Nut en voordeel

Als we de ontwikkeling echt willen bevorderen, dan zouden we niet naar de nuttigheid moeten vragen, maar veel meer of iets mooi en edel is. […] Vreselijk is het om tegenwoordig te moeten zien hoe vele duizenden mensen al vanaf de vroegste jeugd erop gericht worden geen andere activiteit te kennen als om der wille van materieel nut en voordeel, afgesneden in hun leven van al het schone en kunstzinnige. In de armste basisscholen zouden de prachtigste kunstwerken moeten hangen, dat zou oneindige zegeningen brengen in de menselijke ontwikkeling.

Bron: Rudolf Steiner – GA 266a – Aus den Inhalten der esoterischen Stunden – München 16 januari 1908 (bladzijde 299)

 

Een gedachte over “Nut en voordeel

 1. Walter Hebing

  Wat Steiner in dit citaat, als beginsel voor de menselijke ontwikkeling verwoordt, stemt overeen met mijn gevoelens. Ik zou echter een andere slotzin geschreven hebben, namelijk deze: In de armste Basisscholen vertoeven de sprankelijkste kinderen. Deze sluit beter aan bij de openingszin van dit citaat.
  Mooi en edel is ieder kind wat op aarde geboren wordt, weliswaar niet naar de maatstaven van ’n beschaving, maar wel als richtlijn van onze menselijke ontwikkeling. In wezen staat de mens stil in zijn ontwikkeling, hij “ontwikkelt” de manifestaties van het leven om zich heen, maar niet zichzelf.
  Per definitie zou de mensheid meteen van het Juk der geschiedenis en het geloof in de toekomst verlost worden als de mensheid hun kinderen verlost van de door de mens gecreëerde verleidingen.
  Het kerstlied: “Nu zijt wellekome, enz.enz,” biedt er een opstapje daartoe.
  Het kindeke Jezus werd geboren in een stal, omdat er voor reizigers geen plaats meer was in de herberg, het werd neergelegd in een kribbe de voerbak van de os en de ezel. Hoe wonderlijk zullen de Os en de Ezel in de ogen van Baby Jezus gekeken hebben. In mijn ogen gebeurde daar het indalen van het Goddelijk Levenbewustzijn en niet zoals Steiner het verwoord, pas bij zijn doop door Johannus de doper. Hij zou er wel extra herinnerd aan kunnen geworden zijn. Dopen was in die tijd, een bijna verzuipen.
  Jezus werd Christus, door in de “armste” toestand op de wereld geboren te worden, namelijk in ’n stal. Echter het was ook tevens de rijkste toestand want hij keek zomaar in de ogen der grotere dieren! Welke baby op aarde heeft daartoe nu nog de gelegenheid?
  Toch meen ik te mogen zeggen dat elke baby, waar het ook op aarde geboren is, telkens weer een topstuk is van creativiteit! En om dan deze wezentjes ’n school in te jagen/verleiden, om zich te vergapen aan de prachtigste kunstwerken, alvorens ze de natuurlijke manifestaties van Leven gezien, noch beleeft hebben, vind ik een misleidende boodschap!
  Zullen we het nog maar even niet over Sprookjes reppen.
  Groejes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s