Over positiviteit en onthouding van kritiek

Zo moet de esoterische leerling proberen in ieder verschijnsel en in ieder wezen het positieve te zoeken. Hij zal dan al spoedig merken, dat onder de buitenkant van het lelijke een verborgen schoonheid, dat zelfs onder het hulsel van een misdadiger iets verborgen goeds, dat onder het uiterlijk van een waanzinnige op de een of andere manier de goddelijke ziel verborgen is. Deze oefening hangt enigszins samen met wat men de onthouding van kritiek noemt. Men moet deze zaak niet zo opvatten alsof men zwart wit en wit zwart zou moeten noemen. Er is echter een verschil tussen een beoordeling die enkel van de eigen persoonlijkheid uitgaat en aan de hand van sympathie en antipathie van de eigen persoon oordeelt. En er is een standpunt dat zich liefdevol in het vreemde verschijnsel of vreemde wezen verplaatst en zich overal afvraagt: Hoe komt deze ander ertoe zo te zijn en zo te doen? Een dergelijk standpunt komt er geheel vanzelf toe om er meer na te streven het onvolkomene te helpen dan enkel aanmerkingen te maken en het te kritiseren.

Bron: Rudolf Steiner – GA 267 – Seelenübungen (bladzijde 58-59)

6 gedachtes over “Over positiviteit en onthouding van kritiek

 1. cisca

  Dank voor je gezwoeg. Ridzerd…….en zo vlug!!
  Ik kan alleen maar vermoeden hoe je je voelde tussen allerlei draden en aansluitingen
  En de inhoud van ’t citaat staat als een huis, waarin ’t goed wonen is, natuurlijk met de hele handel nu in orde, dat hoort er ook bij!!!

  Cisca

  1. Al met al viel het nog mee, Cisca, maar het was aardig tijdrovend gepruts. Ik heb een computer uit 2006 en dat is eigenlijk al oud voor een computer. Dat elektronische spul ontwikkelt zich zo snel, zodat de nieuwere apparatuur al weer veel beter en gebruiksvriendelijker is. Ik heb bijvoorbeeld ook een Samsung Galaxy tablet van 2012. Als je daar bijvoorbeeld een ereader of een virusscanner op wil zetten, is het binnen 2 minuten gepiept. Maar met die computer ben ik daar zo een paar uur mee bezig, omdat er van alles misloopt of in de war wordt geschopt.
   Zo’n tablet is echter niet geschikt voor tekstverwerking en bloggen. Daar kan men toch echt beter een laptop of een desktop computer voor hebben.
   Waar internet jij eigenlijk mee, als ik vragen mag.

 2. cisca

  Ridzerd,

  Ik heb een Sony Vaio laptop (windows 7) van 2009 en kan wat betreft het beheren van zo’n site met alle “rompslomp” niet in je schaduw staan, Ridzerd.
  Maar ‘k ben wel erg bekend met tierende mensen in m’n omgeving die, kruipend over de vloer, oplossingen proberen te zoeken tussen een wirwar van draden en “kastjes” met de telefoon voor hulp tussen oor en schouder!
  Ook met zg verbeterd electronisch spul!

  Cisca

  1. Nou, Cisca, dan ben je aardig up tot date met Windows 7, hoewel er inmiddels ook al weer Windows 8 is. Ik heb nog XP, maar die wordt na april 2013 niet meer ondersteund door Microsoft, waardoor het niet meer veilig schijnt te zijn.
   Ja, zelfs met nieuw electronisch spul is het soms vaak nog lastig, vooral als je van provider wisselt en dan een ander modem krijgt enz.
   Toen ik hier indertijd een Ziggo aansluiting kreeg, heeft mijn zeer technische buurman mij geholpen, anders had ik het niet gered. Maar wat je hier zegt over tierende mensen, dat herken ik helemaal. Ik heb wel eens voor 25 euro gebeld met een helpdesk. Op Youtube staan verscheidene filmpjes van mensen die hun computer in elkaar slaan of door de kamer smijten. Je lacht je gek, hoe triest het eigenlijk ook is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s