Schwefeln und Schafeln in Worten

Het leven in abstracties, dat zich ertoe beperkt dat men zegt: de mens bestaat uit fysiek lichaam, etherlichaam en astraallichaam enzovoort, de mens heeft een karma, de mens leeft herhaalde leven op aarde -, dat men deze abstracties als iets groots wil leren en daarbij in woorden blijft steken, dat leidt uiteindelijk tot de grootste hoogmoed, die in zo veel theosofische verenigingen voorkomt; want dan blijft men geheel in uiterlijke woorden steken. Pas als men overgaat naar kenmerkende vragen als: Wat horen de doden van wat wij spreken? Wat zien de doden van wat wij in hier onze omgeving hebben? – pas als men naar dergelijke concrete voorstellingen overgaat, ontsluiten zich werkelijke gedachten over de geestelijke wereld. De uiterste extremen grenzen aan elkaar: dat zweverige geklets in woorden (Duits: das Schwefeln und Schwafeln in Worten), zoals astraallichaam, etherlichaam enzovoort, waarachter vaak niets anders steekt dan het woord en puur naturalistisch materialisme.

Bron: Rudolf Steiner – GA 190 – Vergangenheits- und Zukunf tsimpulse im sozialen Geschehen – Dornach, 30 maart 1919 (bladzijde 102)

5 gedachtes over “Schwefeln und Schafeln in Worten

 1. cisca

  Niet alleen in theosofische verenigingen komt dit soort gevaarlijke hoogmoed voor. Soms heel fraai uitgevoerde maskers vallen zeer snel in de praktijk van ’t leven omdat het “elastiek” van inferieure kwaliteit is.

  Een mens die zich niet alleen laat voorstaan op woorden herkent men aan het licht dat uitstraalt van zijn (verborgen) empathische daden: hij heeft het woord tot leven gebracht!

  Cisca

  1. Het komt mij voor dat Steiner vaak het woord abstract in een geheel andere betekenis gebruikt dan wat er over het algemeen met het woord abstract bedoeld wordt. Want abstract betekent onstoffelijk, ontastbaar, dingen die men niet kan zien. In die zin is dus de hele antroposofie abstract; niet voor Steiner zelf, maar wel voor degenen die zelf niet “zelfziener” zijn. Maar volgens mij bedoelt Steiner met het woord abstract vaak: het praten in woorden, die wel mooi klinken, maar niets met enige werkelijkheid van doen hebben, niet met de materiële en niet met de spirituele. Het praten in holle frases en definities, die onvruchtbaar zijn en waar men niets mee kan beginnen.

 2. henri

  Ja, zo is het .
  Abstracte begrippen zijn het ook ,waar hij het ook over heeft in zijn ‘ antroposofische menskunde. ‘
  ‘Abstracte begrippen’ gaan via het geheugen en de antipathie zij komen van het leven van voor de geboorte . ‘Beelden’ darentegen , die komen via de imaginaties, zij gaan via de fantasi en de sympathie.
  Abstracte begrippen bevorderen het koolzuurproces in het bloed , dit geeft ‘verharding’ van het lichaam en verworden geleidelijk tot een sterfproces. In Imaginaties spreken bevordert een voortdurend behoud van de zuurstof (ook vooral bij het kind) en aldus de kiem voor een voortdurend ‘wordingsproces’ .
  .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s