Overlijden door een ongeluk is niet altijd karma

Voor u uw huidige leven heeft doorgemaakt, heeft u vele vroegere doorgemaakt. Wat men vroeger in de aardelevens heeft meegemaakt, dat wil zich op de juiste manier uitleven. Dat wil zich zo uitleven, dan men bijvoorbeeld in dit leven een heel lang leven heeft, opdat alles zich zo kan uitleven, zoals het door de vroegere aardelevens bestemd is.

Nu kan dit zelfs in tegenspraak zijn met de uiterlijke natuur. Ik kan door de externe omstandigheden door een ongeluk worden getroffen, zou kunnen sterven, en de zaak zou zo kunnen worden, dat ik eigenlijk naar gelang mijn vorige aardelevens onevenredig vroeger overlijd. Het is overeenkomende met de vorige aardelevens niet de bedoeling dat ik zo vroeg overlijd, omdat ik nog iets te doen heb op aarde. Nu zou ik toch kunnen sterven. Gelooft u niet, dat het geheel onvoorwaardelijk verzekerd is, dat ik niet overlijd! Ik zou ook kunnen overlijden, maar mijn hele lot zou worden veranderd. Want ik heb nu dat stuk aardeleven, dat ik nog zou moeten hebben beleven, dan niet. Het gehele lot zou worden veranderd! Dan grijpt nu dit geestelijke wezen in, die de mensen van aardeleven naar aardeleven voert, en kan hem waarschuwen. Er is altijd een reden, dat zij hem waarschuwen kan. Maar natuurlijk zijn de verhoudingen uiterst gecompliceerd, en op enig moment kan het ook zo zijn, dat dit wezen dat de mensen beschermen wil, als we dat woord zo gebruiken willen, door andere wezens wordt tegengewerkt, die hem ervan afhouden, ervan weghouden. In de geestelijke wereld kan zeer zeker ook zulke onderlinge strijd plaatsvinden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 350 – Rhythmen im Kosmos und im Menschenwesen – Dornach 13 juni 1923 (bladzijde 92-93)

4 gedachtes over “Overlijden door een ongeluk is niet altijd karma

 1. Dit is ook voor mij een zeer interessant vraagstuk. Vaak krijg je dit ook terug als karma aan de orde komt.
  Je kunt de waarheid ervan beleven als je je echt probeert te verdiepen in een leven dat geëindigd/voorbij is. Het wordt echter veel moeilijker als een kind of jong volwassene omkomt door ongeluk of bijv. een aanslag. Dan zeggen de nabestaanden ook vaak: hij of zij had nog zoveel plannen, zomaar midden in het leven weggerukt, en….waarom?
  Je kunt medeleven betonen maar vooral zwijgen over het lot. Daarbij kunnen wij ons amper een voorstelling maken van wat er in de geestelijke wereld aan vooraf gegaan is.
  Zelf heb ik een aantal keren op dit gebied een zeer bijzondere ervaring meegemaakt. Het speelde zich af in fracties van seconden. In feite was het ongelooflijk dat ik door mocht gaan met dit leven.
  Iedereen heeft wel van die bijna ongelukken meegemaakt…als je ergens vijf minuten eerder of later had geweest…ja dan.. Of dat het op een haar na goed afliep.
  Ik geloof in en beleef een enorme machtige niet voor menselijke begrippen te begrijpen ordening. Ik beleef echter eveneens een strijd in mijzelf, in de wereld en daarbuiten. Een strijd op leven en dood, tussen duister en licht,
  een strijd die nog niet gestreden is. Waar wij als mensheid midden in staan en voortdurend uitgedaagd worden. Tot het makken van keuzes of anderzijds verlamming en apathie.

  1. Ja, het komt er eigenlijk wel op neer, dat we (of althans ik) toch eigenlijk nog nergens wat van snap, ondanks alle antroposofische inzichten. Als je ziet wat voor vreselijke ellende mensen doormaken, dan is het maar moeilijk in te zien waarom zulke dingen gebeuren.

   1. Mien

    Ridzerd. Ik begrijp niet waarom je niks snapt van R. Maar dat geeft niet hoor, je bent een goed medium met de citaten! Mien

   2. Mien, neem nu eens de vraag die Jan Verduin hier boven stelt: ‘Het wordt echter veel moeilijker als een kind of jong volwassene omkomt door ongeluk of bijv. een aanslag. Dan zeggen de nabestaanden ook vaak: hij of zij had nog zoveel plannen, zomaar midden in het leven weggerukt, en….waarom?’
    Begrijp jij dat soms wel?

    https://ridzerdvandijk.wordpress.com/2011/11/11/rudolf-steiner-alles-begreiflich-finden-in-der-welt-heist-eigentlich-nur-allem-gegenuber-oberflachlich-sein/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s