Armzalige schets

We kunnen nooit te veel doen wanneer het erom gaat de waarheden over de hogere werelden van de meest verschillende kanten te beschouwen. Het moet voor iedereen duidelijk zijn dat men vanuit een enkel gezichtspunt alleen maar een armzalige schets kan geven. En slechts langzamerhand, wanneer men dezelfde zaak vanuit vele verschillende invalshoeken bekeken heeft, dan komen al die indrukken samen tot een geheel, tot een beeld dat steeds maar levendiger wordt. Alleen dergelijke beelden helpen de mens die in de hogere werelden wil geraken, niet de droge, schematische begrippen. Hoe levendiger de beelden, hoe kleurrijker, des te meer mag men hopen dat men de hogere werelden dichterbij komt. Het lijdt geen twijfel dat het juist die beelden uit de hogere werelden zijn, die tegenwoordig bij vele tijdgenoten wantrouwen tevoorschijn roepen. Wanneer de mens overstelpt wordt met begripsschema’s, met indelingen – liefst met vele lijstjes namen – over het devachaan, over de planetenontwikkeling enz., dan laat hij zich dat graag welgevallen. Maar hij begint moeilijk te doen wanneer iemand het waagt om de bovenzinnelijke werelden te beschrijven zoals een reiziger landschappen in Zuid-Amerika zou beschrijven. En toch moet men zich voor ogen houden dat men alleen door levensfrisse beelden werkelijk iets nuttigs verkrijgt, niet door dode schema’s en namen.

Overgenomen uit Tijdschrift De Brug (bladnummer kwijtgeraakt)

Bron: Rudolf Steiner – GA 11 – AUS DER AKASHA-CHRONIK (bladzijde 211-212)

Advertenties

2 gedachtes over “Armzalige schets

 1. henri

  Het lezen uit de akasha-kroniek is nog niet aan iedereen gegeven ,doch de voorbeelden die door de antroposofie geschouwd werden in zich op te nemen werkt veel meer geestverruimend en inzichtelijk dan wetenschappelijke schema’s over de aardeontwikkeling ,de tijdperken en dgl die eigenlijk maar op enkel exerimenten berusten en daaruit voorvloeiende hypothesen en theorieën .

  Een prachtig boek darover is deze :
  “Beelden van evolutie ”

  http://www.uitgeverijpentagon.nl/boeken/7.html

 2. Bernard Heldt

  Wat mij heeft geholpen bij het begrijpen van geestelijke of hogere werelden is de opmerking van Steiner: “We hoeven ons slechts te herinneren dat de mens bij de dood in een bewustzijnstoestand komt die we kamaloka noemen, waarin de mens, hoewel hij een geestelijk wezen is geworden, vastgehouden wordt door het astrale lichaam” (Egyptische mythen en mysteriën, Zeist 2007, 10e voordracht pag. 128). En ” . . de bewustzijnstoestand van het devachan, waarin de mens niet langer direct verbonden is met de fysieke wereld . . .” (idem, pag 129 bovenaan).
  Het zijn dus bewustzijnsveranderingen en geen andere werelden, boven of beneden ons. Nu snap ik ook dat je door scholingsoefeningen in die bewustzijnstoestand kunt geraken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s