Wat gezegd en vereist wordt voor een bovenzintuiglijke scholing moet niet worden opgevat als een morele verplichting voor de hele mensheid  

Eerst wil ik nog opmerken dat in een occulte school de zaak niet zo moet worden opgevat, alsof wat gezegd en vereist wordt op een of andere wijze als een morele verplichting voor de hele mensheid zou moeten gelden. Dat is helemaal niet het geval; alleen voor degenen die zich werkelijk aan een hogere bewustzijnsontwikkeling willen wijden, gelden deze eisen. Men kan bijvoorbeeld een zeer goede christen zijn en dat wat de christelijke religie voor de leken aanbeveelt, geheel vervullen, zonder een christelijke occulte scholing te doorlopen. Als iemand bijvoorbeeld zegt: Men kan toch ook zonder een hogere spirituele scholing een goed mens zijn en tot een soort van hoger leven komen -, dan is daartegen niets in te brengen; dat is vanzelfsprekend.

Bron: Rudolf Steiner – GA 95 – Vor dem Tore der Theosophie – Stuttgart 3 september 1906 (bladzijde 123)

Eerder geplaatst op 21 maart 2012.

6 gedachtes over “Wat gezegd en vereist wordt voor een bovenzintuiglijke scholing moet niet worden opgevat als een morele verplichting voor de hele mensheid  

 1. Anoniem

  Wat Steiner in dit citaat zegt, gebiedt me tot nadenken! De zin: Als iemand bijvoorbeeld zegt: “Men kan toch ook zonder een hogere spirituele scholing een goed mens zijn en tot een soort van hoger leven komen -, dan is daartegen niets in te brengen; dat is vanzelfsprekend!”.
  Ik sta met beide voeten op aarde, toch kan ik de logica van zijn betogen niet volgen, Steiner stelt de ontwikkeling van de mensheid afhankelijk van de stand der planeten, tegelijkertijd schrijft hij een oud-leerlingen spreuk met als inhoud:
  In de verte der levenswegen
  moet weerspiegelen
  wat in het dierbare huis der jeugd
  als zegel
  van het echte mensenwezen
  in het hart
  werd geprent.

  De diepte der herinnering
  moet zijn kracht bewijzen
  wat de ziel vermocht te vinden
  in de kringen van het hart
  door het praktische te begeleiden
  in de krachten
  van dierbare levensscholing.

  Deze spreuk hebben mijn kinderen meegekregen, toen ze de bovenbouw van de Vrije School verlieten, met als opdracht deze vaak te lezen! Ik draag twee zegels van mijn dierbare jeugd in mijn hart een van de natuurlijk gevoel en een van cultuur gevoel! In de natuur was ik tot heer en meester benoemd door mijn vrienden en vriendinnen om te kiezen voor onze ondernemingen van de dag, tenminste als ik geen verplichtingen hadden ten opzichte van de cultuur(gezin, school, tandarts, kerk, enz.)

  Tijdens onze ondernemingen van de dag, schrokken we vaak van de cultuur van de dag, een boswachter, enz.enz. tot zelfs van moeders, die ons aan de bosrand op stonden te wachten, om haar zielsgelukkig kind, toch een standje te geven omdat het te laat was! In plaats van te genieten haar zielsgelukkig kind.Ze moest nog dit of dat doen maar dat kon niet omdat ze haar kind miste!
  In principe een kwestie van vertrouwen in het gebeuren van de dag! Het was mij ook niet gegeven om alles in te schatten wat mijn vijftien vrienden of vriendinnen op de terugweg naar huis wel niet zouden beleven om even stil bij te staan. Op mijn gevoel namen we afscheid van ons spelproject, om tijdig thuis te kunnen zijn, maar dan? Ik vind dat de terug tocht naar thuis net zo waardevol moet blijven als de weg naar het doel waartoe we ons die dag bewogen! Je ziet dan andere vriendjes/vriendinnetjes onderweg in beweging komen! Die laten dan heel andere dingen van de natuur ervaren. Ik heb door kinderen een hele andere kijk op onze cultuur gekregen dan Steiner ons aanreikt.
  Misschien ben ik daarom wel door mijn lot belandt.op Bronlaak en werk nu met de bewoners ervan en ben me gaan verdiepen in hetgeen Steiner aanreikt.Het was mijn vrouw, die besliste, dat onze kinderen naar de Vrije School gingen. Ik beschouwde onderwijs, als een rover van mijn tijd tijdens mijn jeugd! Eigenlijk nu nog, maar dan van een andere richting!
  Ik heb de spreuk:”De dag biedt meer dan de mens vermag”. Ik heb geen scholing nodig om in te zien dat de mens zij eigen routes(Rails) verslijt, om de mens als Geest(locomotief) te laten voort denderen, ten koste van alles wat leeft!
  Men voedt het nageslacht er zelfs voor op! Steiner heeft gelijk dat het beeld verstoord wordt door het woord, maar anderzijds moet men niet proberen de dag te onderwerpen aan het woord.Ik denk weleens het woord wordt gevormd door de nacht, dan ziet men niets ofwel iets door kunstlicht beschenen.
  Ik begrijp niets van Steiner, immers in het dierbare huis van mijn Jeugd is ook een zegel van mijn moeder geprent, een vrome Katholieke vrouw.Die me de kathechimus liet lezen, waarin geschreven staat. In den beginne was er het Woord, het Woord was bij God en het Woord is vleesgeworden!
  Steiner behandelt het woord als onderdeel van ’n taal, een taal die beslag legt op de dag als onderdeel van zijn ontwikkelings-visie van de mens, de mensheid rijpt via een kosmisch schema!
  Ik geloof er niet in, de mensheid neemt zelf het heft in handen, of anderzijds blijft ze in handen wat in de sterren geschreven staat!
  Ik zie, ruik, hoor, voel en beleef de dag en eik deze aan mijn ervaring van mijn leven en ervaar geen enkele logica!
  Steiner degradeert de mens(zichzelf) tot onderdeel van mensheids-ontwikkeling.Ik vraag me af of hij wel werkelijk in de ogen van zijn vrouw gekeken heeft, laat staan in de ogen van zijn kinderen!

  Tot zover
  Vriendelijke Groet
  Walter Hebing
  Ps. Bedankt Ridzerd, dit citaat nodigde me weer eens uit om wat meer van mijn ziel prijs te geven!

 2. 😉 Ik zie het maar zo, dat wat Walter Hebing elke keer schrijft, zegt veel meer over hemzelf dan over de inhoud van het betreffende citaat. 🙂 Dus in deze zin een unieke kans om de biografie van deze man te leren kennen.

 3. henri

  Wie er niet rijp voor is zal er zich niet aan wijden aan de geestelijke scholing .Wie er wél rijp voor is, bij diegene komt het op zijn pad omdat het tot een noodzaak geworden is . R Steiner benadrukte ergens dat de mens die alles uitgeput heeft van materiele genoegens ook dàt op een ogenblik beu zal worden en als vanzelfs naar het spiriuele zal geleidt worden . Natuurlijk kan dit veelal door tegenslagen in het leven gebeuren .

 4. Lucies

  Wat meneer “Anoniem” alias Walter Hebing hier boven al zegt: ‘ik sta met beide voeten in de aarde’ in het begin van zijn citaat, wil al zeggen dat hij nog niet rijp is voor de spirituele kanten van zijn menszijn. Hij moet eerst nog híér doorheen worstelen en ontkent alles wat maar met antroposofie te maken heeft.
  Dat zijn kinderen nog op een Vrije School hebben mogen zitten is al een wonder! Dat is het begin voor hem, maar duidelijk moge zijn dat hij er zelf nog lang niet aan toe is…..toch is het mooi dat hij veel met natuur bezig is (geweest?) en dan de tegenstelling ondervond met de confrontaties met de harde wereld.

 5. nu we kunnen wel constateren dat Steiner niet in de ogen van zijn kinderen gekeken heeft, want hij had geen kinderen. Deze opvatting dat Steiner kinderen gehad zou hebben heb ik alleen bij Nicolaas de Jong vernomen, die dat openbaarde vanuit zijn helderziende schouwvermogen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s