Karakteristiek kenmerk/Reïncarnatie en Karma

Er moet de aandacht op gevestigd worden dat de antroposofische geesteswetenschap de missie heeft alles in het leven in te voeren, in het leven op te nemen, wat uit een ziel moet volgen die zich geleidelijk de overtuiging eigenmaakt, dat de ideeën van reïncarnatie en karma realiteiten zijn. Dus kan eigenlijk wel als karakteristiek kenmerk van de huidige antroposoof gesteld worden, dat hij op weg is zich een gefundeerde innerlijke overtuiging van de ideeën van reïncarnatie en karma eigen te maken. Al het overige, kan men wel zeggen, komt daaruit dan voort als onmiddellijk gevolg, als consequentie.

Dit kan natuurlijk niet zo gaan dat nu iedereen denkt: met wat ik win uit reïncarnatie en karma zal ik nu rechtstreeks het uiterlijke leven aanpakken. Dat gaat natuurlijk niet. Maar er moeten voorstellingen gewonnen worden hoe reïncarnatie en karma zich in het uiterlijke leven invoegen moeten, zodat ze de sturende machten van het uiterlijke leven kunnen worden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 135 – Wiederverkörperung und Karma – Stuttgart 21 februari 1912 (bladzijde 86-87)

Advertentie

5 gedachtes over “Karakteristiek kenmerk/Reïncarnatie en Karma

 1. Haike

  Het zit toch wel ingewikkeld in elkaar, ik heb het wel eens eerder hier laten vallen: mijn vorige incarnatie was geen beste, dat ik dan in mijn huidige met Antroposofie in aanraking mag komen ervaar ik persoonlijk als een groot geschenk, en ben ik blij dat Steiner dat in de wereld heeft gezet, en ik er gebruik van kan/mag maken.

  Voor de goede orde: Dit is niet een verkapte uiting als verheerlijking van de Antroposofie bedoelt, er is meer in de wereld dan Antroposofie, en dat besef ik. Ik zet dit er zo expliciet bij omdat soms teksten zo gebruikt worden als het op dat moment degene die ze leest het beste uitkomt.

 2. henri

  Het is voor vele onder ons beter niet te weten wie je was , je zou er alleen maar ongelukkiger door worden of andersom een beetje te hoogmoedig , en Steiner legde er ook de nadruk op daarmee ook al weet je het liefst geen rekening te houden voor wat in dit leven van nu aangaat en nog moet verwezenijken .

  1. Haike

   Ik vind het nogal aanmatigend als je gaat beoordelen wat beter voor of slechter is voor een ander…. Misschien is er wel een reden voor dat diegene wat weet over een eigen vroegere incarnatie. Steiner beschrijft zijn eigen incarnatie’s ook..

 3. henri

  Ooh …., ik bedoelde dit niet perse om te oordelen over jou of wie dan ook , maar als een algemene regel . En het is niet zozeer dat iemand niet zou mogen weten wie hij geweest is of wat hij allemaal uitgespookt zou hebben , maar vooral omdat je dan in dit leven daarnaar teveel zou gaan handelen, daar is het vooral om te doen, Dit leven van nu moet op zichzelf kunnen staan , en dat bedoelde Steiner en het mag in generlei wijze op basis van het vorige door allerhande beslissingen verandert worden .
  Ik heb zelf van een medium gehoord dat ik in dit leven op zoek ben naar het geestelijke omdat er in mijn vorige leven zoveel is gebeurd wat ik toen niet vermocht te verklaren , en dat kan ik best aannemen , maar de feiten ,wat er allemaal is gebeurd of wie ik was zijn niet belangrijk, in die zin bedoel ik het dus .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s