Men zal zeggen: het is toch een ziekte bij de mens wanneer hij aan geest en ziel denkt

De tijd zal komen, misschien zelfs in een niet zo verre toekomst, dat men zal zeggen: het is toch een ziekte bij de mens wanneer hij aan geest en ziel denkt. Gezonde mensen, die spreken alleen van het lichaam. – Men zal het als een symptoom van een ziekte beschouwen wanneer de mens zich dusdanig ontwikkelt dat hij tot het begrip kan komen: er is een geest of een ziel. Die zal men als een ziek mens beschouwen. En men zal het gepaste geneesmiddel vinden – daar kunt u heel zeker van zijn- waardoor men kan ingrijpen. Toentertijd (op het Concilie van Constantinopel in 869 – fdw) heeft men de geest afgeschaft. De ziel zal men afschaffen door een farmaceutisch product. Vanuit een ‘gezonde’ levensbeschouwing zal men een vaccin vinden waardoor in het organisme dusdanig ingegrepen wordt, liefst zo jong mogelijk, als het kan na de geboorte, zodat dit menselijk lichaam niet tot de gedachte kan komen: er is een ziel en een geest.

Zo scherp zullen de twee wereldbeschouwingen tegenover elkaar komen te staan. De ene zal erover nadenken hoe begrippen en voorstellingen moeten gevormd worden om bruikbaar te zijn in de reële werkelijkheid, de geestelijke en de zielewerkelijkheid.

De anderen, de opvolgers van de materialisten van nu, zullen een vaccin zoeken dat het lichaam ‘gezond’ maakt, t.t.z. dat het lichaam zo verandert dat het door zijn constitutie niet meer van zo’n dwaze dingen praat als ‘ziel’ en ‘geest’, maar op een ‘gezonde’ manier praat over de krachten die in machines en in de scheikunde leven, die in het heelal planeten en zonnen doen ontstaan. Dat gaat men door lichamelijke procedures bewerkstelligen. Men zal het aan de materialistische geneeskunde overlaten om de zielen uit de mensheid uit te drijven.

Overgenomen uit Tijdschrift De Brug – Trefwoord Ahriman – 27 (Bron: GA 177 – 7 oktober 1917)

13 gedachtes over “Men zal zeggen: het is toch een ziekte bij de mens wanneer hij aan geest en ziel denkt

 1. Is al het materiële niet een uitdrukking van het geestelijke, hier onderscheid in maken zorgt niet tot verbintenissen maar veroorzaakt slechts nog meer verdeling. Overigens spreek ik liever niet van zielen maar zie ik één ziel die in de dualistische wereld gelijkt op een veelkleurige mantel.

 2. Sorry, ik snap het even niet. Is dat nu al aan de gang, of neem ik het te letterlijk. Want…wat heeft een vaccin tegen kinkhoest te maken met een vaccin dat er zou zijn om NIET op het idee van een ziel of geest te komen. Of zijn alle vaccins verdacht???????

  1. henri

   Als je een ziekte doormaakt ,dan krijg je groei in bewustzijn en levensinzichten en zelfkennis toegereikt , di. bewustzijnsverhoging en evolueert daardoor je ziel , darentegen als je de ziekte verhinderd (door vaccin) dan gebeurt dat niet .Kinderziekten zijn een gevolg van dingen die je verkeerd gedaan hebt in een vorige leven , vaak te veel egoisme etc …(zie de karma-voordrachten )

 3. Had gisteren op dit Steinercitaat willen reageren, maar bleek daartoe onvoldoende in de gelegenheid. Michel Gastkemper besteedde gisteren ook aandacht aan dit citaat in zijn blogbericht Wereldbeelden (Antroposofie in de pers, 3-5-2014). Aldaar ben ik met een korte bijdrage inhoudelijk ingegaan op het onderhavige onderwerp: manifestaties van geest en ziel opgevat als ziekte- en drogbeeld, zie: Referentie aan Rudolf Steiners notie van een Faust/Mephisto motief bij omstreden geestelijke ervaringen, met name in aansluiting bij belevingen van een aantal kinderen (Antroposofie in de pers, 3-5-2014; commentaar 4-5-2014; 2:12 uur).

 4. Vanmorgen bedacht ik me:
  Hier gaat het kwaad te ver. Treurig werd ik van dit injectie/prikken gebeuren.
  Er kan als baby niet vrij gekozen worden daarom kan het kwaad niets doen wat niet ten goede leidt.
  Een kleuter verstoorde mijn gedachtegang met het indianen gebrul:
  Ik heb het niet gedaan, ik heb het niet gedaan, de geest van Jen heeft het gedaan!

  1. Ik ben zeker niet ten principale tegen alle vormen van vaccinatie. Er wordt binnen de antroposofische wereld genuanceerd over vaccinaties gedacht. Goed dat er ook levens mee gered worden. Onder andere in Afrika.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s