Doordat we onze zelfopvoeding zo sturen, werken we ook aan die delen van ons geestelijk organisme, die ons leiden naar harmonie met de buitenwereld die ons omgeeft. Als we echter alleen in het innerlijk werken met gedachtenconcentraties enzovoort, die tegenwoordig in de boekhandels te vinden zijn, dan werken we in afzondering van de wereld in deze begrensde ziel, die niet in harmonie staat met de wereld, maar die juist haar betekenis heeft doordat zij zich afzondert. Het is zeker waar dat degene die zich aan uiterlijke gevaren blootstelt en ze tracht te overwinnen, een betere zelfopvoeding oefent dan degene die boeken voor zelfopvoeding koopt en dan oefeningen voor opvoeding tot onbevreesdheid, kalmte enzovoort begint te doen. Zeker, zulke meer gemakkelijke dingen kunnen ertoe leiden dat de mens zich allerlei persoonlijke voordelen verschaft, maar alleen verschaft doordat hij hetgeen ontwikkelt, wat hem afscheidt van de wereld, terwijl hij door het eerst gekarakteriseerde zich onbaatzuchtig in de wereld opstelt. Ik zei al, er zou nu menigeen kunnen zijn, die beweert: Dus jij spreekt tegen onbevreesdheid, kalmte en tegen alle dingen waarvan men zou kunnen zeggen, dat hun overwinning behoort tot wat mede tot een opvoeding van de mensen leidt. – Maar dit moet alleen benadrukt worden in het geval dat het om de ontwikkeling van de wil voor de uiterlijke wereld gaat, als de mens zich opvoeden wil tot sterking en kracht van de wil in de buitenwereld, omdat deze dingen alleen een innerlijke arbeid bewerkstelligen en ten onrechte worden toegepast voor de opvoeding van het karakter en de wilskracht. Met recht worden ze toegepast voor de opvoeding van onze kennis.
Wordt vervolgd
Bron: Rudolf Steiner – GA 61 – Menschengeschichte im Lichte der Geistesforschung – Berlijn 14 maart 1912 (bladzijde 431-432)
de stukken die u stuurt de laatste tijd zijn te groot. Het heeft meer effect als het wat beknopter is.
Ik denk dat u daar wel gelijk in heeft. Zelf vind ik soms ook wel dat Steiner erg lang van stof is. Maar het valt soms niet mee er hele zinnen of delen uit weg te laten. Er komt op deze blog van de laatste drie dagen nog 1 vervolg en dan is het, wat dit onderwerp aangaat, einde. Ik zal proberen het voortaan wat korter te houden, dat is voor mezelf ook wel zo gemakkelijk. 😉
Een citaat nodigt eigenlijk ook uit om het in de hele kontext te lezen, anders blijven het inderdaad toch maar brokstukken, hoe waardevol overigens ook. Over het algemeen is het toch altijd een deel uit een groter samenhangend geheel.
Ridzerd ik ben eigenlijk wel benieuwd, heeft Steiner ooit iets gezegd over het omgaan met citaten? Of zou dat niet passen in dit forum? ;(
Nee, ik heb nog nooit iets gelezen of tenminste herinner ik me niet, dat Steiner iets over het omgaan met citaten heeft gezegd. Er staat me wel iets van bij, dat hij ergens gezegd heeft dat het beter is om voordrachten in zijn geheel te lezen en dat het minder goed is om losse delen te lezen. Nu ja, dat zal ook ongetwijfeld wel waar zijn, maar aan de andere kant komen korte citaten soms wel duidelijk en krachtig over, terwijl bij lange gedeelten men alles weer vergeet of door de bomen het bos niet meer ziet. Juist door veel te lezen kan het ook wel verwarrend zijn.