Weet u wel hoeveel bierbrouwerijen er met uw geld worden opgericht en in stand gehouden?

Wat voor verband bestaat er eigenlijk tussen deze toespraken in meer of minder mooie kamers, waarin verteld wordt hoe goed de mens is en hoe men alle mensen liefheeft zonder onderscheid van ras, volk en huidskleur en datgene wat in de buitenwereld gebeurt en waaraan wij meehelpen, wanneer we ons de rente laten uitbetalen van het geld, waarmee de banken voor de levenspraktijk zorgen en waar heel andere principes heersen dan die waarvan we als goede mensen in onze kamers spraken? We richten bijvoorbeeld theosofische genootschappen op waarin we tot alle mensen in de eerste plaats over broederschap spreken, maar in onze woorden schuilt niet de minste stuwkracht om ook maar enigszins datgene te beïnvloeden, waaraan ook wij meewerken, als we onze rente laten uitbetalen. Want terwijl wij dit laatste doen, zetten we een hele reeks economische zaken in beweging. Ons leven valt uiteen in deze twee van elkaar gescheiden gebieden.

Zo kon het bijvoorbeeld voorkomen – het gaat hier niet om een theoretisch voorbeeld, maar om een voorval uit het leven – dat een dame mij opzocht en zei: Denkt u zich eens in, er komt iemand bij me die geld van me verlangt dat gebruikt zal worden om mensen te steunen, die alcohol drinken. Dat kan ik als theosofe toch niet doen! – Dat zei die dame tegen mij. Ik kon alleen maar antwoorden: U leeft immers van de rente van uw geld. Weet u wel, hoeveel bierbrouwerijen er met uw geld worden opgericht en in stand gehouden? – Het gaat er niet om, dat we aan de ene kant toespraken houden om ons te verlustigen in een zielebevrediging, terwijl we aan de andere kant verder leven in een routine, zoals het leven van de laatste drie à vier eeuwen dit van ons eist. Weinig mensen willen zich ook bemoeien met dit fundamentele vraagstuk van onze huidige tijd.

Bron: Rudolf Steiner – GA194 – Die Sendung Michaels – Dornach, 12 december 1919 (bladzijde 159-160)

Eerder geplaatst op 22 december 2011

6 gedachtes over “Weet u wel hoeveel bierbrouwerijen er met uw geld worden opgericht en in stand gehouden?

 1. jen dieng

  Gisteren gekeken naar de maandelijkse ergernissen van Jan Mulder bij het tv programma ‘De Wereld Draait Door’.
  Waar Banken, Pensioenfondsen etc. in beleggen o.a. in het ontwikkelen van Kernenergie om bijvoorbeeld oorlogstuig te maken en nog vele andere onverkwikkelijke zaken.
  Zo voel ik me medeschuldig. Wat doen we eraan?
  Bedankt Ridzerd Martinus voor je weblog dat is een dagelijks nadenkmoment !!

  1. Geen dank, Jen, mit Freude gemacht.
   Ik ben een tijdje geleden overgestapt naar de Triodos bank. Dan weet je tenmiste zeker dat het geld besteed wordt aan goede, zinvolle zaken, waarbij mens, dier, milieu en natuur zo weinig mogelijk geschaad worden.
   Het overstappen is een beetje een gedoe, maar men krijgt veel hulp, zodat het uiteindelijk wel meevalt.

 2. Walter Hebing

  Wat Steiner in dit citaat aanhaalt is precies wat ik bedoel! Er waren veel mensen die op zijn woorden vertrouwde en nog doen, echter ik zet er aanhalingstekens bij! Hij inspireerde mensen om het Goetheanum te helpen bouwen, maar welk nut heeft dit gebouw ten opzichte van ons zijn op aarde?Cheops gebruikte zijn volk(gelovigen) ook om een gebouw tot stand te brengen, namelijk zijn piramide! Deze vangt aandacht, evenals het Goetheanum, kathedralen en kerktorens, tegenwoordig zijn er andere aandachttrekkers:Auto’s,TV, Computers, I-phone’s enz.
  Dit alles om het kind uit zijn Goddelijke Cocon te lokken en zich over te leveren aan de verleidingen, die de mens geschapen heeft.Steiner denkt in tijden, terwijl de onze Goddelijke kern voor eeuwig geboren is.De mens is aan God gelijk, al wat er aan het kind gesleuteld wordt leidt hem af van zijn Goddelijke Kern!
  De Goddelijke kern van ’n kind(mens) moet zich in alle rust en vertrouwen kunnen openbaren en dat kan nooit via taal of gebouwen geschiedden, enkel via leven, hoe nietig het ook is! Steiner heeft weliswaar bijgedragen tot enig begrip van het leven, maar andere hebben de economische waarden van zijn uitingen ontdekt, maar geenszins bij gedragen om van de aarde een salonkamer te maken, om onze nazaten in alle rust hun Goddelijke Kern te laten gedijen.
  Steiner heeft het over reïncarnatie, waar dient dat begrip voor? Ik ken genoeg mensen die zich ingegraven hebben, enerzijds in taal, anderzijds in techniek! Echter het Goddelijke zijn, is overal en nergens, het is een stroming, men kan een gebouw bouwen om het te vangen, maar met de totstandkoming is de stroming verdwenen. Reïncarnatie is voor mij een begrip dat niet past binnen de mensheid! Het past bij mensen die hun Goddelijke Kern niet ontdekt hebben. Het niets met iets verbinden is niet de taak van de mens, maar het niets zich laten ontplooien! En daarvan een goede rentmeester te zijn! Het niets valt buiten ons bewustzijn, even als alles. Alles of niets is allen een beperkte ervaring, immers men heeft een ervaring. Immers alles is niets en niets is alles.Ik ga er even niet verder op in. Laat het even bezinken.
  Vriendelijke Groet
  Walter Hebing

 3. Alcohol drink ik steeds minder.
  Maar kijkend naar de problemen in de financiele sector maakt dat ik bijna in coma geraak. Twijfelend probeer ik enige informatie van een Bank in Zeist op te vragen.
  Deze aflevering lezend komt de anekdotische geschiedenis van de Bierbrouwerij Heineken wel weer heel helder op mijn netvlies.
  Vriendelijke groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s