Men kan geloven dat men de geestelijke wereld kan ignoreren, maar waar is het niet!

Laat de mensen maar praten die geloven dat er nu een oorlog geweest is zoals vroegere oorlogen, en dat er nu vrede gaat gesloten worden zoals er vroeger vrede gesloten werd; laat die mensen maar in hun geloof. Dat zijn mensen die houden van illusies, dat zijn de mensen die waarheid en begoocheling niet kunnen uiteen houden. Laat die mensen zelfs een of andere schijnvrede sluiten: orde zal uit de chaos die tegenwoordig door de wereld trekt niet ontstaan tenzij de mensen een begin maken met het aanvaarden van een geesteswetenschappelijk standpunt. En als in uw hart het gevoel zegt: dan zal het nog lang duren, dan zal er niet vlug orde komen – omdat u misschien gelooft dat de mensen er niet toe te brengen zijn om een geesteswetenschappelijke dageraad te laten ontwaken – dan zult u gelijk hebben. Wees er dan ook maar van overtuigd dat uit de huidige chaos nog lange tijd geen nieuwe orde zal ontstaan, want een nieuwe orde zal er niet eerder komen dan dat een geesteswetenschappelijke gezinning de menselijke harten doordringt. Al de rest zal schijn zijn, al het overige zal schijnbare rust zijn, want orde zal uit deze chaos pas ontstaan wanneer men zal begrijpen waaruit deze chaos ontstaan is.

Hij is ontstaan wegens een ongeestelijke opvatting van de werkelijkheid – ja, een on-geestelijke opvatting van de werkelijkheid. De geestelijke wereld laat men niet ongestraft links liggen. Men kan geloven dat men de geestelijke wereld ongestraft kan ignoreren; men kan geloven dat men in de wereld terecht komt met begrippen en voorstellingen die alleen maar aan de zintuiglijke wereld ontleend zijn; men kan dat geloven, en het is het algemeen geloof van de tegenwoordige mensheid. Maar waar is het niet. Neen! De grootste dwaling die de mensheid ooit heeft gekoesterd, dat is – om het even triviaal uit te drukken- dat de geesten het zich laten welgevallen wanneer ze veronachtzaamd worden. Beschouwt u dat voor mijn part maar als egoïsme, als een zelfzucht vanwege de geesten, maar in de geestelijke wereld geldt een andere terminologie dan hier in de zintuiglijk-fysieke wereld. Beschouwt u het dus voor mijn part maar als een egoïsme der geesten, maar de geesten wreken zich wanneer ze veronachtzaamd worden. 

Vertaling overgenomen uit Tijdschrift De Brug – Trefwoord  Geweld – 25 (GA 177 – jaartal 1917)

10 gedachtes over “Men kan geloven dat men de geestelijke wereld kan ignoreren, maar waar is het niet!

 1. henri

  R Steiner sprak van een vervaging, vertroebeling van het bewustzijn van meer dan een tiental leiders, politici en hoofden bij het ontstaan van de wereldoorlog , een soort slaaptoestand waardoor hun zwakke plekken aangegrepen werden door de meest boosaardige satanische Ahrimanische krachten, aldus’ incorporaties’ veroorzakend van kortere of langere duur . Bemiddelen via kennissen en staatshoofden (wat hij probeerde) was niet meer mogelijk ,aldus Steiner.
  Het was inderdaad het gevolg van de geesteswereld links te laten liggen .

 2. Mooi citaat Ridzerd. Net vandaag op deze Paasdag – midden in de herdenking van ‘Den Grooten Oorlog’ … Dat het ons moge blijven inspireren.
  Sorry nog voor de last die ik vorige weken bezorgde door mijn nonchalante negeren van ‘bronnen’ en hun” vermeldingen”. Voor mij, voor ons, op dit ogenblik was dat niet zo relevant in de zin van ‘wij zijn starters” en klemmen ons a.h.w. vast aan de teksten van R. Steiner –evenwel niet als kuikens zonder kop – wel omdat het de hoogste tijd is. Wij hebben ervan geleerd. Wij hebben er ook respect voor en blijven er zorg voor dragen.
  Ik heb ook nog een vraagje voor Ridzerd en Henri : als het eens pas geeft en zo de vraag jullie werking niet stoort :
  Hier in Vlaanderen naderen wij de verkiezingen. Zelf heb ik een mandaat op gemeentelijk vlak en dit in de Welzijnszorg. Onze partij is de Nieuw Vlaamse Alliantie N-VA – daaruit ben ik bewust geboren. Rudolf Steiner heeft zich wel eens (eerder negatief) uitgelaten over politici. Waar kan ik daarover wat terugvinden in de literatuur. Dit is niet om te gebruiken hier of daar. Het is voor eigen scholing.
  Als onze vraag storend is of ongepast negeer ze dan a.u.b. In de kring waarin wij ons bevinden (kleine kring) wordt nooit over Steiner gesproken. Dat is not done. En dit vind ik fout. Hier geldt nog steeds de tendens van ‘geheimhouding’. Wij hebben daar moeite mee. Maar misschien moet het wel zo?
  Een Zalige Pasen voor allen.

  1. Rita, je hebt helemaal geen last bezorgd, ik weet eerlijk gezegd niet eens dat je bronnen of vermeldingen genegeerd hebt. Mijn geheugen is zeer krakkemikkig.
   Misschien kan Henri of John Wervenbos of iemand anders iets terugvinden van Steiner over politici. Het gericht zoeken naar een of ander onderwerp lukt mij zelf nooit goed, want als men bij Zoeken in de Gesamtausgabe een of ander trefwoord invult, dan komen er meestal zo veel verwijzingen uit de bus dat ik door de bomen het bos niet meer zie.
   Ook goede Paasdagen gewenst.

  2. henri

   ritavervoir

   Ik weet dat er ergens staat waar R Steiner vermeldt dat politici (meestal) niet tot de bovenlaag qua spiritueel niveau liggen zelfs eerder verre van daar en dat hij ook in zijn tijd het socialisme toen al een bolwerk van ‘materialisme ‘ vond .
   Het gedachtengoed van R Steiner leent zich tot iedereen omdat het naar de ware vrijheid leidt en pas uit vrijheid en verdraagzaamheid liefde oder de mensen en bijgevolg vrede onder de mensen kan geboren worden .

 3. Haike

  Zo! dat is wel een hele duidelijke uitspraak, die heb ik dus een aantal weken geleden helemaal gemist. Fijn dat je een link hierna toe zet bij het citaat van vandaag Ridzerd!

  @Rita ik las je vraag. Volgens mij heeft Steiner “De Kernpunten van het Sociale vraagstuk” geschreven in 1919 naar aanleiding van de 1e WO en de 14 punten van Malta. Waarbij al waarschuwde dat als dat uitgevoerd ging worden het niet anders kon dan dat er een oorlog uit voort zou komen. En dan zou het “Beest” loskomen, dat moest worden voorkomen, met het “Beest” bedoelde hij Hitler.

  Ita Wegman schijnt gezegd te hebben na het overlijden van Steiner toen de voormalige Vorstand plots niet meer met elkaar door een deur kon, en daar frictie en fracties ontstonden; “Laten we alsjeblieft bij elkaar blijven, zo niet, dan komt Hitler aan de macht”. In 1933 knalde het bestuur uit elkaar, en Hitler begon aan zijn politieke loopbaan.

  Die uitspraak is op een Driegeledings conferentie lang geleden in Groesbeek mondeling tot me gekomen, ik heb hem verder ook nooit kunnen verifiëren, dus kan het ook niet zomaar als waarheid gebracht worden..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s