Er zijn in de geestelijke wereld wezens voor wie angst en vrees een welkom voedsel zijn

Er zijn in de geestelijke wereld wezens voor wie angst en vrees, die van de mensen uitgaan, als een welkom voedsel zijn. Heeft de mens geen angst en vrees, dan hebben deze wezens honger. Wie hier nog niet diep van is doordrongen, zou dit als een vergelijking kunnen nemen. Maar wie de zaak kent, weet dat het een realiteit is. Gaat er van de mens vrees en angst en paniek uit, dan vinden deze wezens een welkome voeding en ze worden machtiger en machtiger. Het zijn de mensen vijandige wezens. Alles wat zich voedt met negatieve gevoelens, met angst, vrees en bijgeloof, met wanhoop, met twijfel, dat zijn in de bovenzinnelijke wereld mensen vijandige machten, die wreedaardige aanvallen op hen uitvoeren als ze gevoed worden. Daarom is het vóór alles noodzakelijk dat de mens, die de geestelijke wereld binnen gaat, zich eerst sterk maakt tegen vrees, hopeloosheid, vertwijfeling en angst. Dat zijn echter nu juist gevoelens, die echt hedendaagse cultuurgevoelens zijn, en het materialisme is, omdat het de mensen afvoert van de spirituele wereld, zeer geschikt om door hopeloosheid en vrees voor het onbekende deze aan de mensen vijandige machten tegen hen op te roepen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 56 – Die Erkenntnis der Seele und des Geistes – Berlijn, 12 december 1907 (bladzijde 145)

Eerder geplaatst op 25 februari 2012.

Advertentie

10 gedachtes over “Er zijn in de geestelijke wereld wezens voor wie angst en vrees een welkom voedsel zijn

 1. henri

  Het omgekeerde van het angstgevoel is het schaamte -gevoel, waavan een overblijfsel het blozen is , daarbij stroomt het bloed naar de periferie .Dit gaat terug naar het oude maanbewustzjn van de mens ,waarbij deze nog een dof beeldbewustzijn ervaarde en in een innerlijke harmonie leefde ..
  De ontwikkeling van het Ik-bewustzijn gaat gepaard met angstgvoelens en disharmonie.
  Bij angst is het omgekeerde het geval met de bloedstroming .
  Het inspelen op de angst van de huidige mens is een vooruitlopen op de volgende nieuwe aardeontwikkeling, deze van het Jupiter-bewustzijn , een helder- beeldbewustzijn dat elke mens normaal zou moeten kunnen verwerven en waar vanaf nu de eerste kiemen ontstaan , mits deze mens zich schoolt op geestelijk gebied wel te verstaan .Dit vooruitlopen wordt bewerkstelligt door niemand minder dan Ahriman en zijn wezens ( deze werkt altijd via een té vroegtijdig optreden ) , die erop uit is krachten die de mens zal nodig hebben in een later stadium nu reeds op te soeperen ,zodat de ontwikkeling scheef loopt . Wat is angst ? het is gewoon het stromen van het bloed naar ons hartcentrum ,alwaar dit als angst ervaren wordt doordat de ikkracht daar nog niet genoeg gesterkd is tov de buitenwereld . Dit is onnatuurlijk en schadelijk voor de mens . Maar in de toekomst zal dat een natuurlijk en goed gevoel worden ,waarbij alleen onze sterk gemaakte Ik-krachten zonder angst gepaard gaande zullen in werken .
  Daarom wordt de buitenwereld tov de mens steeds vijandiger en vijandiger
  zodat de mens de mogelijkheid gegeven wordt daaraan te werken, mits esoterische scholing, en weerstand te bieden via deze. Zodat wij ons van alle angst en vreesgevoelens zouden kunnen vrijmaken . Uitlsuitend om het attenderen om zich tov een uiterlijk feit te weer te stellen , daarvoor heeft het tzin dit angstgevoel te ervaren .

  [Zie G.A.245 , Raadgevingen voor een esoterische scholing ,Notities van esoterisch uur in Munchen 16/01/1908 , ‘ Over het ademhalinsproces ‘ ]

 2. Kijk dit is nu nog niet helemaal hetzelfde als waar pas over geschreven is, het uithongeren van trollen, maar Ramon zou er zijn voordeel mee kunnen doen,immers hij vroeg naar de plaats waar Steiner daarover sprak. 🙂 nunog de zelfkennis aktie uitvoeren 🙂

 3. Dag Kees Kromme,

  Nee, dit is niet waar ik jou eerder om vroeg. Jij beweerde dat Rudolf Steiner adviseerde dat mensen – die jij aanduidt als trollen – moeten worden genegeerd.

  Waar heb je dat vandaan? Sprak Steiner over mensen als zijnde trollen die moeten worden genegeerd of heb je dat er zelf van gemaakt?

 4. Tip: Lees het Tibetaans dodenboek, het ” Bardo Todol ” eens,
  daar bespreekt men de goden der gramschap uitvoerig.
  Het gaat over de ervaringen van de ziel na de dood maar tijdens het lezen
  kreeg ik het akelige gevoel dat het nu juist het ‘ leven ‘ op aarde beschreef.
  Volgens mij stond er in de inleiding dat je het voor je veertigste niet moest
  lezen maar in mijn jonge jaren vierde eigenwijsheid nog dagelijkse hoogtij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s