In de Koran staat veel meer over Jezus Christus dan een moderne dominee denkt

Gaan we als missionarissen naar verre landen, of ook naar inheemse mensen, en willen we hen de Jezus-dienst opleggen met een of andere geloofsbekentenis, dan zullen ze ons niet begrijpen, aangezien wat deze mensen weten, vaak zelfs uitsteekt boven wat door deze of gene zendeling gebracht wordt. Want ik zou wel willen weten wat bijvoorbeeld een Turk zou zeggen, als een moderne Protestant hem de Christusopvatting zou willen leren, die hij als moderne protestantse dominee heeft, deze Christusbeschouwing, welke beweert – bij de nieuwere protestantse dominees is dat immers al het geval – nu ja, dat er een Socrates was, daarna een die wat meer was dan Socrates: de Christus, de mens, weliswaar een bijzonder mens, maar gewoon een mens, of de verwarde dingen die verder tegenwoordig over Christus in het nieuwere Protestantisme gezegd worden. De Turk zou hem zeggen: Wat, zoiets vertel jij, en jij wilt Christen zijn? Lees eens in de Koran, soera 19: daar staat veel meer over Christus dan wat jij ons vertelt! De Turken weten namelijk veel meer over Jezus Christus, dan wat de moderne protestantse dominees over Christus brengen, omdat in de Koran veel meer staat, omdat de Christus Jezus veel meer aan de goddelijkheid naderbij gebracht wordt in de Turkse geloofsbelijdenis dan in de nieuwere protestantse geloofsbelijdenis. Dat weet men alleen niet, omdat men er tegenwoordig nog weinig toe komt de religieuze documenten werkelijk te lezen en men oppervlakkige rommel lezen wil over alle mogelijke religies.

Bron: Rudolf Steiner – GA 172 – Das Karma des Berufes des Menschen in Anknüpfung an Goethes Leben – Dornach 27 november 1916 (bladzijde 219)

Eerder geplaatst op 22 februari 2012.

12 gedachtes over “In de Koran staat veel meer over Jezus Christus dan een moderne dominee denkt

  1. Bernard Heldt

    en wat denk je van dit citaat: “Het is niet de bedoeling een exclusief dogma voor het Christendom op te eisen. Dat zou een vergrijp zijn tegen het ware christendom, want wie de feiten kent weet, dat ook in de oude mysteriën het christendom werd onderwezen. In de volgende woorden, die door Augustinus zijn uitgesproken, ligt dan ook een diepe waarheid besloten: ‘wat tegenwoordig de christelijke godsdienst wordt genoemd, bestond reeds bij de volkeren der oudheid en was ook reeds aanwezig in de begintijd van het mensengeslacht. Maar toen Christus als een lichamelijk wezen op aarde verscheen, kreeg de ware religie, die voordien reeds bestond, de naam christelijk.’.” (Egyptische mythen en mysteriën, Zeist 2007, pag 134)

    En over ‘oppervlakkige rommel’ gesproken – waar dat toe leidt kun je zien in de column van Youp van ’t Hek, NRC 19 april 2014.

      1. Ik heb de column gelezen. Tja…..dit is ook weer niet nodig, wel erg grof.
        The Passion heeft m.i. niets met het evangelie te maken met die commerciële circus er om heen.

    1. Egyptische mythen en mysteriën, dit boek ligt al een hele poos ongelezen in de kast. Wordt tijd ook daar eens aan te beginnen.
      Ik kom tijd tekort 🙂 🙂

  2. Bernard Heldt

    Ja – Youp van ’t Hek heeft zijn hoogtepunt wel gehad en moet het nu vooral van kwetsen hebben om aandacht vast te houden. Lijkt me lastig voor de NRC die voor genuanceerd door wil gaan.

  3. Ja, praat me niet van Youp van t Hek. Dat is eigenlijk een heel zure man, die pas vrolijk wordt als hij anderen kan uitlachen en bespotten. Overigens is de Passion 2014 ook niet mijn cup of tea, ik kijk er dan ook nooit naar.

    1. Ik ben het eens met je Ridzerd, maar toch vind ik hem goed, maar………hij kan ook heel vervelend zijn.
      Als hij anderen afzeikt heeft hij het eigenlijk ook over zichzelf, zo vertelde hij zelf eens in een vraaggesprek.
      Dat maakt veel goed.

  4. Dat is nu toch ook toevallig (???) Laat ik nu net een Moslima (Marokkaanse) op pianoles krijgen. Net een intake-gesprek gehad en over veel meer dingen gehad dan alleen over pianoles. Ook over de Koran.
    Gelukkig bevestigde zij het idee wat ik al had, dat ook de Koran de liefde predikt.

Plaats een reactie