Opium

Bij opium is het zo dat het bijzonder sterk op het astrale lichaam werkt, en wel zo erop werkt dat de mens het uit het fysieke lichaam losmaakt. […] Het laat zijn fysieke lichaam voor enige tijd los, en dat ervaart de mens als een lustgevoel. Hij heeft niet de gewone dromen, maar hij neemt de geestelijke wereld waar. Hij maakt grote reizen door de spirituele wereld. […] En de Oosterlingen hebben veel van wat ze – op niet juiste wijze, maar toch van de geestelijke wereld – beschrijven, door opiumgenot, hasjiesj en dergelijke verkregen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 352 – Natur und Mensch in geisteswissenschaftlicher Betrachtung – Dornach 20 februari 1924 (bladzijde 153)

10 gedachtes over “Opium

 1. Steiners voordrachten voor arbeiders. Fris van de lever en op ´t concrete toegespitst. Naast opium noemt hij ook hasjiesj enzovoort. Dus ook nog andere vormen van drugs naast genoemde twee. Indeling in soft- en harddrugs werden in zijn tijd, voor zover ik weet, niet gemaakt.

  Het is op zich ook wel aardig om George Harrisson, bandlid van de Beatles, over drugs en drugsgebruik te horen:

  Het leven van Peter Green, voormalig bandlid van Fleetwood Mac, werd door intensief drugsgebruik verwoest. Hier een intieme en mooie reportage daarover: Man of the World – Peter Green

   1. Zijn zangstem kan ik ook wel waarderen, heel eigen stemgeluid. Die documentaire over hem vond ik echt mooi. Weliswaar niet Nederlands ondertiteld, maar toch goed te volgen. In dit verband roep ik ook een ander Steinercitaat van je in herinnering: Cocaïne: nog veel schadelijker dan alcohol (25-8-2012) met in de reactieruimte aandacht voor voormalig drugsgoeroe Timoty Leary, zie deze reactie, en commentaar van Ron Dunselman op het leven en het werk van Leary, zie deze reactie.

   2. Jazeker, hij zingt ook goed, die documentaire heb ik net even een paar minuten van gezien, lijkt me inderdaad de moeite waard. Ga ik zeker kijken, zodra ik tijd heb.

 2. Haike

  Ik liep in Mei van dit jaar in de VU een Oncoloog tegen het lijf waarmee ik in gesprek kwam. We kwamen over alternatieven te spreken. Al heel snel volgde de uitspraak van de Oncoloog; “Ik wil best geloven dat er planten bestaan die geneeskrachtige stoffen bevatten, maar het moet wel wetenschappelijk bewezen worden.” Goh, vroeg ik, “Ik mag toch aannemen dat u in uw werk met Morfine werkt?” Dit werd beaamd.

  Waarna ik naar voren bracht dat bij mijn weten dit een opiaat is, oftewel opium; wat afkomstig is van de Papaverplant waaruit je ook Cocaïne of Heroïne kunt maken, met al het leed wat die stoffen bij verkeerd gebruik teweeg kunnen brengen. De hele wereld heeft daar last van, met misschien wel het Mexicaanse volk op nummer 1. Een ietwat ongemakkelijke stilte volgde…

  Mensen die alternatief werken worden vaak uit gemaakt voor (goed bedoelde) zwevers e.d.

  Maar als je zo losgezongen bent van je eigen realiteit dat je niet meer weet waar je dagelijks mee werkt, wie is er dan een zwever? En vraag ik mij af wat dat betekent voor de denkwijze van die mens en zijn uiteindelijk handelen.

   1. Haike

    Dag Mien,

    Ik weet het natuurlijk niet zeker, maar als ik de kranten op hun blauwe ogen moet geloven (en dat doe ik niet) dan is er in Mexico veel geweld aanwezig ten gevolge van drugs. Waar ook mensen slachtoffer van worden die daar niks mee te maken hebben. Maar er zijn natuurlijk ook andere landen waar de drugswereld welig tiert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s