Niet de belangrijkste vraag is: Hoe kan ik veel weten?

Alle weten, alle kennis is een middel ter mensenvervolmaking en mensenveredeling. Een hogere ethiek, een edele moraal komt als resultaat uit de antroposofie. Niet de belangrijkste vraag is: Hoe kan ik veel weten? Maar: Hoe word ik een volkomener mens, hoe kom ik nader tot mijn bestemming? De inzichten geven de weg naar dit doel. Het belangrijkste aan de antroposofie is de veredeling der ziel, de zuivering van de lagere natuur. De grote wet van het karma bijvoorbeeld is er niet om een hogere nieuwsgierigheid te bevredigen; het moet ons laten zien hoe wij het leven hebben op te vatten om betere mensen te worden. Wij leren door de karmawet wat wij moeten doen. En zo is het met alles wat de antroposofie wil leren. Alles resulteert in de antroposofische ethiek. Het is volkomen juist: Wat zou het mij helpen als ik door kennis de hele wereld zou winnen en niets zou doen ter veredeling van mijn ziel? De idealen voor onze levenswandel moet de antroposofie geven.

Bron: Rudolf Steiner – GA 034 –  GRUNDLEGENDE AUFSÄTZE ZUR ANTHROPOSOPHIE UND BERICHTE aus den Zeitschriften «Luzifer» und «Lucifer – Gnosis»  (bladzijde 447-448)

Eerder geplaatst op 23 oktober 2011.

2 gedachtes over “Niet de belangrijkste vraag is: Hoe kan ik veel weten?

 1. Walter Hebing

  Ik vind dit citaat van Steiner nogal een arrogant citaat, immers het gaat voorbij aan leven. Ooit is in het dierbare huis van mijn jeugd een zegel geplakt van Het Echte Leven. Namelijk deze: Pas als het lam ongestoord kan gaan slapen tussen de poten van ’n wolf, heeft de mens zijn ideaal op aarde bereikt.
  Met andere woorden: Niet de mens is de graadmeter van het leven op aarde, maar de relatie tussen het Lam en de Wolf. We gaan nu Kerstmis tegemoet. Bronlaak haalt de paradijsboom(Kerstboom) weer te voorschijn en behangt deze met allerlei symbolen(Van viergeleding tot planeten). Om dit alles te doorblikken met mijn Geest heb ik wel honderd volwassen mensenlevens nodig, misschien wel duizenden.
  Er zijn inmiddels wel miljarden mensenlevens geïnvesteerd om deze kennis te produceren. De vraag is echter, wat draagt al deze kennis bij aan het Leven van elke dag?
  Jezus Christus werd ook wel Lam Gods genoemd, hij offerde zijn leven om de zonde(blindheid) der mensheid weg te nemen, echter ik kan nu na de negentienhonderd tachtig en een half jaar niet zeggen dat deze poging gelukt is. Het Leven van Jezus zit nu in Jaarfeesten(symbolische handelingen) verpakt! Eigenlijk van de gehele mensheid, een soort Zip bestand, wat men opslaat in zo’n klein mogelijke ruimte op de computer en pas gaat werken wanneer men het volledig uitpakt.
  Ik vind dat noch theologen, noch anthroposofen het zipbestand van Jezus Christus vanuit het verleden tot nu toe, volledig hebben uitgepakt. Het blijft bij een symbolische duiding.
  Afgelopen week heeft Nederland zowat zesentwintig miljoen Euro geschonken aan de Philipijnen, een groots gebaar, maar wat betekent het voor onze Ziel in het Licht van Jezus? Jezus had er een andere opvatting over, namelijk: Storm tot bedaren brengen.
  Het was Jezus’ idee om per boot het meer van Galilea over te steken. Onderweg, terwijl Jezus een dutje deed, stak er een storm op die beangstigend hevig werd. Er kwam water in de boot en de discipelen wisten niet beter of hun bootje zou vergaan en ze zouden allemaal verdrinken.
  “Ze maakten Jezus wakker en riepen: ‘Meester, Meester, we vergaan’! Hij stond op en sprak de wind en de golven bestraffend toe. Daarop ging de wind liggen en kwam het water tot rust. Hij vroeg hun: ‘Waar is jullie geloof’?
  Voor mij is de kern van het verhaal, dat de mens zijn Goddelijke Kern niet moet verloochenen, maar er op moet vertrouwen, ook al is zijn denkkader te groot! Zalig zijn de armen der Geest, want hunner is het Koninkrijk der Hemelen.
  Er is dus geen enkele Geest in staat om het Koninkrijk der Hemelen binnen te treden, laat staan een ideale Levenswandel aan ons voor te schrijven.
  Steiner pakt naar mijn idee, de Christen Impuls niet volledig uit, kan eigenlijk ook niet, er zit teveel symboliek(mensenlevens) in verpakt.
  Ik heb een gezin gesticht om dat gegeven verder uit te pakken, immers mijn zijn alleen heeft die draagkracht niet en verken alle wegen om die draagkracht toch te verwerven binnen mijn leven.
  Ik voel enige draagkracht van mijn leven op deze site, immers leven doen we nu alle samen, met zijn ups en downs.
  Feit blijft dat we in wezen onherroepelijk zouden moeten kunnen vertrouwen op onze medemens, maar dat blijkt in alle gelederen van onze organistie der mensheid, goed mis te gaan, sinds het gestolde wederzijds menselijk vertrouwen, omgezet is in een schaars goed. Vroeger zout, toen geld, gekoppeld aan Goud, die koppeling werd losgelaten en werd enkel geloof in Geld. God werd via zout Goud), werd ons via zout ontnomen en wat later omgezet in Goud en weer later in geloof in Geld(Papier). Het geschreven Woord!
  Laat ik het even hierbij houden, immers vertrouwen omvat meer dan ’n Woord.
  Groetjes Walter Hebing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s