Voortdurende verandering

Een mens die u vandaag hebt gezien, zult u morgen of overmorgen of zelfs na jaren nog herkennen, doordat zijn uiterlijke verschijning bestaan is gebleven. Net zo is dat het geval bij het dier, bij de plant, bij het mineraal. Dat is echter geheel niet het geval bij de wezens die alleen op het onstoffelijk gebied (Duits: astralischen Plan) belichaamd zijn. Die hebben voortdurend een wisselende gestalte, een vorm die bij veel wezens op elk moment een andere wordt; want de gestalte die op het astrale plan waargenomen wordt, is een nauwkeurige afdruk van de innerlijke zielservaringen en zielsactiviteiten van deze wezens.

Denkt u zich eens in, dat u uw ziel beschouwt in de morgen als u net een verheugende brief hebt ontvangen, en het prettige bericht u vervuld heeft met vreugde en plezier, en dit gevoel in uw ziel leeft, en stelt u zich nu voor hoe uw uiterlijke verschijning iedere keer overeenkomend met het zielenleven verandert, hoe anders deze beelden eruit zouden zien in de middag, als u bijvoorbeeld een overlijdensbericht ontvangt, of op het moment dat woede en angst door u heen trekken. Als dan iedere keer uw uiterlijke vorm veranderd zou worden en dit tot uitdrukking zou brengen wat er in de ziel gaande is, dan zou u een beeld hebben van wat er op het astrale vlak gebeurt. Vandaar dus het verwarrende, het wegglippende en zich voortdurende veranderende van de vormen van de astrale wezens.

Bron: Rudolf Steiner – GA 108 – Die Beantwortung von Welt- und Lebensfragen durch Anthroposophie – Wenen 21 november 1908 (bladzijde 16)

4 gedachtes over “Voortdurende verandering

 1. henri

  Shape shifters worden ze weleens genoemd , als zij binnendringen en wij ze zien in onze wereld .Geest is vorm , onruimtelijke vorm weliswaar . De wereld van de tijd .

 2. Walter Hebing

  Het is weer “wonderbaarlijk” hoe Ridzerd zijn citaten kiest. Dit citaat op vijf december plaatsend heeft voor mij een bijzondere impact, temeer omdat ook Nelson Mandela vandaag opgenomen is, in de Geest des levens. Nog meer van belang acht ik de storm die nu over Nederland en het Westen woedt.
  Dit citaat van Steiner is goed waarschijnlijk goed bedoeld, maar komt verwarrend bij me over. De eerste zin van de eerste alinea zou ik anders geschreven hebben. Fysiek zal men dan wel het uiterlijk van ’n mens herkennen, maar ik heb teveel meegemaakt, om te kunnen zeggen dat het uiterlijk van de mens net zo veranderlijk is, als van onstoffelijke wezens, waar Steiner over spreekt. In de tweede alinea referreert Steiner er een beetje aan, namelijk een goed bericht en een slecht bericht! Steiner betrekt dit direkt op de ziel. Ik heb echter ook een Hart en zal aan mijn Ziel nooit berichten doorgeven tenzij ze doorvoeld zijn door mijn Hart. Mijn Hart is nog zoekend naar de essentie van Steiners gedachte goed, immers al mijn kinderen zijn er door beïnvloed. En ik dien hun uitleg te geven, waarom ik aan mijn vrouw toestemming gaf om haar kinderen aan de Vrije School over te leveren, terwijl ik geen flauw benul had, wat de Vrije School inhield! Mijn Ziel probeert dit via het hart te ontdekken!
  Mijn ziel is in deze tijd opgegroeid, mijn hart heeft er veel onder geleden! En mijn ziel vraagt aan mijn hart, hoe kan het zo zijn dat de mens lijdt? Dit zowel uiterlijk als innerlijk?
  Steiner slaat in het tweede citaat het hart over! Immers het hart kent waarde’s al of niet toe aan woorden, terwijl het deel uit maakt van de Levensstroom en de levensstroom is per minuut, zelfs per seconde, zelfs bij ’n milliseconde en zelfs bij minder dan dat, anders. Immers het is een flits tussen leven en dood. Het levenslicht ontpopt zich via het mineralenrijk, plantenrijk, dierenrijk tot de mens! Aan God gelijk! Maar dan? Zijn gestalte blijft gelijk, maar schept zichzelf oneindelijk veel schuilplaatsen, zowel fysiek(kastelen)als psychies(kerken)maar de kern van het aartsparadijsverhaal is nog steeds een levende legende, namelijk: De mens durft niet in de ogen van God te kijken!
  Nelson Madela drukte het anders uit, namelijk: “De mens is niet bang voor hetgeen hij niet kan, maar voor hetgeen hij wel kan!” Steiner heeft gelijk als hij onstoffelijke wezens vergelijkt met wissellende gestalte, echter wij als mens geven gestalte aan de stof of het nu piramyde’s kerken, kantoren of huizen zijn, het zijn allemaal schuilplaatsen voor de menselijke Geest, ter bescherming voor de ogen van God! De Levensgeest!
  Als je de aarde goed leest, hebben vogels de hemel als dak en ook vele dieren, zowat alle planten en in beginsel alle mineralen(de bergtoppen)!
  Mijn gemoed kan nu niets anders uitkramen dan Steiners spreuk: In stilte ontvangen het zuiverste licht, al het leven in liefde verbindend!
  Het wordt tijd dat Steiners visie gepopulariseerd word naar onze tijd, niet naar manifestaties van het leven, maar naar de kern van zijn ziel!
  Mijn hart verlangt ernaar, daarvoor schrijf ik op deze site. Ik zie mijn kinderen opgaan in het stof der aarde!
  Vriendelijke groet
  Walter Hebing

 3. cisca

  Walter,
  Je haalt de spreuk aan van Steiner: in stilte ontvangen het zuiverste licht, al het leven in liefde verbindend.
  Als een ontwikkeling van het bewustzijn “in stilte” een aanvang heeft genomen en het “zuiverste licht” toegang heeft gekregen verbinden hart, ziel en geest zich langzamerhand met elkaar, ze omstrengelen elkaar, en voeren als het ware gesprekken, zo ervaar ik dat.
  Je kunt ze niet als tastbare lichamen scheiden, hun “geuren” vermengen zich “al het leven in liefde verbindend”.
  De essentie die Rudolf Steiner (de individualiteit!!) hier in de stof heeft gebracht geeft een immense troost in deze tijd vol verwarring en leugens.
  We zijn zeker met een mysterieuze (tot nu toe) bedoeling, met een diepe zin, in deze tijd geplaatst, geincarneerd.
  En lijden……..ik vermoed dat veel volgers van juist deze site het een en ander hebben meegemaakt en nog meemaken.
  Cisca

 4. henri

  “Denkt u zich eens in, dat u uw ziel beschouwt in de morgen als u net een verheugende brief hebt ontvangen,”

  ik denk dat Steiner hier zeker niet het hart overslaat, want hij schreef ergens ‘ een brief schrijf je met je hart, ” , bijgevolg concludeer ik eruit dat je hem ook wel zult lezen met je hart
  de ziel is immers voelen ,willen ,denken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s