Vóór alles is het belangrijk alcohol in elke vorm te vermijden

Vóór alles is het belangrijk alcohol in elke vorm te vermijden, zelfs de met alcohol gevulde zoetigheden zijn van zeer schadelijke werking. Alcohol en geestelijke oefeningen voeren op het meest verkeerde pad (Duits: führen auf die schlimmsten Pfade). Vanuit wetenschappelijk oogpunt is immers al de slechte invloed van alcohol op de hersenfunctie aangetoond; hoeveel meer moet een mens die zijn hele streven op het geestelijke richt, zich van een genot onthouden, dat het kennen van het geestelijke volledig uitsluit.

Bron: Rudolf Steiner – GA 267 – Seelenübungen 1904-1924 (bladzijde 513)

Zie ook: En zo verwoest men voor lange tijdperioden de mensen door de alcohol

Alkohol ist heute nur ein Übel

8 gedachtes over “Vóór alles is het belangrijk alcohol in elke vorm te vermijden

 1. henri

  De uileg van de wetenschap voor de hersenen is materieel , het gaat over meer dan dat het schadelijk is voor de hersenen en het lichaam .
  Er was eens een tijd dat het wijndrinken bevorderlijk was voor de mens om deze uit zijn goddelijke verbondenheid te halen en te laten instollen in de materie der aarde , zodanig dat de ik- krachten zich helemaal met het fysieke lichaam verbonden en het daarbij horende egoisme kon ontwikkeld worden .
  Dopen en doop zijn woorden die op een ‘reinigingsritueel’ slaan , waarbij men dient terug te denken aan deze godgeestelijke verbondenheid van het water met de geestelijke machten en vloeibare aarde.
  Dionysuscultus vondt zijn ingang dan ook in het na-Atlantische en Manu /Noach was de eerste die als stamvader de wijn dronk .
  R Steiner laat ons echter weten dat nu echt de tijd is aangebroken ,dat het IK zo ver is ontwikkeld dat de mens, wil deze zich opnieuw verbinden met de god-geestelijke machten , geen alcoholhoudende stoffen meer tot zich te nemen

   1. Simpel

    Gelukkig maar, anders had hij waarschijnlijk de filosofie van de verboden geschreven … 😉

    Fijne jaarwisseling en een gelukkig nieuwjaar toegewenst !

  1. Nee, John, ik wist het totaal niet. Ik ben wel emailvolger van enkele WordPressbloggers, maar verder lees ik nooit bij WordPress. Hoe kwam jij bij deze blog terecht? De naam Lieven DeBrouwere komt mij overigens wel bekend voor, het kan zijn dat hij (het is een man, ik meende aanvankelijk dat Lieven een vrouwennaam is) wel eens op een blog van mij heeft gereageerd.
   In ieder geval hartelijk dank.
   Overigens schijnt Lieven DeBrouwere te denken dat ik deze blog over alcohol speciaal juist nu heb geplaatst in verband met Oudejaarsavond, maar daar had ik zelf helemaal niet aan gedacht. Ik kwam dit citaat nu toevallig tegen, maar het had net zo goed iets anders kunnen zijn.

   1. Van DeBrouwere worden er regelmatig stukken geplaats in het Vlaamse webtijdschrift De Brug, Ridzerd. Via mijn blogroll op mijn weblog Cahier stootte ik op dat blogbericht van hem. Wens je een goed uiteinde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s