Het kan even duren, maar dan heb je ook wat

Het bovenzintuiglijk waarnemen zal ieder, die de weg bewandelt die ik geschetst heb, zeker bereiken. Wanneer? Daarover heeft een van de voortreffelijkste deelnemers van de theosofische beweging, de enige tijd geleden gestorven Subba Rom (moet zijn Subba Row, zie reacties onder deze blog), zich treffend uitgesproken. Hij antwoordde op de vraag, hoe lang het duurt: Zeven jaar, misschien ook zeven maal zeven jaar, misschien zelfs zeven incarnaties, misschien ook slechts zeven uur. – Het hangt er geheel van af, wat de mens in het leven meebrengt. Er kan een mens voor ons staan, die schijnbaar heel dom is, die echter een nu verborgen hoger leven meegebracht heeft, dat alleen nog naar boven gehaald moet worden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 054 – Die Welträtsel und die Anthroposophie – Berlijn, 7 december 1905 (bladzijde 226)

Eerder geplaatst op 11 februari 2012.

8 gedachtes over “Het kan even duren, maar dan heb je ook wat

 1. Bij de eerdere plaatsing van dit Steinercitaat op 11-2-2012 wordt reeds aangegeven dat het niet om Subba Rom maar om Subba Row (1856-1890) gaat. Heb de voordrachtenreeks Die Welrätsel und die Anthroposophie in mijn boekenkast staan en daarin staat de naam van de Inidische occultist wel goed gespeld. Dat betekent waarschijnlijk dat er bij het digitaliseren (OCR proces) waarschijnlijk wat mis was gegaan.

  Noot uit GA 54: ‘Een advocaat en procureur in Madras te Indië. Zelfstandig occultist en vriend van H.P. Blavatsky. De weinige opstellen die hij geschreven heeft verschenen na zijn dood onder de titel Esoteric Writings‘. Tegenwoordig dus beschikbaar op internet.

  De opgetekende voordracht in kwestie, Innere Entwickelung (Berlijn, 7-12-1905), is buitengewoon sterk. Daarin wordt zeer concreet ingegaan op belangrijke aspecten verbonden met innerlijke ontwikkeling en occulte scholing. Bestuderen zeker waard. En dat terwijl het om een openbare voordracht gaat. Petje weer af voor Rudolf Steiner.

  1. Ja, ik wist dat het fout stond in GA 54, maar mijn slechte geheugen speelt mij weer parten, want ik meende dat het net andersom was, dus Rom in plaats van Row, maar het is dus Row in plaats van Rom.
   Die vergissing komt waarschijnlijk doordat Rom meer Indisch klinkt dan Row.

 2. Rita Vervoir en Paul De Winter

  Wat een bemoedigend citaat vandaag – voor ons althans!

  “Het bovenzintuiglijk waarnemen zal ieder, die de weg bewandelt die ik geschetst heb, zeker bereiken…”
  … de weg die ik geschetst heb … Ik vermoed via zijn boeken Theosofie – Filosofie van de vrijheid, Hoe bereik ik bewustzijn in hogere gebieden, zijn gegeven oefeningen…. scholing dus?

  1. Ja inderdaad scholing Rita en Paul. Te onderscheiden van bestudering en doorwerking van geestelijke mededelingen van zieners en ingewijden. (1) Geesteswetenschappelijke studie en (2) scholing, beide op antroposofische basis, vormen een uitstekend uitgangspunt, gezond en betrouwbaar, voor verdere spirituele en morele ontwikkeling.

 3. ” Het hangt er geheel van af, wat de mens in het leven meebrengt. Er kan een mens voor ons staan, die schijnbaar heel dom is, die echter een nu verborgen hoger leven meegebracht heeft, dat alleen nog naar boven gehaald moet worden. “

  Iemand die met het geestesoog waarneemt, die oordeelt niet … 😉

  1. Haike

   Ik denk dat het heel aardig is dat je, je oordeel ook enigszins terug houdt als je nog geen geestesoog hebt…. 😊 das meteen ook een vorm van scholen, op weg naar het verkrijgen van dat zelfde geestesoog, want hoe vaak ik bij mezelf bemerk dat ik wel al een vooronderstelling over de ander heb…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s