Hoe zal men deze mensheid bijbrengen dat er iets geestelijks bestaat? – 2 (slot)

Wat wij nervositeit noemen, zal op zijn laatst binnen een halve eeuw ernstige vormen aannemen. Zoals er eens pest en cholera en in de middeleeuwen lepra geheerst hebben, zo zullen er epidemieën van het zieleleven zijn, ziekten van het zenuwgestel in epidemische vorm. Dat zijn de werkelijke gevolgen van de omstandigheid, dat het de mensen aan de geestelijke levenskern ontbreekt. Als er een bewustzijn van deze levenskern als middelpunt aanwezig is, dan wordt de mens gezond onder de invloed van een gezonde, een ware, wijze wereldbeschouwing. Maar het materialisme ontkent de ziel, ontkent de geest, holt de mensen uit, wijst hem op zijn buitenkant. Gezondheid is er enkel, als de innerlijke wezenskern van de mensen geestelijk en waar is. De echte ziekte, die op de uitholling van het innerlijk volgt, dat is de geestelijke epidemie waarvoor we staan.

Bron: Rudolf Steiner – GA 264 – Zur Geschichte und aus den Inhalten der ersten Abteilung der Esoterischen Schule 1904 – 1914 – Berlijn 29 januari 1906 (bladzijde 378-379)

2 gedachtes over “Hoe zal men deze mensheid bijbrengen dat er iets geestelijks bestaat? – 2 (slot)

 1. cisca

  …..ziekten vaan het zenuwgestel in epidemische vorm……
  Op zekere momenten kun je je machteloos voelen omdat in de verstarde, materialistische opvattingen van mensen geen beweging is te krijgen, ’t lijkt wel of zij zichzelf gevangen w i l l e n houden.
  En dan belanden ze ten einde raad bij de therapeut/psycholoog, die zijn dikke DSM erop naslaat en aan de hand van zg verschijnselen gaat etiketteren; een spaarzame verlichte “hulpverlener” (ze zijn er!) wijst op de geestelijke/religieuze nood (of honger…) waarin de om hulp smekende mens tegenover hem verkeert en probeert hart en ziel te bereiken; alleen hij die deze zielenood zelf heeft doorgemaakt kan genezen
  In jullie omgeving zal vast ook veel herkenbaar zijn van de inhoud van Ridzerd’s citaat.
  Ben benieuwd naar jullie reacties.
  Cisca

 2. Walter Hebing

  Steiner heeft bijna volkomen gelijk in dit citaat! Vooral met deze regel: Als er een bewustzijn van deze levenskern als middelpunt aanwezig is, dan wordt de mens gezond onder de invloed van een gezonde, een ware, wijze wereldbeschouwing.
  Echter er kan nooit kan een gezonde, een ware, wijze wereldbeschouwing, ontstaan, laat staan bestaan! De levenskern is al eeuwenlang aanwezig op aarde, alleen de mens is nog niet doordrongen van dit feit. Hoeft ook niet, als hij het maar onderhoudt en dat doen er velen.
  De levenskern van de Levensgeest ligt opgesloten in het mineraal! Daarvan bewustwordend! Besef je pas, wat de woorden van God ten opzichte van Adam en Eva, voor inhoud hadden. En God sprak: Mens gij zijt uit stof ontstaan en gij zult erin vergaan!
  Ik ben nu ruim zestig jaar op aarde en zie de mensheid ondergeschikt raken aan een stofje uit Siliconvaley! Ik ageer dan ook tegen Steiners opvatting dat een “ware” wereldbeschouwing de mensheid kan helpen om gezond te leven. Ik zie elke beschouwing van het leven immers als een niet leven, dat ik nu mail wordt direkt gekort op mijn slaap, ook een vorm van geen deel hebben aan het direkte leven. Ik zou ook hebben kunnen liggen dromen.
  Steiner heeft het steeds over de bovenzinnelijke wereld, echter mijn nuchtere verstand zegt dat het een door woorden geschapen wereld is! Jezus had het over de vader die in de Hemel(het bovenzinnelijke) is, echter het zijn allemaal interpretaties(beschouwingen) van het zijn!
  Ik vind het paradijsverhaal dichtbij de waarheid zitten, eigenlijk is het de waarheid! Indien de mens zich niet bekommerd om het leven op aarde zal hij tot stof wederkeren.
  In essentie is de levenskern van de aarde het mineraal, daarin zitten alle kosmische krachten van het leven op aarde in opgesloten! Anders zouden er geen planten op aarde hebben kunnen ontstaan, vandaar uit de dierenwereld en toen de mensheid als evenbeeld van God of zo je wilt toppunt van alles wat is!
  Steiner zei dat alles wat is, een geestelijke oorsprong heeft. Ben ik helemaal met hem eens, maar wat me van de dierenwereld onderscheidt is het feit dat ik een eigen geest heb en de wereld op mijn manier kan doorgronden, los van hetgeen me voorgekauwd is door wereld beschouwingen. En kom tot de conclusie dat Gods uitspraak over Adam en Eva nu nog net zo actueel is, als ten tijde van Adam en Eva!
  Het levensbewustzijn is immers gekoppeld aan de levenskern: “Het mineraal” Adam en Eva verbraken dat bewustzijn en aldoende moesten ze hun eigen weg zoeken, tot op de dag van vandaag heeft het vrouwelijk geslacht, een andere mening over kinderen dan het mannelijk geslacht! Het Kaïn en Abel effect beheerst nog steeds ons bestaan!
  De wezenskern van ons bestaan is alles wat is, geen enkele beweging of gestolde materie, zowel in woord als daad, staan er los van. Steiner erkent dat gegeven ook, ook doden hebben recht op aandacht van de levenden.
  Ik heb mijn leven ooit gekoppeld aan kinderen waar ook ter wereld geboren! Het ging toen over het ABP die investeerde in clusterbomfabrieken, ik heb toen direkt mijn werkgever benaderd, die verwees me door naar de Overheid, de Overheid verwees me terug naar het ABP.
  Kern van mijn verhaal was dat ik niet over de ruggen van kinderen wilde leven, want mijn pensioenfonds spinde garen bij het beleggen in clusterbommen, waardoor er meer kinderen sneuvelde dan vijanden.
  Steiner maakt een onderscheid in geesten, echter ik zie de Levens Geest van de aarde als één Geest en als die niet gediend wordt, kun je het als mensheid wel schudden tot je erbij neervalt, maar de Levensgeest is eeuwig en die is op velerlei wijzen te aanschouwen, maar geen enkele maken een ware beschouwing ervan mogelijk.
  In de kern blijft het een beleving van het leven en tenzij de mens weer mineraal wordt, kan hij de aspecten van de kern van het aardse leven weer ervaren! Maar niet meer oorspronkelijk, want het mineraal is ontkracht door het menselijk handelen in het verleden en wordt nog steeds ontkracht.
  Het ware niet mogelijk geweest als we onze menselijke ervaringen niet overgeleverd hadden aan een bovenzinnelijke geest! In mijn jeugd circuleerde al het gegeven: Er zijn drie bazen in het Leven, namelijk: De Fabikant, de Pastoor en de Dokter en de pastoor zei tegen de fabrikant, hou de mens bezig, tegen de dokter, hou ze gezond, dan zal ik ze dom houden.
  Steiner wil dan wel graag open zijn, maar maakt alles wat is ondergeschikt aan zijn visie over het leven, echter het leven is een eeuwig durende beweging, waarbij de balans opgemaakt wordt door 355.000 kinderen per dag.
  Jezus was de enige tot nu toe die iets van de kern van de levensgeest bloot legde, binnen het menselijk kader. Echter binnen het Goddelijk kader, zweeg hij en verwees hij naar zijn vader.
  Voor mij is de vader van Jezus, alle kinderen die op dat moment geboren worden, immers zij vormen de actuele menselijke geest op aarde. En aan dat gegeven kunnen ook wij niet ontsnappen
  Vriendelijke groet
  Walter Hebing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s