Niet helderziendheid, maar inzicht en begrip is waar het om gaat

De mensen zijn wederom in het stadium gekomen, waarin ze een oog nodig hebben voor de geestelijke wereld, waar ze in binnengaan na de dood. En dit oog zullen ze niet hebben, als ze het niet hier op aarde verwerven. Zoals het fysieke oog in het vooraardse bestaan moet worden verkregen, zo moet het oog voor het waarnemen van het bovenzinnelijke na de dood hier door geesteswetenschap, door geestelijke kennis verworven worden. […] Het is gewoon niet waar, als er gezegd wordt, men moet zelf in de geestelijke wereld zien, als men de dingen, die de helderzienden vertellen, wil geloven. O nee, zo is het niet. […] Gevonden worden kunnen zulke feiten alleen door het helderziende onderzoek, maar als ze gevonden zijn, kunnen ze ingezien worden. Men moet er alleen op gericht zijn, de zaak te overdenken en te doorvoelen. En dit erkennen door het gezonde mensenverstand van wat uit de geestelijke wereld is gegeven, niet de helderziendheid, maar deze kennis, dat geeft het geestelijke oog voor na de dood. […] Want wat de taak van de mensen op aarde is, is niet direct de helderziendheid. Het helderzien moet er alleen zijn, opdat men de bovenzinnelijke waarheden kan vinden. Maar wat de opgave van de mensen op aarde is, dat is het begrijpen van de bovenzinnelijke waarheden met het gewone gezonde mensenverstand.

Bron: Rudolf Steiner – GA 218 –  Geistige Zusammenhänge in der Gestaltung des menschlichen Organismus – Stuttgart 9 december 1922 (bladzijde 326-327)

2 gedachtes over “Niet helderziendheid, maar inzicht en begrip is waar het om gaat

 1. Walter Hebing

  Ik zou het liefst deze stelling van Steiner om willen keren, namelijk deze:
  “Maar wat de opgave van de mensen op aarde is, dat is het begrijpen van de bovenzinnelijke waarheden met het gewone gezonde mensenverstand.” Mijn gezonde boeren verstand zegt dat er maar één Waarheid is, alles hangt met alles samen. Het kan dus niet zo zijn, dat ik ooit bovenzinnelijke Waarheden met mijn gezond boerenverstand zal kunnen leren begrijpen!
  Immers alles wat is, is ooit ontstaan uit één Bron. Een oase in een woestijn is meestal ook ontstaan door maar één Bron. De manifestaties van het leven er omheen kunnen zich manifesteren dankzij deze Bron, was er geen Bron, was er ook geen leven op die plek in de woestijn.
  Met mijn gezonde boerenverstand heb ik nooit begrepen waarom er ooit een Sabats dag is ingevoerd, het natuurlijk leven kent deze dag niet, op een boerderij gaat het leven ook zijn normale gang, het kan zelfs zo zijn dat er op zondag harder gewerkt wordt dan door de week! Immers de weersvoorspellingen dwingen de boer ertoe.De oogst binnen halen, voordat deze verregend en gaat rotten.
  Jezus is vaak door de farizeeën betrapt omdat hij op zondag werkte, deze overtredingen liepen wekte op de duur zoveel wrevel bij de schriftgeleerde op, dat ze een list verzonnen om Jezus voor het gerecht te brengen. enz. enz.
  Steiner spreekt over de Christen inpuls, ik ben een tijdje bezig geweest met het Thomas Evangelie, wat een openbaringen staan erin. Marianne Thieme zou haar dierenpartij zomaar op kunnen doeken als ze bewust zou worden van de diepgang ervan, echter onze tijdsgeest kan niet zonder haar!
  Zowel Jezus als Steiner zijn Schriftgeleerden, producten van het geschreven woord. “Wie schrijft, die blijft!” luidt ’n spreekwoord! In die zin blijft het verleden heerser over het nu, het nu kan zich niet meer ontplooien op een Natuurlijke wijze. Wee degene die het geschrift overstijgt, zie het lot van Jezus! Jezus was het Levende Woord zelf, het werd gehoord! En door zijn volgelingen zelfs gezien en gehoord! Door hun zelfs opgetekend.
  Niet het Levende Woord bleef op aarde, maar het dode! Steiner maakt de mens min of meer tot slaaf van de schriftelijke geest op aarde, terwijl ik Jezus zie als iemand die dienend was aan de dag! Maakt niet uit welke dag van de week, als de nood aan de man was trad hij op.
  De balans opmakend van de huidige schriftelijke geest op aarde, laat zien dat de schriftelijke Geest zich in alle toonaarden moet ontmantelen en ter verantwoording geroepen worden. Van koning tot ambtenaar, van professor tot leek.
  Jezus liet zijn licht schijnen in de duisternis, maar de duisternis nam het niet aan! Dat was in die tijd al zo, in Steiners tijd en is nu nog zo. Ik begrijp Steiners intentie, immers de menselijke Geest wordt door het zijn op aarde gevoed. Echter de bron van alles wat op aarde leeft is het leven zelf, wat noch te begrijpen of in woorden uit te drukken valt. In deze optiek geef ik Steiner ongelijk, de mens behoort er dienend voor het leven op aarde, te zijn. En niet zijn medemens op te voeden om dienend aan het hiernamaals te zijn.
  Tot zover
  Groetjes Walter

 2. Haike

  Walther,

  Als je “Hoe verkrijgt men bewustzijn op hogere gebieden had gelezen” Dan wist je ook wat Steiner daar zegt over de “Waarheid” Die kent niet een deel, er is niet één Waarheid. Hij schrijft daar dat de waarheid uit twaalf delen bestaat, en pas als je het voor elkaar kan krijgen alle twaalf delen bij elkaar te krijgen, pas dan zul je het “wezenlijke” ervan kunnen ervaren. Met mijn vrije vertaling: er bevindt zich nog iet achter de waarheid..

  En verder: Als klein jongetje kwam ik in de zomer bij mijn Oom en Tante op de Boerderij. Ze hadden wat kippen een stuk of acht met een haan, wat varkens, en 19 koeien met dat laatste waren ze in een straal van pak hem beet 35 km de grootste melkveehouder, iets wat nu ondenkbaar is.

  Na dat er ’s avonds in de wei was gemolken, de melkbussen gevuld en aan de rand van het erf waren gezet, werd er gegeten. De warme maaltijd vond altijd ’s middags plaats, ’s ochtends en ’s avonds werd er brood gegeten met een eitje erbij.

  Of ik ff eieren uit het keldertje wilde pakken. Ik stommelde het trappetje af en keek rond waar de eieren van hun eigen kippen lagen. Op een plank, in een mand lagen een aantal eieren. Daarnaast stond nog een mand met eieren allemaal met een kruis erop. Zonder er verder over na te denken pakte ik de eieren met het kruis erop en nam ze mee naar boven, en gaf ze aan mijn Tante om te koken.

  Ze keek me aan en zei dat ik de verkeerde eieren had gepakt. Hoezo? vroeg ik. Dit zijn de eieren die we geven als een koe of varken heel erg ziek is, en meestal knappen ze daar dan weer van op. Wat is er dan zo bijzonder aan deze eieren, vroeg ik. Al deze eieren zijn gelegd door onze kippen op witte Donderdag, dat is de Donderdag voor Pasen. Jaren later ontdekte ik dat eieren die gelegd zijn op witte Donderdag inderdaad vele malen langer houdbaar zijn, niet gaan stinken, en blijkbaar een geneeskrachtige werking hebben.

  Dus moeder natuur houd zich wel degelijk aan bepaalde ritme’s, en kent bepaalde invloeden. En ik heb wel meegemaakt dat boeren een zodanig contact kunnen maken met elemetairwezens dat de oogst zonder stress of wat dan ook naar binnen gehaald kon worden. Dat dat laatste niet zomaar vanzelf gaat, en dat het oefening en kunst en aandacht vraagt, om dat contact te leggen staat boven kijf.

  De door jou beschreven situatie over de boeren werkzaam heden zijn vaak de praktijk en ken ik zelf ook heel goed van vroeger, maar zijn daarmee niet een voldongen feit, het kan ook anders. Dat is dus alleen een kwestie van die ene Bron waar jij het over hebt, goed, en op de juiste manier aanspreken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s