Iemand zou kunnen zeggen: Kunnen de mensen niet uit zichzelf zonder esoterische scholing een spirituele ontwikkeling doormaken?

Iemand zou kunnen zeggen: Kunnen de mensen niet uit zichzelf zonder esoterische scholing een spirituele ontwikkeling doormaken? Zeker zouden ze dat kunnen. Maar dan is het zo alsof iemand zou zeggen: Ik wil wiskunde geheel uit mezelf leren zonder leraar. – Hij zou dan vanzelfsprekend ook van ieder leerboek af moeten zien. Weliswaar zou hij zo ook wiskunde leren, maar hij zou zowat 3000 jaar nodig hebben om iets te leren, dat hij met behulp van een leraar in vijf maanden zou kunnen leren. Op zich zou het zeer goed mogelijk zijn, zeer zeker, dat de mens alles wat hij aan geestelijke oefeningen leert, ook zelf zou kunnen vinden. Want de oefeningen liggen alle in de menselijke natuur gefundeerd. Alleen zouden de mensen niet 3000 jaar, maar vele honderdduizenden jaren daarvoor nodig hebben. De weg wordt afgekort door de esoterische scholing. Zij hebben geen ander doel.

Bron: Rudolf Steiner – GA 266a – Aus den Inhalten der esoterischen Stunden – München, 1 juni 1907 (bladzijde 215-216)

Eerder geplaatst op 31 augustus 2011.

Advertentie

5 gedachtes over “Iemand zou kunnen zeggen: Kunnen de mensen niet uit zichzelf zonder esoterische scholing een spirituele ontwikkeling doormaken?

 1. Walter Hebing

  Is het toevallig of juist doelbewust dat Ridzerd telkens citaten van Steiner paatst die mijn ziel beroeren? Deze laatste twee citaten beroeren mijn zielstoestand weer, namelijk : Een mening uiten is niet belangrijk! Eenrzijds! Anderszijds prefereert in het tweede citaat Steiner, esoterische scholing boven levenservaring!
  Ik waag dat gegeven te betwijfelen, namelijk: Hoe je je ook uit, is een primair gevoel van je bewustzijnsziel op aarde. Ik heb vele wegen bewandeld om mijn bewustzijnsziel te uiten, maar kreeg telkens hijgers in mijn nek, met de woorden dat doe/zeg je goed, maar dat zou ik anders doen/zeggen.
  Op de vraag waarom zou ik dit of dat anders doen of zeggen, antwoordt men: Dan heb je meer resultaat! Voor wie of wat? Voor jezelf natuurlijk, antwoordt men dan! Maar is dat ook zo?
  De vraag is: Wie weet nu eigenlijk, wat goed of slecht is? In wezen niemand meer! Men zegt dat er natuur talenten zijn die al op hun vierde piano kunnen spelen, als waren ze volleerde proffesionals, zoöok in andere beroepen. De vraag die zich dan laat stellen: Heb je wel scholing nodig? In welke scholing dan ook?
  Een piano is een cultuur produkt en beslist geen natuurlijk produkt, op zich een heerlijk instrument om je op uit te leven in klankkleuren, maar als je het instrument doorgrondt, ontdek je zijn gebreken. In wezen met is dat met alle menselijke/culturele scheppingen.
  Jezus zei al, toen hij voor ’n culturele tempel stond, breek hem af en binnen drie dagen zal ik een nieuwe bouwen. Jezus heeft zijn tempel voor de geest gebouwd in Woorden, in allerlei accoorden. Echter voor zijn mening heeft hij nooit gezwegen, hij is gekruizigd om zijn woorden.
  Dit voorval zou ik graag bespreekbaar willen maken bij Steiner, immers Steiner staat ook even stil bij Jezus, namelijk met de Christenimpuls. Ik weet niet zo gauw wat hij er precies mee bedoeld, maar hij noemt het toch maar even!
  Steiner liet zich werkelijk een tempel voor zijn Geest bouwen, zelfs tot tweemaal toe! Mijn Ziel vraagt zich af, hoe dat gebeuren kon, binnen de Christus Impuls?
  Mijn hart leeft met het gegeven op aarde, vrijwillig werken op Bronlaak, vrijwillig werken op de biologisch-dynamische boerderij van mijn zwager en mijn kinderen, die allen de Vrije School tot zich genomen hebben.
  Luisterend naar dit geheel, mis ik veel in Steiners betoog/mening over het natuurlijk aanvoelen, van de eerste wereldoorlog. Cultureel wel veel, maar Natuurlijk weinig.
  Mineralen, planten en dieren vormen samen het Het basis levensbewustzijn van ons aardse bestaan, zodra er kerken of torens hoger gebouwd worden dan bomen, roomt het minerale rijk het natuurlijke plantenrijk af en daarmee ook het dieren en mensenrijk!
  Immers de kale bergtoppen krijgen rechtsteekse verbindingen met hun door erosie afgepleten atomen(klei). Elke gemeenschap wil zijn/haar status behouden, echter een berg kan deze niet eeuwenlang behouden, tegenover de natuur, de Liefde van de berg voor zijn stofje, brengt de mensheid er toe om alle mensen ertoe te bewegen om weer zo’n spirituele berg te bouwen, van totumpaal tot kathedraal, enz. Echter dat is een teruggrijpen naar het verleden, werkelijk luisteren naar de natuur is de natuur zien!
  Een piano in het bos is net zo vreemd, als een inpandige garage in huis. Het is maar net waar de mens het meest onbewust of bewust van houdt. En van die tijdslijn kan je zo de balans van opmaken! Zal ik deze maken of willen jullie(website bezoekers) deze voor mij maken? Immers met jullie kan ik op aarde nog communiceren, met Steiner of Jezus niet meer!
  Vriendelijke groet
  Walter Hebing.

  1. Is geheel toevallig, Walter. Ik plaats de citaten geheel willekeurig. Het is maar net wat ik tegenkom of vind.
   Overigens denk ik niet dat Steiner esoterische scholing boven levenservaring prefereert; veel dingen kan men alleen door levenservaring leren en niet door esoterische scholing, lijkt mij.

   1. Heel goed, Mien, dank je. De baby is goed gezond en huilt niet veel.
    Ik ben er al een paar keer heen geweest, mijn dochter, de moeder dus, woont hier maar ongeveer 10 minuten vandaan op de fiets. En ze zijn vanavond ook al hier geweest. Hele leuke baby.

   2. Mien

    Goed te horen Ridzerd, gelukkig geen jank baby want die put de hele familie totaal uit! Mien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s