Een ander soort paracetamol

De wereld moet voor de jonge mens steeds meer en meer zo interessant worden, dat hij er geheel niet eens aan denkt de aandacht zo sterk van de wereld af te leiden, dat hij voortdurend met zichzelf bezig is. Want, zoals een ieder weet, wordt wat het subjectieve gevoel betreft een smart groter, als men er voortdurend aan denkt – niet objectief de schade, maar de pijn wordt groter, als men er onophoudelijk aan denkt. Het is zelfs in zeker opzicht de allerbeste remedie voor de overwinning van smarten, als men het ertoe kan brengen er niet aan te denken.

Bron: Rudolf Steiner – GA 302a – Erziehung und Unterricht aus Menschenerkenntnis – Stuttgart, 21 juni 1922 (bladzijde 77-78)

Advertentie

16 gedachtes over “Een ander soort paracetamol

  1. Ja, Arno, die titel is van mij. Dat had ik beter even onder de blog kunnen vermelden. Doe ik anders ook meestal wel, maar was het nu vergeten.
   Bestond paracetamol al in de tijd van Steiner? Dat zal ik eens even opzoeken in Wikipedia.

   Vriendelijke groet,
   Ridzerd

 1. Tot mijn verbazing bestaat paracetamol al heel lang.

  Wikipedia: ‘Paracetamol (Amerikaans Engels: acetaminophen) is het wereldwijd meest gebruikte pijnstillende en koortsverlagende middel. In combinatie met andere geneesmiddelen wordt Paracetamol ook tegen symptomen van verkoudheid ingezet. Paracetamol werd voor het eerst in 1878 door Harmon Northrop Morse gesynthetiseerd en in 1893 voor de eerste keer in de geneeskunde gebruikt door Josef von Mering. De populariteit van het middel nam sinds 1955 sterk toe.’

  1. Mien

   En nu raden ze het weer af als je verkouden/ griep/ hebt . Onlangs gelezen in de nrc. Koorts is beter om uit te zieken. Mien zonder griepprik

   1. henri

    Foutje
    Jomanda is niet zoals de tegenkrachten haar afbeelden , ook zij kan echt helen , en bewijzen zijn er !

  1. Mien

   Er zijn mannen vrouwen die helende krachten hebben, daar ben ik zeker van, Henri! Maar niet in die massa- meetings met ingestraald water et. Mien

   1. henri

    ja, spijtig dat aan al deze mooie dingen op een gegeven moment een schaduwkant hangt , meestal of door het eigen ego , of door anderen die het willen uitbuiten voor geld …en dgl

 2. Vraag me af of de pijn en de smarten waarover Steiner hier spreekt ook fysiek lichamelijk bedoeld zijn. Ik denk het niet en ik kan het er niet in lezen.. Paracetamol wordt gebruikt bij hoofdpijn en andere lichamelijke pijnen. Het zou bevreemding wekken als Steiner aan hoofdpijnlijders zou adviseren dat ze maar gewoon ergens anders aan moeten denken, lijkt me. Kun je het hiermee eens zijn?

  1. Ja, ben ik het wel mee eens. In dit geval doelt Steiner vermoedelijk meer op psychische pijn. Overigens heeft hij het in andere voordrachten er ook wel eens over dat het bij lichamelijke pijn en ongemakken ook goed kan helpen als men probeert er niet aan te denken.

 3. In het tijdschrift Motief van deze maand las ik dat Toos van Boetzelaer urenlang ‘zong om de pijn de baas te blijven.’ (p.19). Meteen moest ik aan ons internetgesprekje denken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s