Onwaarschijnlijk, verward, fantastisch, raar, maar waar!

Degenen die veel en al sinds jaren in deze kring werken, of in een andere soortgelijke kring actief zijn, die zullen terugdenken aan de tijd dat ze om zo te zeggen voor de eerste keer iets gehoord hebben van wat de antroposofische geesteswetenschap de mensheid te zeggen heeft, en u zult zich herinneren dat veel van wat u toen als eerste mededelingen gehoord heeft, niet alleen onwaarschijnlijk, maar zelfs verward, fantastisch – zo niet misschien nog veel ergers daarvan gezegd zou moeten worden – heeft geleken. Maar in de loop van de tijd hebben degenen die nader tot de antroposofische wereldbeschouwing kwamen, zich aan een zekere gevoels- en denkwereld gewend, die het mogelijk maakt om dingen die uit de hogere werelden worden meegedeeld, te aanvaarden zoals mededelingen van feiten, die op het fysieke vlak, in de aardse wereld voorvallen, worden aanvaard. Datgene wat men bewijzen voor de geesteswetenschappelijke mededelingen zou kunnen noemen, is geheel en al niet in de richting te zoeken, zoals bewijzen voor de erkende, wetenschappelijke waarheden. Met een dergelijke bewijsvoering zou men niet veel kunnen beginnen. De bewijsvoering die blijkt voor degene die zich inleeft in de antroposofische wereldbeschouwing, ligt in de zeer intieme omvorming die het zielenleven ervaart. En lang voordat de mens het geluk kan hebben om door toepassing van de geesteswetenschappelijke of occulte methoden door te dringen tot aanschouwing van de geestelijke werelden, vormt zich in hem een voorgevoel, een vermoeden van de juistheid, van de diepe gegrondheid van wat meegedeeld wordt over deze hogere werelden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 108 – Die Beantwortung von Welt- und Lebensfragen durch Anthroposophie – Wenen 21 november 1908 (bladzijde 13-14)

 

3 gedachtes over “Onwaarschijnlijk, verward, fantastisch, raar, maar waar!

 1. henri

  Voor degene die echt naar antwoorden op zoek is , is het helemaal niet vaag , raar of wat dan ook al wat de antroposofie en R Steiner allemaal beweert , integendeel klinkt heel erg logisch hoe fantastisch het ook mag lijken ! Waarom heel wat mensen het er moeilijk mee hebben, en blijven hebben of er nooit aankunnen , zal te maken hebben met hun eigen bewustzijnsniveau, en het te vast verankerd zitten aan gewoontes in denken en leven enz ..

 2. Bernard Heldt

  Je weet wat de inzichten van Copernicus en in het verlengde hiervan die van Galileï aan verzet teweeg gebracht hadden. De boeken werden op de Index geplaatst, mochten niet gelezen worden op straffe van verbanning naar de hel, of erger.
  Nu, in deze tijd, is de theoretische natuurkunde op basis van quantumphysica en snaartheorie zover dat niet getwijfeld wordt aan het bestaan van meerdere universa door elkaar heen, die elkaar beïnvloeden. Onze fysiek-materiële kosmos is er één van. Lees Brian Greene (Amerikaanse hoogleraar aan Columbia University): ‘De verborgen realiteit, parallelle universums en de diepere wetten van de kosmos, Spectrum 2011.
  Ik neem aan dat, wat Steiner de ‘geestelijke wereld’ noemt, een parallel universum is dat door de onze heen weeft en de onze beïnvloedt. Aangezien dit universum niet ruimtelijk of tijdsgebonden is, kunnen wij het ook niet ruimtelijk duiden, al hebben wij (nog) nauwelijks het vermogen om het anders te doen, wij zijn nu eenmaal voor deze aarde ingericht. Het kenmerkt zich met name in ons innerlijk leven. Als je met deze gedachten naar de ‘innerlijke scholingsweg’ kijkt die Steiner beschrijft, dan val je om van verbazing. Hij heeft écht waarnemingen en inzichten beschreven waarvan ik vrijwel zeker weet dat een vernieuwde wetenschapsopvatting die zal staven.
  De huidige oogklepperige wetenschapsopvatting, loopt dood. Alleen wetenschappers met een vernieuwende blik kunnen de mensheid verder helpen.

 3. henri

  Ik denk dat het woordje ‘universum’ nog te materieel klinkt voor wat Steiner bedoelt met de geestelijke wereld , laat staan ‘parallel universum’ .Dan lijkt het meer iets , naast iets anders , daar waar het eigenlijk uit het geestelijke ontspruit .

  Zoals ik het begrepen heb, hoort het universum (of de kosmos , zoals RS het noemt ) tot het ruimtelijke , het ruimtelijke aspect en de geestelijke wereld, de wereld van Christus tot de tijd .

  ” De beweging van de zon zelf is alleen binnen de ruimte een ruimtelijke beweging ; buiten de ruimte is het een tijdsbeweging .
  Ja, Christus heeft tot zijn intieme leerlingen gezegd : Ziet het leven van de aarde , het is verwant met het leven in de kosmos. Voor zover jullie de aarde waarnemen en de omringende kosmos , is het de Vader die het al met leven doordringt . De vadergod is de god van de ruimte .Ik dien jullie echter te verkondigen dat Ik van de zon afkomstig ben , uit de tijd ,waarin een mens pas opgenomen wordt wanneer hij sterft .Mijzelf heb ik jullie gebracht vanuit de tijd …..(R Steiner in Karma 6 )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s