De ziel

De ziel is in eerste instantie een verlangend wezen. De ziel is vervuld van sympathie en antipathie, van de begeertenwereld, van de wereld van het verlangen. De geest echter toont na enige tijd de ziel dat zij niet alleen heeft te verlangen. Wanneer de ziel door de beschikking van de geest het verlangen overwonnen heeft, dan is zij niet passief, dan stroomt evenals uit de onontwikkelde ziel het verlangen stroomt, uit de ontwikkelde ziel de liefde. Verlangen en liefde, dat zijn de beide tegengestelde krachten waartussen de ziel zich ontwikkelt. De nog in zinnelijkheid, in uiterlijke verschijning verstrikte ziel is de verlangende ziel; de haar samenhang, haar harmonie met de geest ontwikkelde ziel is de liefhebbende ziel. Dat is wat de ziel in haar weg van incarnatie naar incarnatie leidt, dat ze van een begerende, verlangende ziel een liefhebbende ziel wordt, dat haar werken werken van liefde worden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 52 – Spirituelle Seelenlehre und Weltbetrachtung – Berlijn, 8 maart 1904 (bladzijde 347)

3 gedachtes over “De ziel

 1. henri

  Niet voor niets is de aarde de planeet waar ‘liefde’ dient bewerkstelligd te worden ,en zo was het voorgaande tijdperk dat van de wijsheid ( het Oude -Maan tijdperk in de geesteswetenschap ) .
  De ‘verlangende ziel ‘ zal dan een transformatie hebben ondergaan door ons eigen ‘willen , voelen en denken ‘ , middels onze offers, onze daden van geestelijke inspanning, meditaties etc .. en omgezet naar het geestzelf ( Manas , metamorfose van het begerende astrale lichaam )
  Op het’ Nieuwe Jupiter’ zal de mens tot vergeving overgaan en de zielen dienen die niet meegegaan zijn in de liefde op aarde .
  daarop slaat ook het stukje uit het Onze Vader:
  ‘En vergeef ons onze schulden, gelijk ook wij vergeven onze schuldenaren’
  De kiemen van het Nieuwe Jupiter zijn ook reeds nu in wording .

 2. Van verlangende ziel naar liefhebbende ziel.
  Naar mijn idee is daar de hele aarde ontwikkeling wel voor nodig van Saturnus (de oude Saturus) tot en met Vulcanus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s