De geestelijke wereld is om ons heen als lucht en water, als de sterren, als de zon en de maan

Wanneer de geesteswetenschap haar taak wil vervullen, dan is het vóór alles nodig, dat zij de inspirator wordt tot volledig wakker zijn. Want weten van alleen de dingen, die in de zintuiglijke wereld plaatsvinden, en van de wetten die het verstand kan doorzien zoals ze in de zintuiglijke wereld bestaan, dat betekent toch in een hogere zin slapen. Volledig wakker is de mensheid alleen dan als ze ook begrippen, ideeën ontwikkelen kan van de geestelijke wereld die immers om ons heen is als lucht en water, als de sterren, als de zon en de maan. En zoals men slaapt als men ’s nachts geheel overgegeven is aan het innerlijke lichaamsproces en geen idee heeft van wat rondom in de uiterlijke, fysieke wereld aanwezig is, zo slaapt men ook als men alleen overgegeven is aan de uiterlijke zintuiglijke wereld en het verstand en de verstandelijke wetten, die in de uiterlijke wereld heersen, en geen idee heeft van wat om ons heen is als geestelijke wereld.

Bron: Rudolf Steiner – GA 177 – Die spirituellen Hintergründe der äußeren Welt – Dornach, 29 september 1917 (bladzijde 13)

9 gedachtes over “De geestelijke wereld is om ons heen als lucht en water, als de sterren, als de zon en de maan

 1. De geestelijke wereld voor de meeste mensen is als water voor de vissen, als je er een vis naar zou kunnen vragen dan zou deze waarschijnlijk antwoorden: ‘ water ‘ ? Geen idee waar je het over hebt !

  1. henri

   Leuke vergelijking ,je kan het ook anders zeggen, de vis kent alleen water waar hij in zwemt ,buiten het water voelt hij zich benauwd ,hapt alsmaar en gaat dood , maar de vis kan niet nadenken ,wat de mens wel kan omdat hij een ik heeft en en dus zelfbewust is . Wil deze mens dom = (alleen intellectueel) blijven dan ziet hij niet het geestelijke wat alle in alles leeft , in de wolken, on de zon en de maan en de sterren .

 2. Walter Hebing

  Beste Ridzerd, je had geen beter citaat van Steiner kunnen kiezen dan dit citaat als reactie op mijn reactie op het citaat van gisteren. De geestelijke wereld is weliswaar om ons heen, als lucht en water, als de sterren, als de zon en de maan! Maar kent de ware Levensgeest niet, de wereldgeest voedt zich met elementen uit het leven en bouwt zich met woorden een reïncarnatie gebeuren op!
  De Levensgeest heeft echter zijn oorsprong op aarde, waar de zon in samenspel met kosmische krachten leven op aarde schonk! Te beginnen in het minerale rijk, dan planten rijk, dan dieren rijk! Pas dan ontstaat de strijd tussen twee geesten. Genesis: God schiep de mens Ädam,de vorm van zichzelf, daar hij zich overal en nergens bevindt, dacht hij ik geef Adam een vrouw die meegenieten kan van het leven om hen heen!
  Eva zag het leven om haar heen en genoot ervan! Vooral van een nest jonge dieren die heel intens met hun moeder leefde, dat wil ik ook! Enz.
  Tot op de dag van vandaag geldt dat gegeven, Een vrouw die een kind baart, wil het een beter leven geven dan ze zelf heeft! Echter op aarde geldt de wet van de levensgeest, ondersteund door de maan, de zon, de sterren, het water en de lucht! Geen lucht op aarde, geen leven meer, geen water, geen leven meer, enz. enz.
  Om met de woorden van Marc van Delft te spreken, ik kan aan de citaten van Steiner geen touw aan vastknopen! In die zin vindt ik de reactie van Cheescurve wel in mijn straatje passen! Ik als man(Adam) door God aangesteld als behoeder van het leven op aarde, wil graag heel mijn biografie aan hem mededelen, tenminste als hij net als ik, zichzelf en zijn kinderen wil behoeden voor het proces van incarnatie!
  De locomotief(mens) ruïneert zijn eigen rails(aarde), ik heb geen reïncarnaties nodig om dat gebeuren inzichtelijk te maken, voor de mens die er rijp voor is! Henry’s reactie van gisteren!
  Steiner zegt zelf: De beste Goeroe van het leven is je logisch denken! Het enige wat ik met mijn reacties op deze site probeer, is Steiner op te nemen in de voor mij logische gedachtengang!
  Echter Steiner net als Jezus laten het vrouwelijke in ons dagelijks zijn ongemoeid, terwijl ik het vrouwelijke beschouw als basis van mijn zijn op aarde!
  Ik weet niet of Cheesecurve kinderen heeft, als hij ze heeft wil ik best over de trilogie van man, vrouw en kinderen mijn standpunten over het leven op aarde wat nader toelichten, daar ik ervan uitga dat ieder levend mens op aarde in hetzelfde schuitje zit als ik, als man!
  Ik vind als man, dat men alle ruimte op aarde moet inrichten om elk kind op aarde waardig te kunnen ontvangen, het geeft de verplichting aan de man en de vrouw om het gebeuren op aarde goed te doorlichten, om in samenspraak van de aarde een Salonkamer te maken voor het ontvangen van een kind op aarde, dus niet voor afgevaardigde van het geestelijke op aarde. De pastoor, de dominee, de professor, de paus, de koning enz.
  Immers de levensgeest zit verpakt in de nietigste vorm van het leven op aarde! Pas als we elk kind een veilige haven op aarde bieden, ontpopt de dierenwereld zich in een aanbiedend zijn, daarna de planten en de mineralen!
  Ik vind dat Steiner een omgekeerde weg bewandelt! Niet de menselijke geest, bepaald het leven op aarde, maar de levensgeest!
  In die zin heeft Steiner en hebben al zijn voorgangers gelijk! Uiteindelijk zal de levensgeest ons bewustzijn overnemen! De vraag is: “Moeten we daar op wachten?” Ik vind van niet! We zijn aan onze stand(mens) verplicht om het roer van de Levensgeest over te nemen! En ons niet te verdiepen in een Geest die voorbij aan het leven van nu ontwikkeld wordt!
  Immers de dag biedt meer dan de mens vermag!
  Tot zover
  Groetjes
  Walter Hebing.

  1. Haike

   Beste Walter,

   In het begin heb ik nog wel geprobeerd met je in contact te komen door een reactie te geven op een van je zienswijze’s. Daar reageerde je niet of nauwelijks op, blijkbaar kies je voor een wat solitaire opstelling en dat moet een ieder ook maar voor zichzelf uitmaken.

   Je epistels daarin tegen, zijn lang, als die lengte nou ook nog een bijdrage is, en verduidelijkt aan datgene wat je wilt zeggen, maar ook dat kan ik er niet aan ontdekken, waarbij ik onmiddellijk wil toegeven dat ook mijn eigen waarneming en begrip eventueel niet toereikend zijn voor waar jij het over hebt. Dus ik moet constateren dat ik moet afhaken, en geen tijd en energie meer ga steken in jouw verhalen.

   Het beste.

 3. Alle doelen die men zelf stelt zijn neurotisch. De essentiele mens leert, voelt: ‘Ik sta niet los van het geheel … en ik hoef niet in mijn eentje een lotsbestemming te vinden. De dingen gebeuren, de wereld is in beweging – noem het God… Hij doet alles. Die dingen gebeuren uit zichzelf. Ik hoef niet te zwoegen of me in te spannen, ik hoef nergens voor te vechten. Ik kan me ontspannen en er gewoon zijn.’ De essentiele mens is geen doener. De toevallige mens is een doener. De toevallige mens verkeert daarom natuurlijk in angst, spanning, stress, zorgen, hij zit voortdurend op een vulkaan die elk moment kan uitbarsten. Want hij leeft in een wereld vol onzekerheden die hij aanziet voor zekerheden. Dat veroorzaakt spanning in zijn wezen: inwendig weet hij best dat niets zeker is.

 4. Beste Walterje bent een meester in het vormen van associatieve gedachtegangen. Maar je etaleert hier een soort eigen-wijsheid die met antroposofie niet erg veel te maken heeft, behalve sommig woordgebruik, maar ookdaar staan bij jou andere begrippen achter.

 5. Beste meneer Walter Hebing.
  U citeert mij verkeerd.
  Wat ik schreef, ‘dat ik er geen touw aan vast kon knopen’ had geen betrekking op het citaat van Steiner maar op het commentaar van iemand op het Steinercitaat. Marc van Delft

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s