Automatisch

De mens doet in het gewone leven vele verrichtingen die voor zijn geest onbewust blijven. Hij zal bijvoorbeeld zijn ogen sluiten als er een vlieg mee in aanraking komt. Zou dit proces van het ogen sluiten eerst uitgedacht moeten worden, dan zou er niet veel van terecht komen. Deze activiteit en nog vele andere zijn pas door talloze vergissingen geleerd. Zo hebben ook de hoogste wezens hun grootheid alleen daardoor verkregen, dat ze op alle trappen van hun ontwikkeling aan fouten waren blootgesteld en pas langzamerhand het overeenkomende vermogen verkregen, zodat fouten niet meer mogelijk waren, omdat het geleerde nu automatisch geworden was. Zo moeten wij ook leren veel dingen automatisch te doen, waartoe we nu nog veel denkkracht gebruiken moeten. Doordat ons gewone Ik zich verheft en het hogere Ik geboren wordt, is het noodzakelijk ervoor te zorgen dat tegelijkertijd het denken zo logisch en wetmatig verloopt, dat fouten uitblijven, anders komt er een moment dat het Ik het lagere denken aan zichzelf overlaat, waardoor een grote verwarring in de lagere natuur ontstaat. Wie gelooft dat het denken iets ondergeschiktst is, waarvoor men zich niet hoeft in te spannen, die is niet geschikt voor het esoterische leven. Juist hierop komt het het meeste aan.

Bron: Rudolf Steiner – GA 266a – Aus den Inhalten der esoterischen Stunden – Kassel 27 juni 1909 (bladzijde 492)

4 gedachtes over “Automatisch

 1. Toevallig had ik net deze onderstaande tekst/zin gelezen van Steiner toen ik even besloot mijn post door te nemen en trof deze andere uitspraak van Steiner aan bij jou.

  Maar wanneer men de geestelijke kennis in haar diepste wezenskern kan vatten, dan weet men ook, dat men dit geestelijk weten niet kan erkennen, zonder dat daardoor iemands karakter veranderd. Er ontstaat een karakter eigenschap, die bij wijze van spreken met de ziel vergroeit, namelijk een onweerstaanbare neiging tot onzelfzuchtigheid tot liefde. Hierin ligt het onderscheid tussen het opnemen van geestelijke waarheden en het zich eigen maken van fysieke materiële waarheden.

  1. Laat ik nou net toevallig bezig zijn met het vertalen van een citaat voor morgen, waarin Steiner het erover heeft dat geestelijke waarheden ook verkeerd kunnen werken en dan juist tot verhoogd egoïsme leiden. Dus eigenlijk het tegenovergestelde van de tekst die jij hier citeert. En zo tobben we maar wat verder. 😉

   1. Haike

    😊 Ridzard, Das geen tobben, das voortploeteren om ons denken uit die ondergeschikte rol te krijgen…

 2. henri

  Het hart is een dwarsgestreepte spier en zou normaal willekeurig moeten zijn , maar toch werkt het autonoom ( onwillekeurig) .
  Zo zal ook in de verdere toekomst het hart onderworpen worden aan de mensenwil , het hart werkt nu nog automatisch en is onafhankelijk van onze wil , alleen yogi s en indewijden kunnen het hart reeds beheersen en aan hun wil onderwerpen (zie ook blavatskys verhalen daarover )
  En ook het karmaorgaantje zal in het hart komen te liggen indien wij tenminste de moeite doen om de etherische Christus in ons op te nemen .
  ‘De Christus in mij ….’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s