Eenzaamheid

Eenzaamheid van de ziel, een niet door anderen begrepen worden komt ons als eerste geestelijke moeilijkheid tegemoet. De eenzaamheid brengt ons de hoogste geestelijke vruchten. In de eenzaamheid bidden, mediteren brengt ons de sterkste spirituele stromingen en sterkt onze eigen individualiteit.

Bron: Rudolf Steiner – GA 266b – Aus den Inhalten der esoterischen Stunden -Karlsruhe 14 oktober 1911 (bladzijde 231)

P.S. Eigenlijk een opmerkelijke uitspraak als men bedenkt dat Rudolf Steiner herhaaldelijk zegt, dat hij veel van gezelligheid hield. Hij had zeer veel vrienden en kennissen en zat vooral in zijn jonge jaren geregeld tot diep in de nacht in koffiehuizen te Wenen. Niet te vergeten was hij ook nog een aantal jaren getrouwd met Anna Eunike, een weduwe met vijf kinderen. Een “gewoon” mens zou bij zo’n leven er niet eens aan toekomen om wel eens een boek te lezen, maar Steiner bestudeerde daarbij van alles en nog wat en had zowat overal meer verstand van dan alle anderen bij elkaar. Daarbij reisde hij ook nog van hot naar haar door heel Europa om voordrachten te houden. Ongelooflijk.

 

Advertentie

5 gedachtes over “Eenzaamheid

 1. Ik heb bij Prokofieff gelezen, dat sinds Christus bij Getsehmane geheel alleen en door de slapende discipelen verlaten werd, dit een inwijdingsmoment voor elk apart mens geworden is, door de eenzaamheid heen gaan.

 2. john

  Steiner bedoelt hier dat er een gevoel van eenzaamheid ontstaat voor diegenen die een hogere staat van bewustzijn verkrijgen. Immers met wie kunnen zij hierover spreken anders dan diegenen die hier begrip voor hebben.

  1. De eenzaamheid zetelt in iedere menselijke ziel,We trachten” ieder op ons eigen manier” de eenzaamheid te ontvluchten en een ieder mens zoekt in eerste instantie vaak de oplossing in de buitenwereld.
   Velen blijven hangen in deze afhankelijkheid van tijdelijk geluk.
   Het zoeken naar een geestelijke vervulling gaat gepaard met het verdragen van de eenzaamheid
   Dan ontstaan er momenten dat de eenzaamheid zich verinnerlijkt en
   de ziel vervult raakt van een ongekend geluk.
   Dat kan zijn door een muziek stuk,door een bijzondere ontmoeting,of door het zijn in de natuur.

   Wat op mijn pad komt door het lot gedragen….,is mijn weg is mijn vervulling.

 3. Haike

  Ridzerd ik denk dat Steiner die fase van eenzaam zijn al in vorige incarnatie’s had doorgemaakt, en dat hij er juist nu zo goed iets over kon zeggen omdat hij er vanaf afstand naar kon kijken, en daardoor er ook meer overzicht over had.

  Zelf ben ik heel blij dat ik deze uitspraak hier en nu tegen kom. Dank je wel!

 4. Ik denk als je echt een “ik” wilt worden,die op zichzelf gesteld is,dus niet afhankelijk van anderen, dat je niet om de eenzaamheid heen komt,dat is dan een noodzakelijke doorgangsfase van egoist naar altruist.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s