Iedereen heeft schoenen nodig, maar niet iedereen hoeft schoenmaker te worden

Het is uiterst belangrijk dat de mensheid in de huidige tijd een sterke esoterische impuls ontvangt. Besmettelijke ziekten, waanzinsepidemieën, vreselijke oorlogen zouden met het overhandnemen van het materialisme op verschrikkelijke wijze onder de mensen woeden, als de mensheid op spiritueel gebied niet een verdieping zou krijgen. Hoewel nu echter de verspreiding van het spirituele leven beslist noodzakelijk is, hoewel er zeer zeker tegenwoordig in veel groter aantal esoterici als tot dusver (er zijn altijd esoterici geweest) moeten zijn, zou het toch helemaal verkeerd zijn om voor de geesteswetenschap propaganda te willen maken. Er moeten esoterici zijn, maar niet alle mensen moeten esotericus zijn. Een heel eenvoudig voorbeeld kan dat ons duidelijk maken. Nietwaar, iedereen heeft schoenen nodig, en het is daarom nodig dat er schoenmakers zijn. Het zou echter heel verkeerd zijn als iemand daaruit de conclusie zou trekken, dat alle mensen schoenmaker zouden moeten worden. Netzomin moeten alle mensen esotericus worden. Allen echter die het willen worden, krijgen daarmee de taak in deze of in een van de toekomstige incarnaties geesteswetenschap te verspreiden en het spirituele leven van de mensen te bevorderen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 266a – Aus den Inhalten der esoterischen Stunden – Stuttgart 15 september 1907 (bladzijde 243)

 

 

Advertentie

Een gedachte over “Iedereen heeft schoenen nodig, maar niet iedereen hoeft schoenmaker te worden

 1. Walter Hebing

  Vanmiddag stapte ik uit het Helianthus gebouw van Bronlaak, waar ik geluncht had, dit gebouw ligt wat lager dan de Villa, het hoofdgebouw en zag Peter staan, die, in de winkel, gevestigd in de villa werkt, op blote voeten!
  Ik werk nu al vijf jaar op Bronlaak en het was me nog nooit opgevallen dat Peter altijd op blote voeten loopt, al was het me al vaak medegedeeld. Ik maakte een praatje met hem en vroeg hem of ie niet bang was om in glasscherven te stappen? Nee antwoordde hij, er liggen hier nagenoeg nooit glasscherven. Ik wilde er wat meer over vragen, maar had er geen tijd voor, de volgende keer dacht ik.
  Is het dan toeval dat je er op dezelfde dag een citaat van Steiner geplaatst wordt, met als Titel: Iedereen heeft schoenen nodig, maar niet iedereen hoeft schoenmaker te worden!
  In dat kader zag ik Peters uiterlijk vandaag voor het eerst van top tot teen bewust. Peter ondermijnt daarmee deze uitspraak van Steiner.
  Ver gezocht misschien, maar ik vind dat Steiner met deze vergelijking geen recht doet aan het menszijn. Een mens die schoenen draagt is meestal iemand die het kan betalen, ik heb me vaak afgevraagd: Behoort de mens wel schoenen te dragen? Verliest hij daardoor niet het natuurlijk contakt met de aarde? En wordt hij daardoor niet teveel elektrostatisch geladen, immers de kundalini kan zijn energie niet kwijt via de voeten. Er is geen hoofdstroming meer tussen onze kruin en onze voeten. Zestig jaar geleden waren schoenen nog voorzien van leren zolen die met spijkers aan de leest werden vastgenageld, tegenwoordig zijn schoenen van vaak van rubber en kunsstof aan elkaar gesmolten. Ze maken de mens los van de aarde, immers waar laat de mens de energie die via de kruin, het Goddelijke binnenkomt?
  Het Hartchakra gaat overmatig open, burnouts volgen, Interessant is het gegeven hoe we met elektriciteit omgaan! Elektriciteit volgt de weg van de minste weerstand, ik ben ooit met mijn vrouw naar Noorwegen geweest, er hing onweer in de lucht, het sneeuwde en zag dat de haren van mijn vrouw die nog niet nat waren rechtovereind gingen staan, ik vroeg haar haar muts af te zetten en meteen schoten de haren op haar hoofd recht de lucht in, ze leek veel op een trol! Levensgevaarlijk dacht ik, immers ik had geleerd dat als er onweer in de lucht was te gaan liggen en vooral niet onder een boom te gaan staan, wij liepen met een hele groep ’n berg op en onze gids toonde geen enkele angst, toch liepen we in een elektrostatisch veld waar droge haren recht overeind gingen staan. In Nederland zou men allang door de bliksem getroffen zijn. Ik weet nog steeds niet hoe ik dit moet verklaren, het is me overkomen.
  Geen enkele donderpreek heb ik dit fenomeen zien overtreffen, alhoewel ze ook dodelijk kunnen zijn. Ik denk dat ik net als Peter ook op blote voeten moet gaan lopen, immers voeten bevatten alle uiteinden van onze zenuwbanen, dat kan men van het eerste Chakra(het stuitje) niet zeggen. Loodzware benen en voeten kan men op een bepaald moment wel ervaren, net zoals lichte benen en voeten. Van mijn stuitje kan ik dat niet zeggen, immers daar heb ik andere ervaringen mee.
  Wandelend mediteren lijkt me gezonder dan zittend op je stuitje mediteren.Wandelend zonder schoenen nog meer dan met schoenen, in dat kader zie ik kinderen om me heen. Nederland ligt bezaaid met scherpe voorwerpen, zowel fysiek als psychies.
  Glasscherven kun je overal tegenkomen en als je op blote voeten loopt, krijg je van alles om je hoofd gesmeten, wel niet letterlijk maar figuurlijk!
  Een paar maanden geleden had ik mijn sandalen namelijk uitgeleend aan een Irakese vrouw, die een bezoek aan het Open Lucht museum in Arnhem, zag als een uitje, waarbij ze amper behoefde te lopen. Ze had prachtige schoenen aan, maar kon er amper op lopen. Ik gaf ze mijn sandalen en we liepen met de gids verder. Al gauw bleek dat het Openlucht Museum net als Bronlaak niet bepaald vriendelijk aangelegd is voor rolstoelers. Dus als ervaren persoon met allerlei bariere’s heb ik me blootvoets over deze rolsloeler ontfermd! Dit was een dubbele aanslag op mijn voeten, de zenuwen daarin werden dubbel belast! Ik was niet gewend om buiten mijn erf op blote voeten te lopen en zeker niet een rolstoeler voort te duwen, het pad wat je dan gaat wordt bepaald door de rolstoel, de mogelijk en onmogelijkheden ervan.
  Wat wij primitieve volkeren noemen, zijn misschien wel de meest ontwikkelde mensen op aarde! Ze lopen net over rotsen en partijen alsof het niks is. Hun kundalini kan stromen, alsof het een lust is. Wij moeten maar zien hoe we deze kosmische energie moeten beteugelen.
  Het Westen duikt in de materie, het Oosten in de geest, beide door Het Woord op te delen. Echter zonder Geest geen Materie, zonder Materie geen Geest! In die zin is er een wederzijdse afhankelijke relatie tussen beide! Echter hun werkelijk zijn, wordt aan ons, door middel van deelwoorden geopenbaard, dat men gelukzalig kan worden door hun deelwoorden te volgen.
  Echter ik heb in het heilig huis van mijn jeugd geleerd dat er maar één Woord is en dat we naar de gelijkenis aan dit Woord geschapen zijn. Immers dat ene Woord was bij God en dat Woord is God en het is vleesgeworden. Met andere deel woorden: Alles wat op aarde leeft, zijn manifestaties van het Goddelijk Woord. Het Westen duikt letterlijk in de materie, het Oosten duikt figuurlijk in de materie, beide schieten hun essentie op aarde voorbij. Alles wat op aarde leeft, vertegenwoordigt ’n deeltje van Het Woord. Het Woord is, het is meer dan de som der deelwoorden, om dat te herkennen hoef je alleen maar te zijn, maar om daar iets positiefs aan bij te kunnen dragen is een Gotspe!
  Het Westen draagt hun kinderen op aan de materie, het Oosten draagt hun kinderen op aan de geest, beide culturen gaan voorbij aan de Geest van het Nu! Immers er is maar één Levensgeest op aarde, we kunnen deze wel proberen te benaderen met offers, berekeningen, enz.
  Maar het hart van de mens klopt ongeveer gelijk met de hertz van de stroom die we gebruiken, in die zin is het belangrijk om ons te bezinnen over hetgeen wat we aan het doen zijn. Ons hart met 50 Hertz volgen of de elektrische stroom van 50 Hertz? Het nu vindt plaats, krijgt gestalte, door kinderen(Het hart) en de stroom(frequentie) Nog even en de stroom neemt de inhoud van ons hart op deze golflengte over. Onze tong praat aan deze golflengte voorbij!
  Tot zover
  Groetjes Walter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s