Besef van goed en kwaad

Vergelijkt u de ziel van een gemiddelde Europese mens met de ziel van mensen, zoals Darwin ze nog getroffen heeft. De ziel van de hedendaagse mens heeft besef van goed en kwaad, van recht en onrecht, van waar en onwaar. Darwin wilde eens een inboorling, die nog kannibaal was, duidelijk maken: Jij mag geen mensen eten, dat is slecht, dat mag men niet doen. – De inboorling keek hem vreemd aan en zei: Ja, hoe kun jij dat weten, je moet hem toch eerst gegeten hebben. Als wij hem gegeten hebben, dan weten we of hij goed of slecht was. – Zo is een onvolmaakte ziel, die zich door de ontwikkeling steeds volmaakter en volmaakter zal vormen. Onze ziel komt niet bij de individuele mens als een baby op de wereld, maar deze ziel heeft zich eerst vanuit onvolkomen incarnaties ontwikkeld, waarin zij niets anders begrepen heeft van goed en slecht als het aangename en onaangename voor de tong en de smaak en dergelijke. Door zulke stadia heeft zij zich ontwikkeld en is zij door veel belichamingen steeds lerend tot ons niveau opgeklommen.

papoeas-in-nieuw-guinea-1955_0

Bron: Rudolf Steiner – GA 054 –Die Welträtsel und die Anthroposophie – Berlijn, 15 februari 1906 (bladzijde 286-287)

Eerder geplaatst op 12 februari 2012

5 gedachtes over “Besef van goed en kwaad

  1. Beste mevrouw Van Zummeren,

   Dit hoeft u niet apart aan mij te melden, hoor. U kunt gewoon rechtsboven op mijn website bij GRATIS LID WORDEN uw nieuwe mailadres invullen, dan ontvangt u vanzelf de blogs op uw nieuwe mailadres.

   Met vriendelijke groet, Ridzdrd

  1. Leonie

   Ik las even de deze oude reacties op de nu opnieuw geplaatste mail. En vroeg mij af, Henri wat bedoelde je toen te zeggen op dit citaat?

   1. henri

    Ik weet nu ook niet meer wat er toen door mijn hoofd ging ,maar zoals het voorbeeld van Steiner aanhaalt ivm met Darwin, bedoelde ik misschien zoiets als dat je nu zou zeggen tegen iemand met een vreemd geloof die nog rituele slachtingen doen ,’ Je mag geen dieren levend slachten ….’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s