Wat wil de geesteswetenschap?

Wat wil de geesteswetenschap? Ze wil een krachtige opvoeding van onze innerlijke zielenkrachten bewerken, opdat uit andere gedachten en andere gevoelens het sociale leven zich kan vormen. Dat betekent niets anders dan: De geesteswetenschap heeft geen patentrecept, hoe dit of dat op die en die post gedaan moet worden; ze schrijft niemand zijn oordeel voor, maar ze heeft het volstrekte vertrouwen dat ieder zelf tot een juist oordeel komt, als hij doordrongen is van de fundamentele waarheden,

En ik zal zo’n zin uit de fundamentele waarheden opschrijven: Nood, ellende en leed zijn niets anders dan een gevolg van het egoïsme. Dit is te beschouwen als een natuurwet, Maar deze zin is niet zo uit te leggen, dat het bijvoorbeeld bij iedere individuele mens aan de dag zou moeten treden. Het gevolg kan op heel andere plaatsen verschijnen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 266a – Aus den Inhalten der esoterischen Stunden – Hamburg 3 maart 1906 (bladzijde 127-128)

 

Advertentie

12 gedachtes over “Wat wil de geesteswetenschap?

  1. Anoniem

   Misschien is er een aardig concreet voorbeeld van te geven hoe ik denk dat dat werkt.

   Een half jaar geleden was er een deskundige Prof. uit Wageningen op het 20.00 uur journaal, die beweerde i.v.m. hongersnood dat we er vooral voor moesten zorgen dat onze koeien per lactatie (dat is de tijd dat een koe melk geeft, vanaf de geboorte van haar kalf totdat het volgende kalf komt) 10.000 kg vet en eiwit moet produceren. (Een boer krijgt niet uitbetaald op geproduceerde liters melk, maar op kilo’s vet en eiwitten in die melk)

   En dat omdat we anders de wereldbevolking niet zullen kunnen gaan voeden in de toekomst. Hij wees daarbij op, op komende wereld economieën als China en India.

   Wat die !@#$%^&*&^%^& zogenaamde objectieve wetenschapper er niet bij vertelde, is wat je dan wel niet allemaal in die koe moet stoppen/proppen, om die Kg vet en eiwit eruit te krijgen.

   Je moet namelijk een hele hoge grasproductie hebben. Dus dat betekent heel veel kunstmest rondsmijten wat goed is voor de portemonnee van de farmaceutische industrie. Maar niet voor de plant en de Aarde, laat staan de Mens en het Dier.

   En daarnaast moet er veel krachtvoer in. Dat is meestal een graansoort; Mais, Tarwe, enz. Dat moet dus ergens verbouwd worden, en gebeurt meestal in een derde wereld land. Dat gaat om zulke grote oppervlakten land dat de plaatselijke bevolking dus niks meer kan verbouwen voor eigen consumptie. Het graan gaat naar de maag van de koe, en niet naar de maag van de (plaatselijke) mens.

   Die aardige Prof. vertelt dus maar een halve waarheid….

   Vervolgens wordt dat allemaal hierheen gesleept, er worden prachtige brokjes van gemaakt en duur verkocht aan de boer die het in zijn koe stopt. De boer brengt zijn melk naar de melkfabriek, krijgt vervolgens een veel te lage prijs voor zijn melk, want er is veel te veel melk.

   Dus krabben een paar lui achter hun oren wat ze daar mee moeten doen, en ze komen op het “Geweldige” idee er dan maar melkpoeder van te maken wat ook weer een gigantische partij energie kost.

   Vervolgens huren ze een schip en zeggen ze dat dat maar naar een derde wereldland moet varen zodat die lui daar dan melkpoeder kunnen gebruiken tegen een zogenaamd zacht prijsje en ze daar niet omkomen van de honger…

   Maar voor melkpoeder heb je wel schoon drinkwater nodig om het aan te maken voor gebruik….. Laat dat nou net op zijn, want dat is gebruikt om al die vele hectare’s Tarwe van genoeg vocht te voorzien….

   Het kwaad geschied hier, maar het openbaart zich daar…

   (Sorry voor mijn taalgebruik, Maar dat soort van mensen trekken het bloed onder mijn cholerische nagels vandaan..)

   Jan-Diek van Mansvelt was de eerste hoogleraar Biologische Landbouw in Wageningen, ze zouden daar toch beter moeten weten….

 1. Walter Hebing

  Ook dit citaat van Steiner ervaar ik tweeledig, mijn Ziel begrijpt de intentie van Steiner wel, maar Hart niet. Ik probeer uit te zoeken hoe dat komt?
  Ik voel me immers met Hart en Ziel aan het sociale leven verbonden, echter mijn Hart begrijpt van het sociale gebeuren geen snars. Mijn Ziel is enigszins geschoold geraakt en probeert telkens mijn Hart te kalmeren, wanneer het weer iets niet begrijpt in onze samenleving.
  Begrijpen vanuit het Hart is volgens mij een synchroon gebeuren, begrijpen vanuit de Ziel een chronologisch gebeuren.
  Haike pakt het synchroon gebeuren goed samen, het chronologisch gebeuren blijft ongeroerd. De kernvraag van het verhaal is in wezen, behoren koeien gemolken te worden, zo ja waarom dan wel? Zo nee, waarom niet? Een belangrijke rol speelt hierin het kalfje! De boeren zijn door ervaring ietwat wijzer geworden en laten het kalf wat langer bij de koe. Veertig jaar geleden wreven we ’n kalf zelf droog, scheidde het kalf van de moeder en gaven het de eerste melk van de koe: Biest genoemt. Nu mag het voor een halve dag zelf drinken bij de koe.
  Mijn Hart die dit alles meemaakt, vraagt aan mijn Ziel: Kan dit zomaar? Een koe mag haar eigen nakomeling niet zogen(opvoeden) totdat het zelfstandig is.
  Steiner zegt in dit citaat dat: Nood, ellende en leed, enkel door Egoïsme ontstaan zijn. Echter het tegendeel ook. Fysieke: Nood, ellende en leed is zichtbaar, psychiese: Nood, ellende en leed is onzichtbaar.
  Mijn Ziel zoekt naar de oorzaak van het lijden van mijn Hart. Mijn hart lijdt onder de aanwezigheid van de auto, de computer, enz. enz. Het sociale zijn op aarde wordt er grondig door bedreigd. Anderzijds wordt het Hart ook weer bevrijdt, van Zielemachten, die het Hart indoctrineren met hun waarheid(Religie, wetenschap, enz.)
  Mijn onnozel hart is opgegroeid met een rijk leven om me heen en na ik achteraf vernomen heb, een armmoedig fysiek bestaan. Een bestaan wat vakantievierders nu graag op de koop toenemen om iets van het leven te ontdekken.
  In mijn ogen behoort men het Hart met Zielenkracht te beleiden, mijn Ziel zoekt naarstig naar verantwoording hiervoor! De koe en het kalf kan er model voor staan, maar ik ben naarstig op zoek naar de oorspronkelijke verbinding tussen moeder en kind. De verbinding tussen de koe en het kalf is me nog een brug te ver. De menselijke Geest moet eerst tot bedaren gebracht worden, alvorens men toegang tot de menselijke Ziel krijgt, het levendige Hart heeft zich immers met van alles en nog wat verbonden.
  Begrijpen met je Hart is ’n synchrone bezigheid, mijn Hart zegt: Verwijder alle tempels van de menselijke geest op aarde, opdat ik opnieuw ademen kan, mijn Ziel zegt: Aksepteer dit Chronologisch gegeven en doe er je voordeel mee! Mijn geest is nu naarstig op zoek naar ’n bemiddelaar ertussen.
  Steiner gaat met dit citaat te kort door de bocht, moeder en kind zijn hartsverbonden, de wereld om hen heen kan bij wijze van spreken vergaan, maar zij zullen kost wat kost deze verbinding laten bestaan. Waar gevoeld wordt, hoeft men niet te spreken, mijn moeder voelde dat feilloos aan, haar hart heb ik nooit kunnen bereiken, dat had ze aan het Katholiek geloof verpand.
  Ze leefde, net als ik leef, met een gebroken hart. Zij kon het chronologisch gebeuren niet verwoorden, ten opzichte van ons gemeenschappelijk synchroon zijn, als ik dan kijk naar mijn kinderen, herken ik haar gevoel en ga, net als Steiner, ervanuit dat ze doordrongen zijn van de fundamentele waarheden.
  Echter fundamentele waarheden in woorden vervat, vormen sluiers voor het Hart. Mijn hart is gebonden gebleven, met mijn kinderlijk zijn op aarde.En heb mogen ervaren dat de auto, noch de tv, de computer, noch het mobieltje bijdrage’s leveren tot ons sociale direkte zijn. Het zijn eerder verstoorders ervan. Echter het zijn wel appeleerders aan de Bron van ons zijn, namelijk: Het toppunt van de schepping(Wereldburger)
  Het Levensbewustzijn heeft zich via mineraal, plant en dier ontwikkelt tot de manifestatie in de vorm van de mens.
  Het Adam en Eva verhaal gaat over het feit dat de mens de Bron van zijn bestaan verlaten heeft! Uit stof zijt Gij onstaan en tot stof zult Gij wederkeren. Wat een opgetekende uitspraak, uit de tijd van Adam en Eva.
  Onze tijdsgeest behoort toch onze Ziel te doen ontwaken bij dit wereldwijd gebeuren, namelijk: Het hernieuwd leven inblazen in het stofje. Heel treffend in een woestijn, Sillcon Valley. Noch even dan neemt deze Valley, het Levensbewustzijn van ons over.En zijn we terug bij af.
  De levenswet in de Bijbel opgetekend!
  In mijn beleving is de mens een Kruis tussen de synchrone en de chronologische tijd, in die zin zijn we allen Jezus.
  Groetjes Walter.

 2. Bernard Heldt

  Volgens mij is Haike wel anoniem, want een paar weken geleden begreep ik dat er een man achter deze vrouwennaam schuil gaat.

  1. Haike

   Haike is niet per definitie een vrouwennaam, de naam is ten eerste Fries en daarnaast onzijdig zoals daar wel meer namen zijn die bij zowel mannen als vrouwen voorkomen. Bijvoorbeeld “Kim”. De variant op Haike; Haiko ken ik wel als alleen mannelijk.
   Misschien moet je de volgende keer iets beter en zorgvuldiger je huiswerk doen voordat je zomaar een bewering gebaseerd op Volgens mij de wereld in slingert.
   Ga maar aan de éminence grise van de Schoolbegeleidingdienst vragen wie ik ben (als hij daar nog werkt, want ik heb hem een poos niet gesproken) die gaat je vierkant in je gezicht uitlachen als je beweert dat ik een vrouw ben.

  1. Haike

   Juist. 😊 Zoals je in een ver verleden ook Anne Vondeling had. Destijds voorzitter van de 2e Kamer en een man. Ik meen dat hij is overleden door een verkeersongeluk.

 3. Bernard Heldt

  Sorry Haike, ik kan me voorstellen dat het irritant voor je is als ze je naam voor een vrouwennaam houden. Je hebt waarschijnlijk wel gezien dat ik niet de enige was die dat dacht, maar toch.
  Deze naam kende ik alleen van een vrouw. Ik zal voortaan waakzamer zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s