecht is in hun omgeving, oftewel wat wel en niet mag! Binnen het bedrijfsleven was het vrij duidelijk waar ook ter wereld, het bedrijf wilde een product op aarde zetten en eiste van mij dat het goed was, binnen het credit wat ze aan me beschikbaar stelde.
  Binnen het onderwijs geldt een andere norm, men hanteert een ideële doelstelling, maar als je ziet dat deze niet nagestreefd wordt en er wat van zegt. Dan krijg je als antwoord: We hebben dat wel als doel, maar dat hoeft vandaag nog niet te geschiedden! Met andere woorden: “Doe maar wat we zeggen, dan komt alles goed!”.
  Door mijn vrouw ben ik in aanraking gekomen met het Antroposofisch gedachtegoed! Het voelde goed, mijn kinderen zijn allen door de Vrije School aangepast aan hun omgeving, echter toen de Vrije School zich overgaf aan de subsidie eisen van onze regering, ben ik gaan ageren tegen het landelijk bestuur! Men heeft de Antroposofische Ziel verkocht aan een landelijke subsidie!
  Ik vind Steiners gedachte heel goed, maar de uitleg ervan beneden alle peil! In zijn uitleg over het menselijk zijn op aarde, begint hij over tijdperken! Hij probeert met zijn studie, mijn visie en beleving op aarde te vervangen door zijn inzicht(beeld).
  Ik heb veertig jaar geleden een nacht beleefd, die ik nu met een gerust hart Durga Puja durf te noemen. Het is een nacht van opperste alertheid, waarbij je lichaam slapen wil en je geest wakker wil blijven tot het eerste daglicht! Een strijd die ik niemand toewens, ongelooflijk hoeveel gedachtegoed je dan op waarde in moet schatten en de pijn die je tijdens deze uitwisseling moet doorstaan! Ik begrijp de uitspraak van Jezus in zijn tijd! Vader laat deze beker aan me voorbijgaan, maar zo U het wil, zal het geschiedden!
  Dit was op het hoogste punt van de liefde die ik voor mijn vrouw, destijds mijn vriendin voelde! Ze was er weliswaar die nacht niet, maar mijn gevoel voor haar oversteeg de nacht met alle gevolgen van dien, mijn innerlijke vreugde werd hemels, mijn belevingen ook. Maar mijn sociale contacten werden aardser dan aards. En belandde met hemelse gedachte onder een spanlaken in een isoleercel van een psychiatrische inrichting.
  Ik heb echt medelijden met de mensheid op aarde! Ik kon het gewicht van mijn hemelse vreugde niet alleen dragen, noch vertalen in hedendaagse begrippen verwoorden, dus paste ik me aan condities die de mensen om me heen stelde, om weer enig vertrouwen in me te kunnen schenken.
  Ik zie de nacht van Durga als een eikpunt tussen het hedendaagse gebeuren op aarde tussen het mannelijke en vrouwelijke!
  De verkoper plaatst een aantrekkelijke vrouw bij zijn product en het verkoopt goed, Durga en mijn vrouw zou zich daarvoor nooit voor lenen!
  Over Steiner en zijn vrouwen spreekt Steiner niet, dat is privé. Jezus ook niet! Ik heb vijf kinderen bij mijn vrouw verwekt om dit zwart gat in ons geheugen op te vullen, ik had er meer dan elf gewild, maar mijn vrouw wilde er niet meer! Ik moet het dus met deze vijf kunnen rooien, een ervan is al in het hiernamaals. Mijn omgeving en ik hebben kunnen voorkomen dat mijn vrouw niet met hem, tot een ijsklontje in onze omgeving werd.
  Echter Steiner ontslaat me van mijn inzichten in het heden, hij zit me binnen de stichting Seizoenen organisatorisch ten opzichte van hun bewoners in de weg!
  Tot zover
  Groetjes Walter Hebing

  1. Walter Hebing

   Hallo Cheesecurve
   Ik wil geen profeet zijn, ik wil alleen kortsluiten wat ooit gezegd, geschreven, en gebouwd is en mijn concrete bewustzijn in mijn huidig zijn belemmerd om open mijn leven(lijdensweg) te kunnen beleven!
   Groetjes Walter

 3. Natuurlijk kan het socialisme geen ‘paradijs op aarde’ scheppen, maar het kan wel zorgen dat de maatschappij iets minder onrechtvaardig en ellendig is als een maatschappij die fascistisch of neoliberaal kapitalistisch is. Ik bedoel dan de sociaal-democratie die in de jaren 50-60-70 in NL en andere landen de verzorgingsstaat hebben gecreëerd. Ik persoonlijk denk dat die samenlevingsvorm in vergelijking met alle andere samenlevingsvormen, de meest humane is geweest die er ooit is geweest, en met name de vorm van socialisme zoals deze in de Scandinavische landen heeft bestaan of misschien gedeeltelijk nog bestaat….
  Maar Steiner heeft zich zelf beijverd om de driegeleding ingevoerd te krijgen, dus hij was ook een idealist die geloofde in een betere en wellicht rechtvaardiger wereld door dingen maatschappelijk te veranderen.
  Dus er is niks mee om te streven naar een betere en rechtvaardigere wereld.
  En niemand zal zich wellicht verbeelden dat de wereld dan meteen een paradijs wordt, want dat is natuurlijk een sprookje, immers, leed en ellende is natuurlijk onvermijdelijk en hoort bij het leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s