Arbeid/Werkloosheid

Werk als zodanig heeft geheel geen belang, als ze niet verstandig geleid wordt! Alleen door de mensen ingevoerde wijsheid is datgene te produceren en te scheppen, wat de mensen dient. Wie dit niet inziet en ook maar in het geringste daar tegen zondigt, zondigt tegen het sociale denken in de huidige tijd.

Dit te overdenken in alle mogelijke fasen, dat maakt het denken sterk. Wie – zoals de sociaaldemocraten – erover nadenkt hoe men banen schept om de werkloosheid af te schaffen, denkt in de hoogste mate antisociaal. Het komt er veel meer op aan dat arbeid alleen, uitsluitend, voor mensen gebruikt wordt om waardevolle goederen te creëren.

Bron: Rudolf Steiner – GA 266a – Aus den Inhalten der esoterischen Stunden – Hamburg 3 maart 1906 (bladzijde 128)

8 gedachtes over “Arbeid/Werkloosheid

 1. Wat geweldig eigenlijk dat Steiner hier iets beweerd alsof hij het vandaag tegen ons zegt. Is dat niet het lot van de ziener: iets waarnemen en uitspreken dat vervolgens velen jaren later pas werkelijkheid kan worden.

 2. Bernard Heldt

  Ik heb het me ook altijd afgevraagd – banen scheppen betekent behoeften creëren. Dus voortdurend roepen om “meer – méér – méér!” En ja – zo creëer je luchtbellen, die onvermijdelijk worden doorgeprikt.
  En als je veel geld verdient aan die luchtbellen, door bijvoorbeeld een percentage van oplopende huizenprijzen naar je toe te rekenen, en je zet dat geld om in goederen, dan heb je eigenlijk gestolen van al die mensen die nu ‘onder water’ staan. En als iedereen die goederen wil, ontstaat daar ook weer een luchtbel omheen met hetzelfde effect, enz.
  Het enige wat we kunnen doen is ons niet meer laten verleiden door de mooiere auto van de buren en door ophitsend reclamegedram. En politici steunen, van welke partij dan ook, die zich niet laten meezuigen om aan een goedbetaalde baan te komen in het parlement of gemeentebestuur.

 3. Walter Hebing

  Wat bezielt je Ridzerd, om dit citaat van Steiner nu op te voeren, dienstbaar zijn aan de mens, is immers dienstbaar zijn aan het kind jonger dan zes dagen. En wat verlangde hij in zijn volwassene jaren?
  Dienstbaar zijn aan zijn Vader en wie was die Vader dan wel?
  En Jezus zei: Ooit zal de oude Grijsaard aan een kind van jonger dan zes dagen, vragen waar de plek van Leven is! Ik denk dat het korter kan!
  Tot zover
  Walter Hebing

 4. leonieheine

  Wat bezielt je Ridzerd, om dit citaat van Steiner nu op te voeren? Ligt het aan mij maar….wat zou Ridzerd bezielen? Ik begrijp niet waar dit bericht op slaat als je kijkt naar de context boven?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s