Suikerziekte/Varkensvlees

Het is zo dat suikerziekte tegenwoordig vaker bij Joden voorkomt dan bij niet-Joden. Zeker, ook anderen hebben wel suikerziekte, maar tegenwoordig hebben vooral de Joden het dikwijls. De Jood neemt de suiker moeilijk op, heeft het anderzijds wel nodig. Dus zou het Joodse dieet erop gericht moeten zijn, het voor het menselijke lichaam zo mogelijk te vergemakkelijken om de suiker te gebruiken, niet meteen af te voeren. Als u het Oude Testament leest, dan zult u allerlei voedingsregels vinden, voedingsregels die tegenwoordig nog in acht worden genomen in de restaurants waar ‘koosjer’ op staat. U zult zulke restaurants wel kennen; daar staat met Joodse letters ‘koosjer’ op. Daar wordt dus koosjer gekookt. Dat wordt volgens de oude voedingsvoorschriften van Mozes bereid. En als u nagaat wat daar eigenlijk aan ten grondslag ligt, dan zult u vinden dat de reden erin ligt, dat de Jood zo mogelijk zo moet eten, dat hij de suiker kan verwerken, omdat dit volk de suiker moeilijk kan verwerken. In het bijzonder het verbod van varkensvlees – het varkensvlees bemoeilijkt buitengewoon de suikerverwerking in de mens – was erop berekend de suikerziekte, diabetes, te voorkomen. Men moet het Oude Testament zelfs medisch kunnen lezen; dan wordt het zeer interessant.

Bron: Rudolf Steiner – GA 348 – Über Gesundheit und Krankheit – Dornach 13 januari 1923 (bladzijde 261)

Advertentie

14 gedachtes over “Suikerziekte/Varkensvlees

 1. Een broer van mij is op relatief jonge leeftijd overleden, 54 jaar geworden. Had suikerziekte opgelopen. Leefde bovendien in een tijd waarin xenotransplantaties nog niet verboden waren en onderging er één. Stukje varkensvezel getransporteerd in een hartklep in zijn geval. Op de website Diabetesfonds.nl wordt aangeraden om voorzichtig te zijn met eten van rood vlees: Vlees of geen vlees?.

 2. Bernard Heldt

  Google:
  “Het dagelijks eten van rood vlees verhoogt de kans op diabetes type 2, ook wel ouderdomsdiabetes genoemd. Dat stellen wetenschappers van de Harvard School of Public Health op basis van een onderzoek waarin zij het eetpatroon van ruim 400.000 mensen gedurende een langere periode – tussen de 14 en 28 jaar – volgden.

  De onderzoekers keken naar het risico van het dagelijks eten van zowel bewerkt als onbewerkt rood vlees (‘red meat’). Onder deze Engelse benaming vallen onder meer rundvlees, kalfsvlees, varkensvlees en lamsvlees.

  De onderzoekers ontdekten dat een dagelijkse consumptie van 100 gram rood vlees de kans op diabetes met 19% verhoogt. Bewerkt rood vlees (vleeswaren als salami en worstsoorten) is nog schadelijker: 50 gram per dag leidt tot een 50% hogere kans op diabetes.

  Eerdere onderzoeken hebben al aangetoond dat rood vlees ook het cholesterol verhoogt en de kans op hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker. Daarom wordt algemeen aangeraden om niet meer dan een 500 gram rood vlees per week te eten.

  Wie zijn dagelijkse portie rood vlees vervangt door het eten van noten, magere zuivelproducten en volkoren granen, kan het risico op diabetes ver­lagen met respectievelijk 21, 17 en 23%.

  1. Mien

   Dus varkens/ lam/ etc is dus rood, wat raar, waar komt die naam “rood” dan vandaan, van bloed neem ik aan en is een kip ook rood? Ridzerd, kun je dit aan je Forum vragen? Mien

   1. Ja, dat vroeg ik me ook af, ik meende ook dat met rood vlees alleen rund werd bedoeld. Overigens sorry aan alle zeer gewaardeerde reageerders, dat ik niet vaak terugreageer. Ik heb ook nog een Engelstalige blog, zodoende heb ik niet zo veel tijd en fut meer over.

   2. Volgens dit wikipedia artikel wordt er in de voedingsleer onderscheid worden gemaakt tussen rood en wit vlees in rauwe staat (ongebakken/ongekookt). Gastronomen, gericht op verteerbare eindproducten, leggen iets andere maatstaven aan. Zie voorts de paragraaf Gezondheidsrisico’s in dat Wikipedia artikel.

    Wat kleur en gezondheidsaspecten aangaat, lijkt voorts de inhoud van deze webpagina verhelderend: Vlees en kanker (Wereld Kanker Onderzoek Fonds). Aldaar valt te lezen dat de rode kleur te maken zou hebben met de stof heem, een ijzerrijke stof:

    “Rood en bewerkt vlees verhogen het risico op dikke darmkanker. Rood vlees bevat de stof heem, een ijzerrijke samenstelling die de productie van N-nitroso bestanddelen kan bevorderen. Van deze bestanddelen is bekend dat ze het DNA in onze cellen kunnen beschadigen. IJzer kan tevens de aanmaak van vrije radicalen bevorderen en zo schade veroorzaken aan de wand van de dikke darm.”

   3. Taalcorrectie, eerste zin van bovenstaande reactie: het woord ‘worden’ tussen ‘onderscheid’ en ‘gemaakt’ dient te worden weggedacht.

  2. Mien

   Rizerrd, ik ga het OTestament nog eens lezen op rood vlees. Spreekt RS in zijn tijd al over de Islamitische voedingsvoorschriften, eigenlijk dezelfde, geen varkens maar wel schapen etc, halal geslacht????mien

 3. Haike

  Qua organenstelsel ligt dat van een varken het dichtst bij die van de mens. In de tijd dat ik op de Warmonderhof zat was er een speciaal fokprogramma voor varkens waarin ze probeerden dit nog te verbeteren, zodat complete Harten en Levers getransplanteerd zouden kunnen worden…

  Interessant wat Steiner hier zegt, fysiek kan ik het verband niet leggen tussen het eten van varkensvlees en het bemoeilijken van suikerverwerking maar ik ben geen arts.

  In ieder geval is het fabeltje van het varken dat het geen “Rein” dier is ook in een ander daglicht hiermee te komen staan. Integendeel; een boer die varkens houdt waarbij het varken genoeg leefruimte krijgt, dat varken zal zijn slaapplek en waar het zijn behoefte doet, streng gescheiden houden.

  Een rund/koe doet dat niet, die laat het gewoon vallen waar het uitkomt. Maar die is van huis uit een trekker, (een varken niet) wat voor hem is eet hij op, en bevat geen uitwerpselen. Tegen de tijd dat hij omkeert en op de terugweg gaat, is de achtergebleven mest allang weer verteert, en staat er weer een gewas op, wat het rund tot voedsel dienen kan.

   1. Haike

    Afstoting komt natuurlijk niet alleen xenotransplantaties voor, maar ook bij organen van een menselijke donor. Men houd regulier natuurlijk geen rekening met het astrale lichaam van de mens. Daarnaast zijn er ook verhalen bekent dat mensen na een transplantatie plotseling een ander woordgebruik of andere gedragingen erop na houden dus er speelt veel meer mee.

    Mensen zijn geen auto’s waar je een kapot onderdeel kan vervangen door een nieuwe…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s