Kamaloka

Kamaloka is een afgewenningstijd voor de mens, omdat hij zijn begeerten afleggen moet, om zich in de geestelijke wereld in te leven. Deze kamalokatijd duurt bij de mensen langere of kortere tijd, naar gelang hij met het afwennen van begeerten gereed is. Het komt hierbij erop aan, hoe de mens zich al in zijn leven aangewend heeft, zijn begeerten te regelen, en hoe hij geleerd heeft in het leven te genieten en afstand te doen. Er zijn echter genietingen en begeerten van lagere en hogere aard. Genietingen en begeerten waarvan voor de bevrediging het fysieke lichaam het eigenlijke instrument niet is, noemen wij hogere genietingen en begeerten, en deze behoren niet bij diegenen, die de mens zich na de dood af moet wennen. Slecht zo lang als een mens nog iets heeft, wat hem naar het lichamelijke bestaan trekt -lagere genietingen-, zo lang blijft hij in het astrale leven van de kamalokatijd. Wanneer hem dan niets meer trekt naar deze afgewenningstijd, dan is hij vaardig geworden om in de geestelijke wereld te leven. Het verblijf van de mensen in deze kamalokatijd duurt ongeveer even lang als een derde van de tijd van het afgelopen leven.

Het hangt er daarom vanaf hoe oud de mens was toen hij stierf, dus hoe lang hij op aarde geleefd heeft. Toch is deze kamalokatijd volstrekt niet alleen een gruwelijke en onaangename tijd. In ieder geval wordt de mens daardoor onafhankelijker van de lichamelijke begeerten en hoe meer hij zich reeds in zijn leven onafhankelijk gemaakt heeft en zich interesse in het beschouwen van geestelijke dingen eigengemaakt heeft, des te lichter zal deze kamalokatijd voor hem verlopen. Hij wordt daardoor vrijer, zodat de mens dankbaar wordt voor deze kamalokatijd. Het gevoel van ontbering in het aardse leven wordt tot zaligheid in de kamalokatijd. Er komen tegenovergestelde gevoelens te voorschijn, want alles wat men in het leven geleerd heeft graag te ontberen, wordt in de kamalokatijd tot genot.

Bron: Rudolf Steiner – GA 108 –  Die Beantwortung von Welt- und Lebensfragen durch Anthroposophie – Breslau, 2 december 1908  (bladzijde 56,57)

Eerder geplaatst op 9 april 2011.

 

 

4 gedachtes over “Kamaloka

    1. Nee, die hele serie voordrachten uit GA 108 is er niet in het Nederlands. Ik heb het tenminste niet kunnen vinden op internet. Wel is er een voordracht uit GA 108 verschenen met de titel: ‘De praktische ontwikkeling van het denken.’ (Karlsruhe, 18 januari 1909)
      Overigens zag ik onlangs, ik meen op Facebook, foto’s van het interieur van je huis. Wat heb je dat enorm leuk en kleurrijk gedaan. Daar kan menig interieur-designer nog een puntje aan zuigen.

  1. Wat leuk om te horen…daar wordt ik nu heel blij van! Ik zoek altijd naar de schoonheid en harmonie. Ik heb dingen uit de kringloop gekocht en knap dan zo een kast of voorwerp op. Ik heb altijd “ook in armoedige tijden “van niets iets weten te maken en dat is erg handig. Fijne dag nog Ridzerd!!

  2. Die tijd in het kamaloka een derde van je levenstijd hangt samen met de tijd dat je tijdens je levn geslapen hebt, dat is ongeveer een derde van je leven en in je slaap was je ook al in de geestelijke wereld en verwerkte je de dag van waken die eraan voorafging.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s