Abstractie/Werkelijkheid

Door de antroposofie leren we niet enkel naar de fysieke wereld te kijken en altijd maar te zeggen: Daar ligt geestelijks aan ten grondslag. – Dat is goedkoop. Daardoor maken we ons geen juiste gedachten eigen over de spirituele wereld. Degene die alleen filosofisch altijd maar zou willen zeggen: Nu ja, aan al het fysieke ligt een spirituele basis -, die lijkt op iemand die over een weide loopt, en een ander zegt hem: ‘Kijk eens, dat zijn paardenbloemen, dat zijn madeliefjes’  enzovoort -, maar hij zegt: ‘Dat wil ik allemaal niet weten. Dat is bloem, bloem, abstractie bloem!’ – Zo is het met iemand, die alleen als filosoof overal het pantheïstische, geestelijke erkennen wil, maar niet wil ingaan op de concrete, bijzondere vormgevingen van het geestelijke.

Bron: Rudolf Steiner – GA 226 – Menschenwesen Menschenschicksal und Welt-Entwickelung – Kristiania (Oslo), 18 mei 1923 (bladzijde 56-57)

10 gedachtes over “Abstractie/Werkelijkheid

 1. Rita Vervoir en Paul De Winter

  Wat wordt er bedoeld met “de concrete, bijzondere vormgevingen van het geestelijke.”?
  Zijn dat de ‘meerwaarden’ die vaak niet gezien worden? Kinderen zien die wel.

  1. Haike

   Bij “Ausgestaltungen” zou ik eerder denken aan “verfijningen” details denken. Dat is ook waar Steiner het over heeft; wel door de weide lopen maar niet de nuance, details die in dat weiland aanwezig zijn waarnemen, of reduceren tot een groepsnaam, bloemen, vogels, bomen, enz. Inplaats van er staat een Eik of een Beuk in dat weiland, die en die grassoorten en daartussen weer die en die soorten bloemen of kruiden… Dat geldt dus ook voor de Geestelijk wereld; benoemd de details. En kinderen weten dat vaak nog, het verschilt ook per kind en hoe de ouder er mee omgaat. Maar het kind (wij) kom(t)en ook immers daar vandaan….

   1. Rita Vervoir en Paul De Winter

    Ja, verfijningen dat is mooi gekozen, Haike en ook meer toegankelijk – verruimend! Bedankt hoor.

 2. Rita, in het Duits staat er: ‘die konkreten, besonderen Ausgestaltungen
  des Geistigen.’ Ik wist niet goed hoe dat woord ‘Ausgestaltung’ te vertalen. Ik heb er maar ‘vormgeving’ van gemaakt, maar ‘vormen’ was misschien beter geweest.
  Wat Steiner hier volgens mij bedoelt is dat er niet in vage algemeenheden, in frasen over ‘geest’ en het ‘ geestelijke’ moet worden gesproken, maar meer in bijzonderheden en details. Van de gewone, aardse dingen weet men immers ook niets, als men er alleen maar in algemeenheden over denkt.

  1. O, dat hoeft u mij niet apart te melden, hoor. Als u een mail wenst te ontvangen van elke nieuw bericht op deze weblog, dan kunt u gewoon uw nieuwe emailadres invullen rechtsboven bij ‘Gratis lid worden’.

 3. henri

  Om vanuit de geest / het zieleleven de materie in de ‘vorm’ te krijgen werken achtereenvolgens de Geesten van de Wil, Wijsheid en Beweging en Vorm .
  Vorm is uitdrukking van beweging .
  Aan beweging gaat de wijsheid vooraf, de gevoelens en wat in voorstellingen leeft .
  De wil is nodig om het zieleleven in beweging te brengen .

  1. Rita Vervoir en Paul De Winter

   Bedankt Henri, dit is een boeiende inleiding ‘Geesten van wil-wijsheid- beweging en vorm’
   In welke werk van R. Steiner kunnen wij daarover lezen? Bij gelegenheid graag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s