Praktische werkelijkheid is de beste spirituele voorbereiding

Ik heb in mijn boek “Vom Menschenrätsel” erop gewezen dat men zeggen kan: Zoals de mens uit zijn slaap, waarin hij slechts een zeer dof bewustzijn heeft, ontwaakt tot het gewone waakbewustzijn, zo kan hij ontwaken uit dit gewone bewustzijn, waarin hij zich in het leven gewoonlijk bevindt, tot het geestelijk waarnemen. Het is een ontwaken in een bovenzinnelijke wereld, dat men zich verwerft door de geesteswetenschappelijke methode. Maar zoals het normale dagelijkse leven nooit gezond kan zijn, als men niet regelt dat de slaap gezond is, zo kan de entree in de geestelijke wereld niet gezond zijn, als men niet eerst een gezond, op de bodem van echte werkelijkheid en praktische levenswijsheid staand gewoon leven kan ontwikkelen; als men zich niet eerst discipline heeft geleerd, zodat men in het uiterlijke leven een mens is die tegen de werkelijkheid is opgewassen.

Het ontwaken tot spirituele waarneming kan alleen volgen vanuit een gezond leven overdag, zoals het ontwaken tot een gezond leven overdag alleen uit een gezonde, niet door ziekte gestoorde slaap kan voortkomen. Alles waardoor de mens zich op een of andere wijze van het leven en de werkelijkheid vervreemdt, alles wat de mensen zoeken vanuit dwaasheid, vanuit vooroordelen, in een valse ascese, in een verkeerde afkeer van het leven, in een mystieke schemering of ook wel mystieke duisternis, dat alles moet de geesteswetenschap uit haar activiteiten verbannen. Het op de juiste wijze midden in het leven staan, het oog in oog staan met de praktische werkelijkheid, dat is de beste voorbereiding om de geestelijke wereld in te gaan.

Bron: Rudolf Steiner – GA 072 – Freiheit Unsterblichkeit Soziales Leben – Bazel 19 oktober 1917 (bladzijde 78-79)

Eerder geplaatst in twee delen op 24 en 27 december 2011

Advertentie

7 gedachtes over “Praktische werkelijkheid is de beste spirituele voorbereiding

   1. Mien

    Ridzerd ik weet dat je het druk hebt, maar lees dat artikel ! Hoe met dochter en zoon ? Mien

 1. Anoniem

  Voor mij is dit citaat van Steiner een paradox van het leven, vooral deze zin: Het op de juiste wijze midden in het leven staan, het oog in oog staan met de praktische werkelijkheid, dat is de beste voorbereiding om de geestelijke wereld in te gaan.
  Ik beleef mijn praktisch zijn op aarde en lees hoe vele voor mij de werkelijkheid hebben geïnterpreteerd. Geen enkel geschrift voldoet aan mijn beleving op aarde. Ik ben in vele landen geweest en ervaar telkens weer de verdwaling van de mens
  Het meest stuitende ervoer ik in Egypte: De piramide Cheops bereikte we per kameel, ik heb even in de Sacrofaag van Cheops gelegen en dacht: Dit is toch geen werkelijkheid meer, namelijk: Het Egyptische Volk in te zetten om zijn spirituele overgang naar de geesteswereld te vervolmaken. In wezen doet Steiner hetzelfde!
  Oog in oog staand met de praktische werkelijkheid, zie ik het nut niet in van Kathedralen, tempels, piramides, enz, enz . maar ze zijn er wel. In wezen zijn het stoorzenders in de zuivere ontmoeting met de aardse werkelijkheid.
  In zekere zin is het afval van de Geestelijke Wereld, men kan het proberen te recyclen, maar dat weerspiegelt niet de Werklelijkheid
  De volgende keer ga ik er dieper op in
  Groetjes Walter

 2. henri

  je schreef :

  [Het meest stuitende ervoer ik in Egypte: De piramide Cheops bereikte we per kameel, ik heb even in de Sacrofaag van Cheops gelegen en dacht: Dit is toch geen werkelijkheid meer, namelijk: Het Egyptische Volk in te zetten om zijn spirituele overgang naar de geesteswereld te vervolmaken. In wezen doet Steiner hetzelfde…]

  Het was wel de werkelijkheid van +- 5000 jaar geleden .
  De mens hadden toen nog geen ontwikkelde IK -organistie , uitsluitend de farao en hogepriesters hadden dat , en konden in de piramiden ingewijd worden in de zonnemysteriën . .
  Je mag dat niet overzetten naar onze tijd .Piramiden dienen nu nog uitsluitend om bewonderd te worden .
  Vandaag de dag kan de mens via wat R Steiner ons gegeven heeft [de antroposofie ] ingewijd worden, en het staat open voor i e d e r e e n , dus is in volledige vrijheid !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s