Eigenbelang/Helderziendheid

Als de mens iets voor zichzelf wil hebben, als hij niet alles in gemeenschap wil bezitten, dan is hij onrijp voor de helderziende ontwikkeling. Alle streven naar persoonlijk eigenbelang, ook als dit naar het allerhoogste gaat, doodt de sluimerende, geestelijke zintuigen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 034 –  GRUNDLEGENDE AUFSÄTZE ZUR ANTHROPOSOPHIE UND BERICHTE aus den Zeitschriften «Luzifer» und «Lucifer – Gnosis» – Amsterdam juni 1904 (bladzijde 549)

Eerder geplaatst op 3 november 2011.

4 gedachtes over “Eigenbelang/Helderziendheid

 1. Walter Hebing

  Heel appart deze twee laatste citaten van Steiner op één avond te lezen, ze handelen in wezen over hetzelfde, doch Steiner drukt het totaal anders uit.
  De bevlogenheid waarmee de Apostelen het Christendom predikten, met die bevlogenheid predikten Steiner zijn Anthroposofische leer. Echter het zijn beide leerstellingen! De vraag is: Hebben ze Christus wel goed begrepen?
  En Jezus zei: Eens zal de oude grijsaard aan een kind, jonger dan zes dagen vragen, waar de plek van Leven is? Tevens stelt Jezus: Het Koninkrijk Gods is reeds op aarde aanwezig, maar de mensheid ziet het niet! Beide uit het Thomas Evangelie, jammer dat Steiner dit evangelie nooit heeft kunnen bestuderen, het is pas in 1945 gevonden. Hij had volgens mij heel andere woorden gebruikt om het Christendom te vertalen naar de anthroposofie.
  Een veel voorkomende uitspraak van Jezus is ‘de twee één maken’, zie logion 22:
  Wanneer je de twee één hebt gemaakt,
  wanneer je de binnenkant maakt als de buitenkant
  en de buitenkant als de binnenkant
  en het bovenste als het onderste,
  en wanneer je het mannelijke en het vrouwelijke één maakt,
  zodat het mannelijke niet meer mannelijk is
  en het vrouwelijke niet vrouwelijk,
  dan zul je binnengaan in het koninkrijk.
  Ook deze tekst is een verwijzing naar het kind jonger dan zes dagen, het is dan nog Androgyn en als het goed is omgeven door geborgenheid. In wezen een oproep tot in ons binnenste van terug te keren waar geen verdeeldheid is. Dit niet alleen, maar met ons allen, waar verleden(beneden) en toekomst(boven) samensmelten met Leven(nu).
  Het loopt nu tegen Kerstmis en de advent is net begonnen, een periode dat we via de minerale leefwereld, via planten en dierenwereld uiteindelijk belanden in de mensenwereld. Er zijn tal van theoriën over het ontstaan van onze Geestelijke wereld, echter Jezus(het Kerstkindeke) sloot er heel veel kort, daardoor is het Christendom ontstaan, een soort vrijkomen van spirituele energie, in Steiners tijd was de kerk ook oppermachtig en onderdrukte de individuele mens, waardoor Steiner ook spirituele energie vrij kon maken voor zijn Anthroposofische gedachte Goed!
  Echter Jezus gaat dieper in op de persoonlijke vragen van de mens, bijvoorbeeld: Mag men een dier doden? Het is beter om een dier te doden en op te eten dan door een dier opgeëten te worden. Immers wanneer de mens een dier eet krijgt het menselijke eigenschappen, als het dier een mens eet, krijgt de mens dierlijke eigenschappen.
  De Goddelijke brug tussen mens en dier is uitermate smal, zie religies en sprookjes, echter dat alles is verleden! Steiner zocht zijn heil in het vegetariér zijn, echter nu zijn we beland in het mineralen zijn. Het digitaal gebeuren gaat onze Geest te boven! Mens Gij zijt uit stof ontstaan en tot stof zult Gij weer terug keren. Over ontwikkeling der mensheid gesproken, we zijn terug bij af!
  Tot zover
  Vriendelijke groet
  Walter Hebing.

 2. Het is allemaal niet zo eenvoudig te begrijpen wat er in het nieuwe testament staat en ook het navolgen van Christus….als ik ook lees hoe de profeten daar moeite meehadden…Petrus die hem drie maal verloochende en dat hij op het cruciale moment er alleen voor stond…de profeten vluchten toen hij werd gevangen genomen en zij hadden nog wel de levende Christus voor zich, met hem samen geleefd en zijn werken gezien?

 3. henri

  Over de discipelen van Jezus .Veel heeft met hun bewustzijnstoestand te maken .Zij wisten niet meer dat het dezelfde persoon was ,na de opstanding . En zij leefden in een soort van vager droombewustzijn die gehele tijd .In het 5 de evangelie staat erover .

 4. henri

  De vooral gruwelijke eenzaamheid van Jezus Christus in het hof van Gethsemane heeft alles te maken met het derde offer van de ‘fysieke krachten’ voorbereidend op het opstandingslichaam ( getransformeerde fantoomlichaam uit de moederloge der Boddhisattva s) .Nadat Hij afgezien had van zijn makroscosmische Ik-krachten diende Hij volledig één te worden met het fysieke lichaam van Jezus, wiens drie lichaamswezensdelen hij diende te doordringen via drie daaraan verbonden makrokosmische offers, nl het astrale offer bij het afdalen van de kosmische sfeer van de Vader naar de zonnesfeer ( zonneaura van Ahura Mazdao geschouwd door Zarathoestra ) en bij afdaling van zon naar maansfeer nabij de aarde zich in het astrale lichaam van Jezus inleefde, verder in de maansfeer zich inleefde in het eteherische lichaam van Jezus om uiteindelijk zich via het ‘fysieke offer ‘ door leed en pijn ( zie vijfde evangelie) in te leven in het fysieke omhulsel van Jezus .God s zoon werd Mensenzoon en Rudolf Steiner volgde als’ mikrokosmische ingewijde ‘zijn voorbeeld , en offerde ook zijn vier licahaamswezensdelen voor de Antroposofia voor de grondvesting van de nieuwe Mysteriën, dit geschiedde telkens om de 7 jaar in zijn levensloop .In 1899 offerde hij aan de door Christus ‘ leidende machten van de aardeontwikkeling de krachten van zijn Ik , rond 1907 de krachten van zijn astrale lichaam , in 1907 de krachten van zijn etherische lichaam en op de zeer belangrijke Kerstconferentie van 1923/1924 de krachten van zijn fysieke lichaam wat de dood ten gevolge had, tenzij de antroposofen zijn boodschap zouden beantwoord hebben hebben ,wat helaas niet geschiedde .

  De levensweg van Rudolf Steiner vormt waarlijk het diepste geheim van de 20 ste eeuw ! ( woorden geschreven door Sergej O .Prokofieff)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s